USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bipolar bozukluk tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir

Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluk rahatsızlığı üzerine bilim vererek belirtileri ve tedavi periyodunun önemine ilgi çekti.

Bipolar bozukluk tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir
06-10-2021 10:49

Manik depresif bozukluk adıyla da bildik bipolar bozukluk, riskli tavırlar dolayısıyla ilişkilere ve kariyere dokunca veren, tedavi edilmediği takdirde intihar kanalıyla ölüme kere açabilen çın ortak psikiyatrik hastalık. Eskişehir kent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluğun tanımını ve belirtileri için bilgelik verdi.

“Bipolar bozukluk ataklar biçiminde geliyor”

Bipolar bozukluğun manik ve çökkünlük nöbetlerinden bahseden Dr. Karasu,“Bipolar bozukluk dü uçlu his gidiş bozukluğu bulunan ve Türkçede az buçuk şimdi manik depresif bozukluk yerine bildik ortak rahatsızlıktır. Bir tarafında taşkınlık nöbetleri, manik nöbetleri vardır. Manik nöbetleri; aşkın hareketli, durumunda duramama, günlerce uykusuz kalma, hab uyumamaya karşın aşkın dip erke halleri, eşeysel istekte ilaveli artış, müzakere isteğinde artış denli hakeza taşkınlığı yayınlayan kimi belirtilerdir. Diğer ucu da çökkünlük nöbetleri halkımızın da aşkın dobra bilmiş bulunduğu mutsuzluk, karamsarlık, yaşamdan beğeni alamama denli yaşamda tek obje yapmama gönülsüzlük belirtileri yayınlayan durumdur. Bipolar bozukluğun şu biçimde ortak niteliği var; ataklar biçiminde geliyor. Belli ortak müddet hasretmek doğal ki beklenir değil, yalnız sayı farkı 2 ila 6 hafta devam eden nöbetler ile karakterize ve bu nöbetler arada ortak taşkınlık arada ortak bunalım nöbetleri oluyor. Bazı ağırbaşlı vakayiname hastalıklardan değişik yerine bipolar bozuklukta nöbetler arasındaki süreçler ağız ağıza mıhlı yerine geçiyor. Yaşama değgin işlevselliklerinde tek engebe olmuyor” niteleyerek konuştu.

“Genellikle rahatsızlığın bulunduğu zamanlarda intihar girişimleri oluyor”

Bipolar bozukluğun kalıtım bilimi ortak yorgunluk olduğunu, lakin hayat olaylarının rahatsızlığı tetiklediğini kail Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, 18 yaşlarında fark hastalığın görülebildiğini belirtti. Bipolar bozukluğun intihara sürükleyebileceğinden bahseden Uzm. Dr. Karasu, şu biçimde konuştu:

“Bipolar bozukluk, kalıtım bilimi ortak yorgunluk ve hayat vakaları hoppadak hastalığın çıkışını kolaylaştırıyor. Hastalığın asal sebebi genetik, lakin oluşturucu bulunan sebebi de ehemmiyetli hayat olaylarıdır. Erken yaşta ortaya çıkan ağırbaşlı bunalım atakları, başta psikotik bunalım tablosu dediğimiz tabela ortaya çıkmış bulunduğu devir özetleyecek olursak; ‘ben suçluyum, ego değersizim, ego ölürsem etraflı evren kurtulacak' seçimi nihilisttik seçimi dediğimiz sanrılar ile seyreden depresyonlar vardır. Kişi aşkın çökkündür ve içe çekinmiştir. Bu cins belirtiler başta 18 yaşına genişliğinde ortaya çıkıyorsa, bunun ismi psikotik depresyondur ve bu gitgide aşkın iri miktarda ortak bipolar bozukluğa dönüşebilir. Hastalıklar ortada en ortak tomar intihara seyreden rahatsızlıktan ortak tanesi yalnız bu mevzuda ortak damgalama oluşturmamak gerekiyor. Genellikle rahatsızlığın bulunduğu zamanlarda intihar girişimleri oluyor. Rahatsızlıklarda derneşik tedavi kullanımında ortak dü yılda 2-3 hafta denli ortak müddette akın biçiminde ilerleyiş ediyor. O devirde fertleri andıran gözlemde tutuyoruz ve doğal kalık ortak riskleri var. Yapılan incelemelerde 5 hastadan 1 tanesinin çın ortak intihar girişiminde bulunduğu ortaya konulmuş.”

“Bipolar bozukluğu olanlar bizlerden değişik değil”

Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluğu bulunan insanları damgalamamanın ve alışılagelen davranılması icap ettiğinin altını çizdi. Bipolar bozukluğu bulunan şahısların yaratıcı olabileceğini ve eskiden nice adlı sanlı yazarın bipolar bulunduğunu kail Uzm. Dr. Karasu, “Bipolar bozukluğu bulunan insanları banko damgalamamak kısaca bu bireylere diğerleri denli davranmamak gerekir. Çünkü bipolar bozuklukla ilgilendiren ortak derinti neşriyat vardır. O insanlar, hastalıklarının bulunduğu devirde son adım yaratıcı de olabiliyorlar. Bipolar bozukluğu olanlar bizlerden değişik değil. Sadece muhtemelen zamanlarda çelimsiz fasıl devam eden ataklar geçiriyorlar. Geçmişe dönerek bakmış olduğunuzda bipolar bozukluğu bulunan ve çor devrinde aşkın ehemmiyetli asar verici insanoğlu var. İlk aklımıza gelenler Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Michelangelo ve en aşkın bildik Vincent Van Gogh, bipolardır. Van Gogh'un ahiret yolculuğu sene dönümü bulunan 30 Mart etraflı dünyada Dünya Bipolar Günü yerine kutlanır” dedi.

Kazım Ulusoy - Ali Furkan Çetiner
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ