USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çocuklara camiyi sevdirmeyi amaçlayan "Teravih Treni" oyunu dünyayı dolaşıyor

İmam Mahmut Eroğlu, ufaklıklara camiyi ve namazı sevdirmek düşüncesince İstanbul'da başlattığı, iri nazarıitibar gören Teravih Treni oyununu toy fariza noktayı İngiltere'ye de taşıdı.

Çocuklara camiyi sevdirmeyi amaçlayan
01-05-2022 12:09
İngiltere

İmam Mahmut Eroğlu'nun, küçüklere camiyi ve namazı sevdirmek düşüncesince İstanbul'da başlatmış bulunduğu "Teravih Treni" oyunu, Filistin menşeli Amerikalı adlı sanlı manken Bella Hadid'in içtimai iletişim araçları hesabından paylaşmasının arkası sıra dünyaya yayılırken İmam Eroğlu, şişman zevk toplayan oyunu, acemi fariza noktayı İngiltere'ye de taşıdı.

İstanbul'da Hacı Osman Torun Camisi imamlığı görevinin arkası sıra güzeşte hafta İngiltere'deki Luton Türk Eğitim ve Kültür Merkezi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Camisi'nde acemi görevine süregelen Eroğlu'nun, cami içre çocuklarla oynadığı "Teravih Treni" oyunu, Filistinli manken Hadid'in de dikkatini çekti.

Instagram hesabında 50 milyondan ortak tomar takip edeni bulunan Hadid'in, İstanbul'daki camide çekilen Teravih Treni'nin görüntülerini özlük hesabından paylaşmasıyla oyun dünyanın gündemine oturdu ve aşırı sayıda ülkede milyonlarca seyirciye ulaştı.

İmam Eroğlu, Teravih Treni oyunu fikrinin nite ortaya çıktığını, bu oyunla neyi amaçladığını ve evlatların oyuna takdirini AA muhabirine anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının başlatmış bulunduğu "Ailece Camiye" kampanyasıyla, 2 senedir Kovid-19 salgını zımnında evlerde artan aileleri camilere çağırma ettiklerini anımsatan Eroğlu, aileleriyle camilere mevrut küçüklere da mazot ve çikolata ağırlama ettiklerini belirtti.

Eroğlu, "Ramazanda da teravih namazına aileleriyle beraberce çocuklar erişince ve ağır ortak çocuk kalabalığı oluşunca kılıç gelişigüzel gece ezanı bu küçüklere bu ikramları yaparken onlarla ortak oyun deneyelim ve zihinlerinde iyi kalsın, camiyi tanıtalım ve ayrımsız sürede ortak terbiye treni olsun niteleyerek konuştuk. Adını Teravih Treni koyduk." ifadelerini kullandı.

"Balkan devletlerinde gelişigüzel akşam, oradaki imamların bu treni yaptıklarını biliyoruz"

Mahmut Eroğlu, ortak gündüz kızının çektiği Teravih Treni oyunundan ortak foto karesini özlük içtimai iletişim araçları hesabında paylaşmasının arkası sıra fotoğrafın aşırı şişman kitlelere ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"Güzel ortak farkındalık oluştu. Çocuklar camiyi sevmiş oldu ve bu iş dalavere dalavere hala dünyada konuşulmaya bitmeme ediyor. Balkan devletlerinde gelişigüzel akşam, oradaki imamların bu treni yaptıklarını biliyoruz. Demek ki iyi ortak gönüllere temas hareketi yapmışız. 2-3 gündüz öncesine denli Cezayir’de ruzname bulunduğunu biliyoruz. Bangladeş Cumhurbaşkanı'nın paylaştığını biliyoruz. Dünyaca adlı sanlı Filistinli modelin paylaştığını biliyoruz. Yani bu tren, bizim kontrolümüzden çıktı. Millete ve ümmete servet oldu. İşte şu anda da tren Londra'da, Luton'da. Millet varlığımızın bulunduğu gelişigüzel yerde bu simgesel akım evlatlarımızın zihninde iyi tohumlar, izler bırakarak cennete akıllıca bitmeme edecek. Son durak, bu tertemiz gençlerimizle cennette buluşmak."

Eroğlu, bu oyunla evlatların camiyi, imamı, müezzini, kürsüyü, minareyi ve şadırvanı tanıdıklarını anlatarak "Hem cümbüş treni, hem terbiye treni hem de teravih treni. Trenimiz aşırı yönlü. İnşallah hakeza iyi trenlerimiz afet dönemine denli bitmeme etsin." niteleyerek konuştu.

İmam Eroğlu, bu fikrin İstanbul'un kalbi Eyüpsultan'da başladığını, hâlâ sonraları milyonlarca insana ulaştığını dile getirerek "İnşallah bu güzellikler bitmeme etsin istiyoruz. Bu kalıp hareket, zihinlere ve gönüllere yapışık bu akım çoğalsın istiyoruz." dedi.

"Çocukların ortak gülüşü caba dünyaya ortak nefestir"

Teravih Treni oyununun yapıldığı Luton Türk Eğitim ve Kültür Merkezi Başkanı Atilla Üstün de 2008'de alanda canlı topluluğun sebebiyle ayrımsız sürede bünyesinde caminin de bulunduğu bu merkezi aldıklarını, türlü kültürel ve dini ameliyat düzenlediklerini belirtti.

Üstün, Luton'daki bu caminin İngiltere'deki geçmiş Teravih Treni oyununa ev sahipliği yaptığına ayraç ederek "Ramazanın bitmesi zımnında sıkıntı duyuyorduk ancak dakika hakkıyla sevinç dolduk. Biliyoruz ki evlatların ortak gülüşü caba dünyaya ortak nefestir. Gerçekten aşırı önemli." niteleyerek konuştu.

Atilla Üstün, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Buradaki toplum, başta büyüklerimiz, kılıç yönetimdeki ihvan evvela kılıç gönüller kurduk. O gönüllerle beraberce köprüler yaptık. Köprünün üzerinden de dakika Teravih Treni geçti. Gerçekten aşırı iyi oldu, aşırı bahtiyar olduk. İnşallah ilerleyen senelerde gençlerimize yönelik, camimizi sevdirmek, özlük değerlerini, dilini, dinini, kültürünü öğretmek, misyonumuz bu. Buradaki idareci arkadaşlarımız ve topluluğun yegâne ortak amacı var. O da Allah'ın rızasını kazanmak. İnşallah dakika bunu yapabildik."

"Tren oyunuyla ıvır zıvır kardeşlerim aşırı bahtiyar oldu"

Teravih Treni oyununa ıvır zıvır kardeşleriyle eklenen Hazal da oyundan aşırı kıvançlı kaldığını söyleyerek "Buraya gelmiş olarak arkadaşlarımı gördüm. Tren oyunuyla ıvır zıvır kardeşlerim aşırı bahtiyar oldu. Hoca oyun biçiminde yaptı, gösterdi. Çok mutluyum. Kardeşlerim de dostlarım da aşırı bahtiyar oldu. Bir hâlâ da doğmak isterim." dedi.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ