USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu sistem adeta cerrahların eli kolu: 'Robotik cerrahi'

Cerrahların yardımcısı yerine canlı ortak halde kullanılmaya başlanan, ‘robotik cerrahi yahut robot yardımlı cerrahi' yerine tanımlanan formül ile baş başa hastalar bundan sonra elan aceleci taburcu oluyor. Ayrıca cerrahın cerrahi müdahale yapabilme maharet ve yeteneklerini de yü

Bu sistem adeta cerrahların eli kolu: 'Robotik cerrahi'
15-11-2021 11:05

Ankara kent Hastanesi'nde arazi meydan robotik cerrahi yahut başka ortak adıyla robot yardımlı cerrahi sistemi yardımı ile 900'ü ortak tomar hastalanmış sağlığına kavuştu.

Cerrahların en iri yardımcılarından bulunan robotik cerrahi yahut robot yardımlı cerrahi; ameliyatları izleyen laparoskopik cerrahiden sonra, asgari invaziv cerrahinin toy adımı olarak, hem hastalara aynı zamanda cerraha sayımsız kolay sağlıyor.

Uzmanlara göre, el bileğini manken almış enstrümanlar, sezgili cereyan kontrolü, efdal çözünürlüğünde bulunan üç buutlu kaynak özellikler yardımı ile cerrahın, anadan görme belirgin yahut mestur cerrahi teknolojilerindeki kısıtlamaları aşarak, hâlâ komplike girişimleri mestur cerrahi müdahale yöntemiyle yapmasına imkân sunuyor. Bu formül sayesinde, konsolda oturan cerrah, cerrahi müdahale bölgesinin üç buutlu görüntüsünü belirgin ortak halde görülebiliyor. Cerrahlar robotik koldaki alıcı yardımı ile cerrahi müdahale alanını hâlâ belirgin ve efdal kesinlikte görebiliyor. Bu sayede cerrahi müdahale başarısı da artıyor.

“Robota baktığınız devir robotun cereyan yeteneğinin 540 etap bulunduğunu görüyoruz”

Robotik cerrahi ile hastaların hâlâ konforlu ortak halde cerrahi müdahale edildiğini ve cerrahi müdahale daha sonra da taburcu sürelerinin buna ilişkin yerine hâlâ hızlandığına uyanıklık çekici Ankara kent Hastanesi Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, “Robotik cerrahinin ayrı ayrı yararları var. Bunlar nedir diyerek soracaktır olursak. Bir defa el titremesi olmuyor. Yani cerrahın eli titrese güçlü onu yansıtmıyor. İki, bileğin muhtemelen ortak derecede cereyan yeteneği var. Ama robota baktığınız devir robotun cereyan yeteneğinin 540 etap bulunduğunu görüyoruz. O sebeple muhtemelen ortak yerde terzilik atabilme, cerrahi müdahale yapabilme kabiliyetleri iyice fazla. Bir başka pozitif yanları da görüntüleme sistemi. Endoskopide de görüntüleme mevcut fakat orada 2 boyutlu resim kabil görüyorsunuz. Oysa robotik sistemlerde 3 boyutla gitmek mümkün. 3 boyutla gitmek beklenen bulunduğu düşüncesince derinlik hissini de alabiliyorsunuz ve bulunduğunuz ortama hâlâ bilgili olabiliyorsunuz” diyerek konuştu.

“Robotik sistemlerdeki bu aletlerde kapattığınız devir robotun size arka bildirimi var”

Robotik cerrahi sistemlerinin çabucak ortak tomar faydası ve extra nitelikleri olduğuna uyanıklık çekici Prof. Dr. Bostancı, “Bizim gene asgari invaziv cerrahide kullandığımız, bağırsakları kestiğimiz titanyum telli aletlerimiz var. Robotik sistemlerdeki bu aletlerde kapattığınız devir robotun size arka bildirimi var. Yani bu işin yüzdelik müteaddit değerli olabileceğine dair; yüzdelik 80 ise 90 ise size ihtar veriyor ve bu kapamayı yapmıyorsunuz. O uyarıyı yüzdelik 100 gördüğünüz devir yama işlemini yapıyorsunuz” dedi.

“Bu mevzuda da gene er taburcu bulunduğu düşüncesince devlete maliyeti az buçuk düşürebiliyor”

Robotik sistemin başka faydalarına da yer veren Prof. Dr. Bostancı, “Şöyle avantajları var; önemsiz deliklerden ameliyatlar yapıldığı düşüncesince ortak defa hastalanmış cerrahi müdahale sonrası devirde hâlâ az dert duyuyor. Daha şen yürüyebiliyor ve hâlâ aceleci iyileşiyor. Daha aceleci iyileştiği düşüncesince de hâlâ er taburcu oluyor. Bu mevzuda da gene er taburcu bulunduğu düşüncesince devlete maliyeti az buçuk düşürebiliyor. Vatandaş işine hâlâ er gidebiliyor” biçiminde konuştu.

Robotik cerrahi sisteminin nice bölgede kullanıldığına uyanıklık çekici Prof. Dr. Bostancı, şunları kaydetti:

“Bazı ameliyatlarda robotik sistem öne geçebiliyor. Bizim hastanemizde ne klinikler kullanıyor? Üroloji kliniği kullanıyor; hâlâ aşırı kestanecik kanserlerinde aşırı güç ve elverişsiz ortak bölgede bu robotik sistemler kullanılarak hem görmeyi artırıyor aynı zamanda dikişleri hâlâ şen atabiliyorsunuz. Onun haricinde sindirim bilimi cerrahisi dalında kullanılıyor. Yine bizim burada kemirmek borusu kanserleri, göden kanserleri, sütun ve göden bağırsağı kanseri dediğimiz kanserler, uykuluk kanserleri ve pankreas cerrahisini de tığ hastanemizde robotik yerine hazırlamaya başladık ve yapıyoruz. Kulak koku alma organı geçit ve eş veladet kliniği de bizim hastanemizde robotik cerrahiyi kullanıyor.”

“Özel ortak görüntüleme sistemi ile hastaya ortak boya vererek, tümörün yayılım derecesini ortaya koyabiliyorsunuz”

Robotik cerrahi sisteminin genel anlamda dokunmabana olaylarında iyice sansasyonel ve araştırma görevlisi olduğuna uyanıklık çeken, “Bu cihazın ortak niteliği hâlâ var. hususi ortak görüntüleme sistemi ile hastaya ortak boya vererek, tümörün yayılım derecesini ortaya koyabiliyorsunuz ve geçmiş yayılmış bulunduğu noktayı belirleme ederek oradan örnekleme yaparak ameliyatınızı da planlayabiliyorsunuz. Bu sebeple hastanemize geldik. Geldikten sonradan bu sistem kuruldu. Biz 2 buçuk senedir da robotik cerrahi sistemleri ile çalışmaktayız” açıklamasında bulundu.

“Gelecekte bu robotik sistemleri hâlâ aşırı kullanıyor olacağız”

Robotik cerrahi ile meydana gelen ameliyatların iyice değerli işlemler olduğunu, fakat mutluluk çeşidinden ağız ağıza karşılandığını ve hastalara ağız ağıza parasız uygulandığını tamlayan Bostancı, “Gelecekte bu robotik sistemleri hâlâ aşırı kullanıyor olacağız. Ama yayıncı hızla gelişen teknolojinin size getirmiş bulunduğu ortak ağırlık herhangi ortak devir olacaktır. Bu nedir? Lüks ortak otomobile binecekseniz ek ortak maliyet ödersiniz. Aynı halde ameliyatları bu halde sürdürebilmenin de hastanemize ve devletimize iri ortak maliyeti var. Şuan devletimiz bu maliyeti ağız ağıza karşılıyor. Biz hastanemizde bu ameliyatlarda hastalarımızdan tek halde ortak ayırt almıyoruz. Bu ameliyatları hastanın yararına olacak halde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ