USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda beta ve pnömokok enfeksiyonları yaygınlaştı

Doç. Dr. Aydın, teneffüs yolu virüslerinin beraberinde bu yıl hem Türkiye hem dünyada beta ve pnömokok enfeksiyonlarının da münteşir biçimde görülmeye başlandığını söyledi.

Çocuklarda beta ve pnömokok enfeksiyonları yaygınlaştı
28-12-2022 12:07
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, AA muhabirine, sonuç senelerde bebek enfeksiyon polikliniklerin, umumi pediatri ve çabuk servislerin kapasitelerinin enine boyuna üstünde çalıştığını anlattı.

Ateş, öksürük, geçit ağrısı ve koku alma organı akıntısının en yoğunlaştırılmış tanıdık başvurma şikayetleri ortada toprak aldığını tamlayan Aydın, "Pandemi zamanında dallar enine boyuna az hastalandı. Bu devirde Kovid-19 aşırı belli belirsiz seyretti yahut on paralık geçirmediler. O sebeple de teneffüs yolu virüsleriyle karşılaşmadılar ve enine boyuna hassaslaştılar." sanarak konuştu.

Aydın, akabinde de teneffüs virüslerinin "bombardıman" halinde arka döndüğünü vurgulayarak, "Çocuklar bu fasıl yoğunlaştırılmış enfekte olmaya başladılar. Özellikle ıvır zıvır gözyaşı grubundakiler bu enfeksiyonları ağırbaşlı geçirdiler. Çocuk dip bakımda izlem ettiğimiz hastalar da oldu." dedi.

"Altta yatan alerjik kıssalar de kesinlikle sorgulanmalı"

Uzamış öksürüğün gine tanıdık huzursuzluklar ortada olduğuna ayraç fail Aydın, "Bunlara tekrarlayan viral enfeksiyonlar bozukluk olabildiği kabil bu hastalarda alttaki yatan alerjik kıssalar de kesinlikle sorgulanmalı." ifadesini kullandı.

Aydın, teneffüs yolu virüslerinin indinde bu yıl enfeksiyon rahatsızlıklarına bozukluk bulunan bakterilerin de çoğalma göstermeye başladığını aktararak şöyleki bitmeme etti:

"Solunum yolu virüslerinin indinde bu yıl gine hem memleketimiz hem tamamı evren yerine beta ve pnömokok (zatürre) enfeksiyonlarını da yayılmış halde görmeye başladık. Servisimizde şu anda hem menenjitli bununla beraber akciğerinde nakit ile beraberce zatürresi bulunan hastalarımız var. Bu manada da tetik peyda buyurmak gerekiyor."

"Tıp tarihindeki en çalışan koruyan formül aşılama"

Hastalıklardan sığınma yöntemlerine de dikkati çekici Aydın, şunları kaydetti:

"Aslında pandemi zamanında peçe ve mesafeyle aşırı dobra halde korunmayı öğrendik. Şimdi peçe zorunluluğu kalktı. Hepimiz aşırı yorulduk maskeden ancak şişko ve mestur bölgelerde peçe leffetmek hem enfekte bulunan ferdin başkalarını hastalandırmasını bununla beraber dimdik şahısların marazlı olmasını önleyecektir."

Aydın, bunun indinde okullarda başta teneffüslerde dobra havalandırma ve el hijyenine uymanın da evlatları koruyacağını dile getirerek, "Beslenme, hab ve ferah nakit alımı muafiyet sistemimizi çelimli tutaç davranışlardır. Bunlara da özen buyurmak gerekiyor." sanarak konuştu.

Tıp tarihindeki en dobra ve çalışan koruyan yöntemin dölleme bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, "Şu anda influenza aşısını 6 ayın üzerindeki, Kovid-19 aşılanmasını 12 yaşın üstündeki küçüklere öneriyoruz. Bunun indinde riziko grubu bulunan çocuklarda da hem menenjit hem batar aşılarını öneriyoruz." dedi.

"Geç kalındığı devir tedavisi de kuvvet oluyor"

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon servisinde batar teşhisi ile yatan 3 yaşındaki Haydar Ali Erdoğan'ın babası Ali Erdoğan, oğlundaki ateş, kusma, öksürük ve halsizlik şikayeti ile hastaneye başvurduklarını söyledi.

Söz konusu şikayetlere ilişkin oğlunun akciğerlerinde nakit biriktiğini aktaran Erdoğan, o sebeple de çabuk yerine tulum takılarak otama dibine alındığını anlatım etti.

Erdoğan, durumun aşırı çın bulunduğunu vurgulayarak, laflarını şöyleki tamamladı:

"Ailelere tavsiyem en küçük müşterek başağrısı bulunduğu kabil doğrudan acile, hastaneye başvurmalarıdır. Yoksa geç kalındığı devir tedavisi de kuvvet oluyor. Onun haricinde çirkin neticeler da olabiliyor. Bir an önce, en küçük müşterek yakınma olduğunda doktora başvurma etmeleri önemli."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ