USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çocuklar yılda 8 defaya kadar soğuk algınlığı geçirebilir'

Çocuklarda kışın hâlâ kesif tanıdık teneffüs yolu enfeksiyonlarına bağlı Uzm. Dr. Akif Çelik, “Çocuklar yılda çoğu kez 3-8 kez, erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Kreş ve okula revan çocuklarda başta kreşin önce yıllarında hâlâ kesif görülür. Köt?

'Çocuklar yılda 8 defaya kadar soğuk algınlığı geçirebilir'
02-02-2022 16:35

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik, şita aylarında çocuklarda sık sık tanıdık yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarına ilişikli ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çelik, burnun teneffüs sisteminin evvel maksat organı ve evvel defans organı bulunduğunu belirterek, “Solunan iklim kalitesinde koku alma organı ehemmiyetli gösteriş oynar. Havayı ısıtır, nemlendirir ve filtreler. Burundan iklim yollarında bronşlara kadar bulunan teneffüs yolu bire ortak destar tabakası ile kaplıdır. Doğal ve müktesep muafiyet sisteminin dehalet mekanizmalarını içerir. Bu sebeple koku alma organı tıkanıklığına kez açan faktörler, duygun insanlarda ast teneffüs yolu patolojileri düşüncesince de tetikleyicidir. Aslında iklim yollarımız en kalın enfekte olan, en kalın otama edilen, en kalın mikropların bedenimize girmiş bulunduğu ve en kalın hekime müracaat nedenidir” dedi.

“Kreşin evvel yıllarında riziko şimdi yüksek”
Özellikle birtakımı evlatların erdemli riziko altında olduğuna yer veren Uzm. Dr. Çelik, “Anne babası keyif personeli olanlar, yuva ve okula toy başlayanlar, vakayiname rahatsızlığı yahut muafiyet sistemi bağan olanlar, dokunmabana tedavisi alanlar, sigara dumanına sunulan kalanlar, alerjisi olanlar, koku alma organı yapısında çarpıklık yahut bademcikleri şişman bulunan füru riziko altındadır. Toplumda soğuk algınlığıyla ilgilendiren esassız inançlar da mevcuttur. Mesela ‘Cereyanda kalmışızdır, yeşil yahut yoğun mülevven koku alma organı akıntısı antibiyotik gerektirir, disiplin giyinmezseniz soğuk alırsınız, soğuk algınlığında ciğerlerimizi üşütmüşüzdür' kadar fikriyat gerçekte az buçuk esassız inançtır. Viral ÜSYE (Virüslere ilişikli yukarı teneffüs yolu hastalığı) ise virüslerin münasebet bulunduğu 'hafif' seyirli ortak hastalıktır. En kalın tanıdık aceleci teneffüs yolu enfeksiyonudur. Çocuklar yılda çoğu kez 3-8 kez, erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Kreş ve okula revan çocuklarda ilkin kreşin evvel yıllarında şimdi kalın görülür. Kötü havalandırma, şems ışınlarının az oluşu, dolgun hayat kadar faktörler soğuk algınlığı gelişmesini kolaylaştırır” açıklamasında bulundu.

“Tedavide antibiyotiğin noktayı yoktur”
Uzm. Dr. Çelik, virüs sebepli yukarı teneffüs yolu enfeksiyonunun tedavisini ise şöyle açıkladı: “Antibiyotiklerin noktayı yoktur, tali bakteri enfeksiyonlarını önleme gayeli kullanılmaz. Semptomatik otama (ateş düşürücüler, koku alma organı akıntısını inhibütör ilaçlar). Ateşli çağda döşek istirahati. Ödem çözücüler ve öksürük şurupları semptomları hafifletebilir. Ancak rahatsızlığı önlemez, otama etmez, dert süresini kısaltmaz. C vitamini, virüs sebepli ÜSYE durum ve süresini etkilemez fakat dayanak gayeli kullanımında mahzur yoktur. Çinko: Semptomların başlangıcından itibaren 24 sayaç zarfında geçerli çinko, dosdoğru insanlarda soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltır. Proflaktik adına kullanılması anlamında çalışılma yok. Sarımsak: Tek ortak çalışmada soğuk algınlığının oluşmasını engellediği görülmüş.”

“Tonsillofarenjit yetiştirme yurdu süresince şimdi kalın görülür”
Tonsillofarenjitin ise ayrı ayrı mikroorganizmaların kez açtığı, aceleci inflamasyonla seyreden, farinksi ve bademcikleri etkileyen yukarı teneffüs yolu rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Bu dert çoğunlukla şita ve ilkbaharda görülür, dolgun hayat yerlerinde örneğin kışla, okul, yetiştirme yurdu kadar ortamlarda şimdi kalın ortaya çıkar. Erişkinde yüzdelik 90, çocukta ise yüzdelik 60 ila 75 aktif fiil virüslerdir. Viral değilse elden hepsinde aktif fiil ahali ortada beta mikrobu adına aşina A grubu Beta hemolitik streptokok ismi maruz bakteridir. İki gözyaşı altında anneden bebeğe güzeşte antikorların koruması ve bakterinin teneffüs destar tabakasına yapışmasında ehliyetsizlik zımnında nadirdir. Ani başlamış bulunan ateş, yutkunma ile geçit ağrısı, bulantı, kusma, giriş ağrısı gerçek belirtileridir. Fizik muayenesinde bademcikler şişer, büyür ve üstünde parafin kırmızımtırak lekeler olabilir. Boyun bezelerinde şişik ayırt edilir. Tonsillofarenjitin tedavisinde bakteriyel enfeksiyon düşünücü isek AGBHS tonsilla ve geçit enfeksiyonu tedavisinde evvel alternatif antibiyotik penisilinlerdir. Öncelikle 10 gündüz devamlı ağızdan penisilinle otama yeğlenmelidir. Ağızdan tedaviye uzlaşma sorunu, hastada ve ya ailesinde romatizmal his rahatsızlığı var ise adale içerisine yegâne düze benzatin penisilin verilmelidir. Penisilin alerjisi var ise eritromisin antibiyotiği verilmelidir” biçiminde konuştu.

“Çocuklarda COVID-19 şimdi geniş seyrediyor”
Çocukları da etkileyen koronavirüse ilişikli bilgelik sağlayan Uzm. Dr. Akif Çelik, “Çocukluk çağlarında COVID-19 klinik tablosunun umumi adına şimdi geniş bulunduğu evvel adına salgının başından itibaren elde edilmiş bilgilerde görülmektedir. Türkiye'de elde edilmiş verilerde evlatların klinik tablosunun şimdi geniş olduğuna ayraç etmektedir. Çocuklarla ilgilendiren COVID-19 enfeksiyonuna müteveccih tedaviler ile ilgili, zaman düşüncesince ilmî tez kuru ehliyetli bulunan data bulunmamaktadır. Ayrıca, değişkin ülkelerden mevrut ve memleketimiz bebek olaylarından elde edilmiş bilgiler, çocuklarda zaman hala dayanak otama yaklaşımlarının nice olayda ehliyetli bulunduğunu göstermektedir. COVID-19 salgının başından itibaren, 22 Mart 2020 evveliyatına kadar, evren genelinde 0 - 9 gözyaşı ortada zayi aşkın azıcık ilkin hayatın evvel çağında bildirilmiştir. Daha şişman çocuklarda, 10 - 19 gözyaşı ortada ise yüzdelik 0,2 ahiret yolculuğu bildirimi yapılmıştır. Bu rakamlar ve bugüne dek paylaşılan veriler değerlendirildiğinde, çocuklarda klinik tablonun şimdi geniş seyirli bulunduğu görülmektedir. Covid 19 enfeksiyonu seyrek de olsa çocuklarda aşkın inflamatuar karşılık sendromu ve aşkın eşsiz olsa da kawasaki rahatsızlığı dediğimiz mutedil istidatlı damarları ilkin de his damarlarını markajcı erdemli ateşlerle seyreden ağırbaşlı ortak tabloya da münasebet olabilmektedir” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ