USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu da kedilerin korona virüsü

Türkiye'de akıbet 7 ay içinde kedi viral rahatsızlıkların artma yaşadığını kail Veteriner Hekim Özge Altınay, bu hastalığın elden çıkmaz kedilerine değil, aşısız ev kedilerine de bulaştığını kaydetti. Altınay, kedilerin hayatını yıldırma fail ölümsek hastalığın

Bu da kedilerin korona virüsü
09-12-2021 10:29

Son günlerde kalan kedi viral hastalıkları, hayvanların hayatını gözdağı ediyor. Kedilerde gözlenen gaga ve gaga yaralanması, ishal, kusma, menfez ve koku derç organı akıntıları, döl yatağı şişmesi kabil belirtiler viral problemine ayraç ediyor. Özellikle çıkmaz kedilerinde oluşan bu hastalık, sahipli kedilere de pire ve sakırga tarafından bulaşıyor. Hastalığa dair bilgilendirmelerde mevcut Veteriner Hekim Özge Altınay, Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde kedi viral enfeksiyonların artma gösterdiğini, bazısı kedilerde bulunan belirtilerin ise hastalığa ayraç bulunduğunu söyledi.

"Çok ağırbaşlı maraz patlaması var"

Viral hastalığın, kedinin ağzında yaralanmalara etken bulunduğunu kaydeden Altınay, "Kedilerin yahut köpeklerin bedeninde rastgele ortak virüs varken döllenme şansımız yok. Öncesinde kediyi otama edip, muafiyet sistemini güçlendirmemiz ve iyileştirmemiz lazım. Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde dolar kurunun çoğalması ile kompozit telkih realizasyon edilemedi. Ya bundan kaynaklı veya virüsün mütebeddil iklim koşullarına dair şekilde ölememesi ve virüsün mutasyona uğraması sonucunda kedilerde viral rahatsızlığı arttı. Özellikle Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde maatteessüf baş döndürücü ağırbaşlı ortak halde viral maraz patlaması var, günde minimum 5-6 adet viral sakat kedi bizlere geliyor. Biz baytar hekimler şekilde çıkmaz hayvanlarını rehabilite etmeye çalışıyoruz. Birçok insanoğlu sokakta bulmuş bulunduğu pestil hayvanı bizlere getiriyor, tığ de tedavileri ile uğraşıyoruz" niteleyerek konuştu.

Hayvan sahiplerine baş döndürücü ehemmiyetli uyarı

Viral maraz tedavisinin, bakteriyel maraz tedavisi kabil olmadığının altını çizen Altınay, şu ifadeleri kullandı:
"Bakteriyel hastalıkta antibiyotik vererek bakteriyi öldürür ve tedaviyi gerçekleştiririz fakat viral rahatsızlığı yenebilmemiz düşüncesince hayvanın bağışıklığını baş döndürücü güçlendirmemiz gerekiyor. Kimi kediler 10 günde, bazısı 1 ayda, bazısı 3 ayda, bazısı de 6 ayda iyileşebiliyor. Sahipli hayvanların hastalığa yakalanmamaları düşüncesince en ehemmiyetli özellik aşılama. Bütün efsanevi sahiplerine hızlı uyarıda bulunuyorum. Lütfen kedinizle ilişik viral ortak sıkıntı yaşamamak namına en çelimsiz sürede kedilerinizi aşılatın ve telkih periyodu mevrut hayvanların telkih sürecini kaçırmayın. Sokak hayvanlarının üzerinde bildiğimiz ve bilmediğimiz viral emraz var. Maalesef ki tığ bu viral rahatsızlıkları sokaktan alıp evindeki kedimize pirelerle taşıyor ve ev kedimizin hastalanmasına etken oluyoruz."

Bu da kedilerin korona virüsü

Veteriner Hekim Özge Altınay, viral rahatsızlıkların tedavisinde makbul ilaçların diyar dışından realizasyon edildiğini tabir ederek, otama harcamasının kestirmece 10-15 bin TL'ye denli çıkabildiğini söyledi. Hastalığa yakalanmadan önce, kedinin aşısının yaptırılması gerektiği uyarısında mevcut Altınay, "Viral maraz gaga ve dudaklarında yaralanmalara ve nesiç döküntülerine etken oluyor, zooloji yiyemiyor ve içemiyor. Birçok insanoğlu kedilerin ağzındaki yaraların hamam ortak nesne dokunduğu yahut rastgele ortak nesne kaynaklı yaralandığını düşünüyor. Ama bu ortak viral hastalık. Bir öteki viral maraz teneffüs sistemi enfeksiyonu; bu ilkin baş döndürücü ortak tomar rastlanan ortak hastalıktır. Sokakta mevcut kedilerde menfez akıntıları, koku derç organı akıntıları, öksürük ve soluk kabul etme zorluğu kabil belirtiler gözlenir. Kediler büzüşürler, sıkıntı otururlar, karınları iner ve çıkar. Bazı insanoğlu kedinin öksürdüğünü görür görmez üşütmüş niteleyerek bizlere getiriler zorla bu ortak viral hastalıktır. Kusma ve cır cır kabil ortak öteki viral maraz şekli de vardır. İnsanlarda bulunduğu kabil kedilerde de hasıl ortak korona virüs vardır. Onlarda da bu virüs mutasyona uğrar ve FIP denilen ortak hastalığa defa açar. Bu döl yatağı zarı iltihabıdır ve kedilerde iltihaptan çevre şişme meydana gelir. Ya da virüs mutasyona uğramadan kedilerde gaseyan ve cır cır kabil belirtiler görülebilir."

"Kesik sonucunda meydana geldiğini sanıyorduk"

Sokakta bulmuş bulunduğu süt kuzusu kediyi veterinere getiren Filiz Turan, "Kedinin ağzında yaralar vardı, ego de ağzındaki yaraları otama kılmak düşüncesince veterinere getirdim. Biz ağzındaki yaraların kesmik sonucunda meydana geldiğini sanıyorduk fakat baytar doktor yaraların viral hastalıktan kaynaklandığını söyledi. Kedinin tedavisi bittikten sonradan kediyi dadılık kılmak isterim başkaca her insanın sokaktaki hayvanları sahiplenmesini istiyorum. Sokakta gördüğümüz ilkin süt kuzusu kedileri veterinere getirerek esenlik takibini yaptırabiliriz. Kedimin tedavisi bittikten sonradan tamamı aşılarını yaptırmayı düşünüyorum." dedi.

Fehime Kartal - Cihan Atik
 

İLGİLİ HABER
Korona virüsün Omicron mutasyonu Kübaya sıçradı Korona virüsün Omicron mutasyonu Küba'ya sıçradı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ