USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Biyonik kulak'la duyan füru ana ve babalarını duygulandırdı

Doğuştan ati derecede sem kaybı canlı ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koklear implant "biyonik kulak" operasyonu meydana getirilen 4 çocuğun sesi duymaya başladığı anlar, ana ve babalarını duygulandırdı.

'Biyonik kulak'la duyan füru ana ve babalarını duygulandırdı
12-08-2022 14:05
Van

Van'da canlı 4 yaşındaki Muhammed Fırat Kolcu, ailesi Şırnak'ta durma fail 2 yaşındaki Agit Aslan Özcan, Hakkari'de canlı 3 yaşındaki Aram Duyan ve 3 yaşındaki Hiranur Kol'a ayrımlı tarihlerde yaptırdıkları testler kararı doğacak derecede sema kaybı tanısı konuldu.

Uygulanan tedavilerden son alamayan aileler, dirim kurgusal kulak tedavisi düşüncesince Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) servisine getirildi.

Kontrollerin ardından, ameliyatla cihazın birlikte parçası iç kulaklarına, ahenk müşterisi ve mikrofondan oluşan aut parçası da kulak arkalarına yerleştirilen çocuklar, sema testine editör tutuldu.

Çocuklar feryat figan aksülamel verdi

Sesin iç dinleyerek beyne iletilmesiyle duymaya başlamış bulunan çocuklar, sese feryat figan aksülamel verdi. Biyonik kulakla evlatlarının duyduğunu gören ana ve babaları ise mutluluktan gözyaşlarını tutamadı.

Çocuklardan Aram Duyan'ın babası Halit Duyan, AA muhabirine, cerrahi müdahale düşüncesince Hakkari'nin Şemdinli kazasından geldiklerini söyledi.

Oğlunun dü sene ilkin seslere aksülamel vermediğini ayırt ettiklerini özetleyen Duyan, "Birçok hastaneye götürdük. Biyonik kulak tedavisi düşüncesince İstanbul'a, Ankara'ya gittik. Fazla imkanım yoktu. Burada koklear implant ameliyatının yapıldığını öğrendik. Doktor Hakan Kara ile tanıştık. Ameliyatı yapıldı. Aram'ın duymasını, konuşmasını aşırı istiyorum. Çok heyecanlıyım. Bize bu olanağı tanıdık düşüncesince teşekkürname ederim. Allah onlardan razı olsun." dedi.

Agit Aslan Özcan'ın anası Elif Özcan ise oğluna sema kaybı tanısı konulduğunda aşırı üzüldüğünü belirtti.

Evladının dirim kurgusal kulakla sese aksülamel vermeye başladığını dile getiren Özcan, "Oğlumun duyması düşüncesince hâlâ ilkin nice yere başvurdum. Biyonik kulak ameliyatlarının Van'da yapıldığını duyar duymaz buraya geldim. Doktor Hakan Kara ve kadrosuyla tanıştık. Bizimle ilgilendiler. Oğlumun ameliyatı yapıldı. Emeği sabık her kişiye aşırı teşekkürname ediyorum. Çok sevinçliyiz. Oğlum aşırı şükür duyuyor. İnşallah konuşmaya da başlayacak. Mutluluktan duygularımı tabir edemiyorum." diyerek konuştu.

"Mutlu anlara tanıklık ediyoruz"

Hastane Başhekimi Dr. Kamil Yavuzer de alanda aşırı sayıda kişiye afiyet hizmeti verdiklerini söyledi.

Daha ilkin fariza verilmemiş bölgelerde da çıkarlarını geliştirdiklerini tamlayan Yavuzer, şunları kaydetti:

"KBB servisindeki hekimlerimizin toy uygulamalarından bir tanesi de ahali ortada dirim kurgusal kulak kendisine tanıdık koklear implant operasyonudur. Biyonik kulak tedavisi birlikte süreç. Ameliyat bu sürecin birlikte parçası. Ameliyat sonrası odyologlar eşliğinde lüzumlu terapileri meydan hastalar hem işitmeye bununla beraber konuşmaya başlıyor. Çocukların ilkin sesleri duymalarına tanıklık ediyoruz. O an aşırı dehşetli ve keyifli. İşitebilme, görebilme ve hissedebilme tarifi benzer sıfır şeyler. Belirli ahenk frekanslarıyla işitebilir bir vaziyete mevrut evlatların yüzünü gördüğünüzde kalbinizde dehşetli birlikte ihtisas oluş buluyor."

Ameliyatları meydana getiren KBB Uzmanı Operatör Dr. Hakan Kara ise koklear implant ameliyatının genel anlamda sema cihazlarından kâr görmeyen, herhangi birlikte dü kulakta doğacak yahut aşırı doğacak derecede sema kaybı mevcut hastalar düşüncesince makul birlikte formül bulunduğunu belirtti.

Hastanelerinde 4 çocuğa başarıyla bu ameliyatı yaptıklarını tabir fail Kara, şu halde konuştu:

"Gerekli duyuruları yaptık. Hastalar bizlere başvurdu. Çok doğacak aşama sema kaybı bulunan 4 çocuğun ameliyatını üç hafta ilkin yaptık. Durumları oldukça iyi. Herhangi birlikte karışıklık gelişmedi. Cihazları takıldı. İlk kez sesleri duymaya başladılar. Seslere tepkileri ağlama ve haşyet halinde oldu. Çocukların duyduğunu o halde anladık. Sesleri anlamaya çalışıyorlar. Bundan sonradan alacakları hususi eğitimlerle konuşmaya başlayacaklar. Takiplerini yapacağız. Tüm grup arkadaşlarıma, odyologlarımıza teşekkürname ediyorum. Çok bahtiyar olduk. Çocuklar ilkin sesi duyduklarında yüzlerindeki tabir değişikliği, gülmeleri insanı duygulandırıyor. Motive oluyoruz."

İşitme cihazları şirket yetkilisi Taha Polater de doğacak derecede sema kaybı bulunan hastaların sesleri duymalarına vasıtalık etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Diğer sema cihazlarından kâr göremeyenler koklear implant ameliyatı oluyor. Yeni cihazları takılıyor, sesleri duymaya başlıyorlar, tığ de bahtiyar oluyoruz. Cihazların hep maliyeti kestirmece 180 bin lira. Hastalardan birlikte ecir alınmadan kâffesi harcamaları talih kabilinden karşılanıyor. Hasta odaklı birlikte fariza veriliyor. Çocuklar bu cihazlar yardımıyla duymaya ve konuşmaya başlıyor. Allah devletimizden razı olsun." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ