USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklar kötü beslenme riski ile karşı karşıya

Korona virüsün ortaya çıkmasıyla meri toplumsal hayat kısıtlamaları evlatların yaşamını da negatif yönde etkiledi. Özellikle beslenme alışkanlıklarında negatif değişimler meydana geldiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özçelik Ersü, “Okulların kapatılması, makul saatle

Çocuklar kötü beslenme riski ile karşı karşıya
21-12-2021 11:24

Salgın rahatsızlıkların çoğaldığı çağda okula gidemeyen evlatların beslenme düzenleri de değişti. Okul çağlarında edinilen beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik dönemindeki akımları da etkiliyor. İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özçelik Ersü, müstevli zamanında ebeveynlerin evlatları düşüncesince obeziteyle kesinlikle başlangıç edilmesi icap ettiğini anlattı.

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırma 2018 sonuçlarına göre, Türkiye'de ilkokul gözyaşı altı evlatların yüzdelik 8'i birlikte tomar kiloludur. Fazla şişman evlatların payı sonuç 5 yılda yüzdelik 11'den yüzdelik 8' gerilemiştir. Ancak çok kiloluluk hala ehemmiyetli birlikte toptan salgındır ve DSÖ 2020 yılı verilerine gereğince 5 yaşın altındaki 39 milyon bebek birlikte tomar şişman yahut obezdir. 2016 senesinde ise 5-19 gözyaşı arası 340 milyondan birlikte tomar bebek ve erin aşkın şişman yahut obezdir.

“Fazla şişman ve obez evlatların hayatlarına obez yetişkinler kendisine bitmeme etmeleri muhtemeldir”
Pandemi zımnında makbul sokağa çıkacak yasakları evlatların hem beslenme bununla birlikte fiziki etkinlik alışkanlıklarını menfi yönde etkilediğini kail Ersü, “Olumsuz beslenme şartları ve çıtırbom fiziki etkinlik obezite, şeker hastalığı hastalığı ve kardiyovasküler emraz üzere süreğen rahatsızlıkların risklerini arttırabilmektedir. Ayrıca çocukluk devri obezitesi, yetişkinlikte hâlâ faziletli er ahiret yolculuğu ve pot riski ile ilişkilidir. Fazla şişman ve obez evlatların hayatlarına obez yetişkinler kendisine bitmeme etmeleri muhtemeldir.”

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özçelik Ersü, evlatların yetişkinler üzere yemekleri gıdaları kendileri seçemeyecekleri üzere metin beslenme alışkanlıklarını geliştirebilmeleri düşüncesince ebeveynlerinin akıllıcasına gösteriş manken olmalarına gereksinimleri bulunduğunu söyledi.

Tüm bölük halkının metin gıda tercihleri yapması ve fiziki kendisine canlı olması çocukluk devri obezitesini karşılamak düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Ersü, “Evde tüketilen öğünlerin derneşik olması ve bu öğünlerin metin besinlerle ve akıllıcasına pişirme yöntemleriyle mücehhez olması gerekmektedir. Okul çağlarında bulunan evlatların ise okula gitmeden geçmiş kahvaltı yaptıklarından güvenli olunmalı ve küçüklere metin gıda tercihleri sunulmalıdır. Güçlü birlikte muafiyet ve faziletli bilimsel niteliği bulunan muvaffakiyet düşüncesince derneşik kahvaltı tüketimi ve okulda geçirilen müddette ise tüketebilmeleri düşüncesince metin besinlerle mücehhez birlikte beslenme çantası yahut gün ortası yemeği alternatiflerinin sunulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Fazla kilosu bulunan çocuklarda fiziki aktivitenin desteklenmesi şartıyla boğunuk bölgelerde meydana getirilen aktiviteler hesabına hâlâ aşkın belirgin iklim etkinliklerine toprak verilmesi icap ettiğini kail Ersü, “Enerji dengesinin sağlanması mefkûre metin cisim ağırlığına erişmek düşüncesince önemlidir. Ayrıca rejimde hep yağ alımını sınırlayarak ve meşbu yağ tüketimini azaltarak doymamış yağ asitlerine toprak verilmelidir. Diyette besleyen kıymeti faziletli taravetli meyve-sebze, kurubaklagil, besili tohumlar ve mükemmel tahılların tüketimi artırılarak girintisiz çıkıntısız şeker hastalığı tüketimi ise sınırlanmalıdır" dedi.

Mümkün enikonu canlı ve boğunuk ortamlardan evlatların ırak tutulması icap ettiğini fakat içtimai olabilmeleri düşüncesince de hâlâ kalın belirgin iklim etkinlikleri ve aktiviteler planlanmasının hâlâ güzel olabileceğini kail Ersü, “Çocuklarda sağlığın iyileştirilmesi eke çağda ilkin bulaşan sıfır süreğen rahatsızlıkları karşılamak ve doğacak neslin sağlığını destek olmak düşüncesince ciddi bir şeydir ve metin yetişkinler olmanın temelidir” ifadelerinde bulundu.

Çocukların şişman bölgelerde peçe ve mesafeye uyanıklık ederek, zatî hijyeni kesinlikle sağlayacaklarının öğretilmesi icap ettiğinin altını çizen Ersü, “Çocuklar okuldan yada haricen vardığında kesinlikle ellerini yıkamalıdır. Eğer bebek parasız ise öbür küçüklere da bulaşmaması düşüncesince okula gönderilmemeli ve öbür çocuklarla değini etmemelidir” diyerek konuştu.

“Yeterli ve istikrarlı beslenemeyen çocuklarda yetişme ve evolüsyon gecikir yahut duraklar”
Çocukların büyümesi, sağlığı, gelişmeleri düşüncesince kifayetli ve istikrarlı beslenmenin enikonu ehemmiyetli bulunduğunu söylen Ersü, “Çocuklarda kifayetli ve istikrarlı beslenme ile mevcud ve hayat standardını bozan beslenme sorunlarının (zayıflık, bodurluk, sert yetersizliğine ilişkin anemi, iyot yetersizliği hastalıkları, folat ve D vitamini yetersizlikleri, diş çürükleri, şişmanlık vb.) en örgen indirilmesi yahut bulunmayan edilmesi ve yetişkinlikte tanıdık beslenmeye ilişkin süreğen rahatsızlıkların (kalp doğa hastalıkları, hipertansiyon, birtakımı dokunmabana türleri, diyabet, osteoporoz vb.) önlenmesi hedefleniyor” halinde konuştu.

Çocukların kifayetli ve istikrarlı beslenmediklerinde malnütrisyon (yetersiz beslenme) riski ile yüz yüze olduklarını tamlayan Ersü, “Dünya Sağlık Örgütü'ne gereğince malnütrisyon, gıda alımındaki eksiklikleri yahut fazlalıkları (obezite), esas besinlerin dengesizliğini yahut gıda kullanımında bozulmayı tabir eder. Yeterli ve istikrarlı beslenemeyen çocuklarda yetişme ve evolüsyon gecikir yahut duraklar, mikrobesin eksiklikleri (büyüme ve evolüsyon düşüncesince mukteza bulunan enzimler, hormonlar ve öbür maddelerin üretilmesi üzere cisim fonksiyonları düşüncesince mukteza bulunan vitamin ve mineraller) görülür. Ayrıca çelimsiz ve derinliğine kesiksiz esenlik sorunları, hastalıklarda ağır iyileşme, kalık enfeksiyon riski, rahatsızlık ve azalmış erke ile düşüt meslek başarısı riski yüksektir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ