USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan kazara vitamin alabildiğini belirterek, lüzumlu incelemeler yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği var ise belirleme edildikten sonradan takviye alınmasını önerdi.

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı
04-11-2021 10:50
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan, kazara ortak biçimde vitamin alabildiğini belirterek, vitamin kullanımı düşüncesince çocuğun evvel doktor muayenesinden geçmesini, muktezi araştırmalar yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği mevcut ise belirleme edildikten sonradan takviye alınmasını önerdi.

Çocuk sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanı, bire ortak sürede Argivit Uzman Kurulu'nda toprak meydan Prof. Dr. Arıca, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, vitamin ve mineral desteğinin arada sırada çocukluktan itibaren gerekebildiğini, ilkin çağ geçişlerinde vitamin ihtiyaçlarının anlaşılan rahatsızlıkları önlenmede ehemmiyetli bulunduğunu tabir etti.

Vitaminlerin takviye şeklinde alınabildiği üzere birtakımı nebat ve meyvelerden de sağlanabildiklerini hatırlatan Arıca, ilkin A, B12, C, D vitaminleri ile demir, tutya ve öteki im elementlerin bulunmuş yer aldığı vitaminlerin önemine dikkati çekti.

A vitamininin kulak enfeksiyonlarına gönül rahatlığı ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Arıca, bu enfeksiyon otama edilse de A vitamini fire olduğunda tedavinin ehliyetsiz kalabildiğini, çocuklarda A vitamini eksikliğinde kulak enfeksiyonlarına sık sık rastlanabildiğini aktardı.

Prof. Dr. Arıca, B12 vitamininin ise çocukluk çağlarında güdeleme ve akıl enerjisini çoğaltmak açısından ehemmiyetli olduğunu, bu vitamin fire bulunan çocuklarda öğrenme ve ilişik toplaşımı güçlüğü yaşandığını kaydetti. Arıca, C vitamininin de ilkin çağ geçişlerinde ve acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde muafiyet sistemi düşüncesince öneminden bahsetti.

D vitaminine de yer veren Arıca, okulların açıldığı ve şita mevsiminin başladığı bu sürede gizli ortamlarda şimdi giriş döndürücü hengâm geçirildiğini ve güneşten yeteri kadar faydalanılamadığını dile getirdi. Vefik Arıca, 2 hoşnutluk kadar, 2 yaşından sonradan da makul kemiyet ve ünitelerde doktor tavsiyesiyle D vitamini katılması icap ettiğini tabir etti.

Prof. Dr. Arıca, amino hamız bulunan arjininin de bünyenin şişman çoğunluğu adale ünitesinden oluştuğu düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu aktardı. Türkiye'de, gelişigüzel 10 çocuktan 1'inde epope kısalığı bulunduğuna ayraç fail Arıca, "Bu 10 çocuğun 3'te 1'inde de ağır derecede epope kısalığı var. Türkiye'de 18 gözyaşı altı 20 milyon çocuk ve gencimiz var. Ortalama 2 milyon çocuk epope kısalığıyla uğraşıyor. Bunların kısaca yüzdelik 10'u nema hormonu eksikliği yer aldığı düşüncesince otama edebiliyoruz fakat 10 insandan 9'unun sebebi anlaşılan değil. Bunların şişman çoğunluğunda da arjinin eksikliği, ayrıca yokluğu var. Çünkü gövde üretemiyor. Arjinin takviyesi nema çağındaki çocuklarda giriş döndürücü önemli." sanarak konuştu.

Fosfatidilserinin de akıl hücrelerinin ve hücrelerin etrafını çevreleyen göze zarı yapısının oluşumu düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Arıca, otizmli, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklarda bu vitamin eksikliğinin belirleme edildiğini söyledi. Arıca, doktor kontrolünde sunulan fosfatidilserin takviyesiyle öğrenme güçlüğü ve içe yöneliklik sıklığında eksilme beklendiğini dile getirdi.

Vitaminler, doktor ve eczacıya danışılmadan kazara alınmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin müstevli zamanında doktor kontrolü haricinde ve eczacıya danışılmadan alınan, ser altı, etkinliği kanıtlanmamış vitaminlerin birtakımı teessürat yarattığını belirtti.

Özellikle yağda eriyen A, D, E ve K vitamininin ortak tomar katılması şeklinde ağır teessürat yaşanabileceğine dikkati çekici Arıca, şu detayları verdi:

"A vitamini ortak tomar alındığında görmeyle ilişik teessürat oluşabiliyor. D vitamini ortak tomar alındığında kalsiyum fazlalığı, böbrekte taş ve giriş ağrısı yapabiliyor. C vitaminini günce almamız müstelzim dozdan erdemli aldığımızda, ilerleyici vakitlerde dokunmabana olaylarında artım bulunduğunu ilmî adına biliyoruz. K vitamini ortak tomar alındığında yağda birikiyor ve pıhtılaşma problemlerine kez açıyor. Bu nedenle, vitaminleri hekime ve eczacıya danışmadan, kazara almamalıyız.

Bilinçsiz vitamin tüketiminde başlıca mihnet çocuklar. Aileler, on paralık hiç kimseye sormadan, kazara ortak biçimde vitamin alabiliyor. Bizim düşüncesince ehemmiyetli olan, çocuk evvel doktor muayenesinden geçecek, muktezi araştırmalar yapılacak. Hangi vitamin eksikliği mevcut ise onun takviyesinin yapılması gerekiyor. Aileye de artık fariza düşüyor. Düzenli kullanımını ve makul hengâm aralığında alımını sağlaması, anlaşılan noktalarda çocuğa engelleme etmesi, şimdi sonradan yeniden doktor kontrolünde bunu kesmesi gerekiyor."

Vefik Arıca, çocuklarda şuursuz vitamin kullanımında karşılaşılabilecek sorunları şöyleki sıraladı:

"Bilinçsiz kullanımda, etkinliği kanıtlanmamış ortak vitamin şurubu, ilkin multivitamin kullanımı mevcut ise vücudumuzda fire bulunan vitamini tamamlamamış, anlamsız deva kullanmış oluruz. Bu anlamsız kullanım bazı teessürat çıkarabilir. Çocuğun akıl gelişiminde başağrısı mevcut ise onlar gelişmeyecek. Demir eksikliği varsa, demiri kullanamıyorsak, ilerleyici vakitlerde öğrenme güçlükleri, otizm, IQ'da gerilikler oluşabilir."

Arıca, bu nedenle, akıllıca zamanda, akıllıca yerde, etkinliği müdellel ilaçların kullanılmasını önererek, domestik ve ulusal deva sanayine de ulama bildirmek düşüncesince Türkiye'de imal edilen ilaçların yeğleme edilebileceğini kaydetti.

İnternetten tahsil edilen vitaminlerde sitenin kurumsallığına da özen edilmeli

Vitaminlerde dürüstlük olmayan ve başlıca ürünün kesinlikle fark edilebileceğine de yer veren Arıca, "Uygunsuz sitelerde ters vitaminler, rastgele ortak yayını olmayan, etkinliği kanıtlanmamış ser altı mahsulat satılabiliyor. Dikkat etmemiz gerekenler; doktor yahut eczacının önermesi gerekiyor. Belli kurumsal genel ağ siteleri dışındaki yerlerden vitamin ve minerali almamak gerekiyor. Soğuk zincire özen etmemiz gerekiyor. Vitaminlerin ne şartlarda, kesinlikle saklandığına ve sonuç istimal evveliyatına de hakkında akıllıca vitamine doktor ve eczacı eşliğinde değişmeyen özgülemek zorundayız." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin birtakımı vitaminlerin birtakımı yıllarda kullanılması gerektiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"İlk 2 yaşta bebeklerde D vitamini kullanımı zorunludur. Demir eksikliği açısından 4 ay ile 1 gözyaşı aralığında kuvvetli preparatı kullanılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta, epope uzamasını da istiyorsak, uyumadan 2 hengâm evvel arjinin içeren preparatlar uygulandığında geceleyin nema hormonu salgılatımını artıracağı düşüncesince epope uzatılması açısından eğer olmazsa olmazımız arjinin. Bununla ilişik giriş döndürücü ağır yayınlar var. Hatta Türkiye'de yayınlanmış ortak makalede geceleyin 250 miligram ile 500 miligram günce düze arjinin içeren hazırlanmış kullandığında 6 ay zarfında 3 ile 5 santimetre artım yer aldığı belirleme edildi. Bu Türkiye emek vermesi yer aldığı düşüncesince kalıtım bilimi anlamda da ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle nema ve evolüsyon çağlarında birtakımı vitamin ve mineral destekleri doktor ve eczacıya danışılarak kullanılabilir."

Vitamin kullanımıyla ilişik duraksama canlı vatandaşlara seslenen Arıca, "(Her şeyi sebzelerden, meyvelerden, yiyeceklerden karşılayalım, ne ister mevcut vitamine?) diyenler olabilir. Evet, DOĞRU olabilirler. Bazı vitaminler, birtakımı bitkilerde, sebzelerde, meyvelerde ortak tomar olanaklı fakat o sebzeleri, meyveleri ne oranda, ne derece dozda, geceleyin mi çağ mü kullanacağımızla ilişik ağır veriler yok. Sebze ve meyvemizi derneşik alalım fakat haricen almamız müstelzim vitamin mevcut ise ve doktor buna değişmeyen veriyorsa giriş döndürücü duraksama yaşamayalım. Hekim kontrolünde, akıllıca dozda, akıllıca devir aralığında vitamin ve mineral desteği kullanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ