USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor

Erkekler ortada en kesif tanıdık kanser çeşidi bulunan prostat kanserinin ortak tane ortak nedene ilişkin olmadığını kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, kanser gelişiminde muhtelif risk faktörlerinin bulunduğuna ilgi çekti. Prof. Dr. Önder, ortak numara derece akrabalardan 2 insanda prosta

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor
19-03-2022 16:51

Dünyada ve vatanımızda adamların en kalın karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden bir tanesi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır derece kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan beraberinde insanlarda ayrımsız hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve beraberinde numara derece akrabalarından 2 insanlarda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

“Doymamış yağların beraberinde tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor”

Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden bir tanesi yağ tüketimidir. Doymamış yağların beraberinde tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma bununla ortak biçimsiz kuşkulu kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullandı. Ayrıca sigara, al et ve hayvanca yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, başka al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, mazot ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söyledi.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin gereklilik uğrunda meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine gereğince hastada gereklilik ika zorluğu, gereklilik yaparken yanma, kalın idrara gitme, geceleyin idrara kalkma, gereklilik kaçırma, çatallanma, gereklilik sübvansiyon zorluğu denli yakınmalara bozukluk bulunduğunu söyledi. lider başkaca doğacak basamak yahut metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana gereğince başta bel kemiklerinde dert da görülebildiğini aktardı.

Prostat kanserinin stabil teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir

Prostat kanserinin stabil tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Prof. Dr. Önder, “Biyopsi sonucunda düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” halinde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan eşhas 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır
Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser şekli olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin artarak çoğalması zımnında makul yaştan sonraları adamların mevkut kontroller yaptırması sonuç derece önemli. Prof. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan insanların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile muayeneleri önerilmektedir. Bu sade ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa güçlü prostatında kanser barındırabilir” halinde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) desteği ile biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah desteği ile dizgesel şekilde gerçekleştirilir. Genel şekilde hep 8-12 skor biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz yahut tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi sonucunda Prostat kanseri teşhisi konursa otama sonucunda verebilmek düşüncesince hastalığın aşaması belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, tamamı beden mızrap sintigrafisi yahut PET denli ayrışık görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu denli prostat kanserinin tedavisi de hastalığın aşamasına gereğince yapılır. Prostat kanseri etabını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa hudutlu hastalık, dernekevi doğacak basamak ve doğacak evre. Prostat kanseri otama sonucunda hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın esenlik durumu, pestil yaşı denli faktörlere bağlıdır” niteleyerek konuştu.

Evrelere gereğince ölçün otama seçenekleri; izlem, deli dolu izlem, şua tedavisi, ameliya

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, hastalığın evrelerine gereğince uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ait de etraflıca bilgiler hesabına şu şekilde konuştu:

“Kanserin organla hudutlu bulunduğu hallerde rastgele beraberinde otama uygulanmaksızın pestil izlenir. Genel şekilde az gelişim potansiyeline sahip, henüz doğacak yaşlarındaki hastalarda ise deli dolu takip uygulanır. Düşük gelişim potansiyeli, az PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 yahut en beraberinde tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda makul beraberinde müddet sonraları esasen biyopsi yapılır. Daha doğacak olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen yahut içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün kuvvetsiz bir duruma getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden bir tanesi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı sonuç bölümü ile beraberce çıkarılmasıdır. BPH zımnında meydana getirilen ameliyattan aşırı değişik beraberinde uygulamadır. Açık yahut boğunuk yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi peyda etmek neredeyse dü seçeneği vardır. Radyoterapi, belirgin ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır.”

Lokal doğacak hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa hudutlu hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski faziletkâr bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu etapta şişko tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile beraberce yahut evveliyat hormonal tedavi, cerrahi evveliyat ve/veya sonrası hormonal otama yahut cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” niteleyerek konuştu. Prof. Dr. lider “İleri basamak hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama mertlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bu yüzden prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek hasiyet eden, enjeksiyon yahut komprime halinde meri ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama denli ağır taraf tesirleri yoktur” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider sonuç olarak, prostat kanseri ile ait tamamı teşhis ve evreleme şekillerinin yanı sıra, tamamı otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ