USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda enflüanza salgınında sezonluk artma uyarısı

Uzmanlar, şita aylarının gelmesiyle çocuklarda viral fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarında artım gözlemlendiğine dikkati çekerek, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha kurallarının topu topu hastalıklardan sakınmak düşüncesince ehemmiyetli bulunduğu uyarısında bulunuyor.

Çocuklarda enflüanza salgınında sezonluk artma uyarısı
27-12-2021 10:34
İstanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Çetinkaya, AA muhabirine, viral enfeksiyonların dünyada ve Türkiye'de alışılagelen şerait altında makul zamanlarda çoğalma gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Çetinkaya, şita aylarının gelmesiyle çocuklarda virüse ilişkin fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarında müşterek çoğalma gözlendiğine dikkati çekerek, sabık sene engin eğitim, kapanma ve maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarının aşırı çın uygulanması hasebiyle bu çeşit enfeksiyonların sağlam çoğunun görülmediğini tabir etti.

Çetinkaya, bu sene okulların açılması ve mevsimlik iklim değişikliklerine ilişkin namına eylül-ekim aylarında çocuklarda viral fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının derişik görüldüğünü vurgulayarak, "Ancak şita mevsiminin gelmesiyle baş başa ise akıbet günlerde çocuklarda enflüanza namına bilinen influenza enfeksiyonları bariz namına çoğalma göstermiştir." niteleyerek konuştu.

Gribin çoğu kez sene içinde ilk teşrin ayından başlayarak mart sonu, april başına genişliğinde bulunan devirde derişik görülen, enine boyuna bulaşan müşterek teneffüs yolu rahatsızlığı bulunduğunu hatırlatan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Grip kişilerin boğunuk bölgelerde sayaç geçirdikleri şita aylarında en derin zamanına ulaşmaktadır. Bu devirde hastalığın bariz halde çoğalması muhtemel müşterek proses olup, bu gidiş müstevli namına değerlendirilmemelidir. Kovid-19 pandemisindekine benzeri halde enflüanza sezonunda da olabilir olduğunca cıvıl cıvıl ve boğunuk ortamlardan ırak durulması, hasta kişilerle dek edilmemesi, ellerin derişik pıtrak yıkanması ve zatî hıfzıssıhha kurallarına ilgi edilmesi kabil önlemlere ahenk akıbet basamak önemlidir. Pek aşırı olguda enflüanza ferah belirtilerle atlatılsa da yaşlılar, canlı çocuklar, gebeler ve süreğen rahatsızlığı bulunan bireylerde çın seyredebileceği, hastane yatışlarına ve ölüme illet olabildiği bilinmelidir."

Grip sezonu evveliyat yahut boyunca yapılacak aşının da hastalıktan korunmada ehemmiyet taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Çetinkaya, "Son günlerde ilkin ateş, koku alma organı akıntısı, öksürük, hapşırık, adale ve mafsal ağrısı, geçit ağrısı, halsizlik, teneffüs sıkıntısı, bulantı-kusma kabil Kovid-19 semptomları bulunan çocuklarda enflüanza olaylarında muhtemel müşterek çoğalma gır konusu. Tanı düşüncesince sendrom varlığında keyif kuruluşuna başvurulması ve Kovid-19 karışma çoklu viral teneffüs yolu patojenlerinin değerlendirildiği testin yapılarak, akıllıcasına teşhis ve otama stratejisinin uygulanması önemlidir. Bu bağlamda hem erişkinler bununla müşterek çocuklarda tavsiye edilen enflüanza ve Kovid-19 aşılarının müşterek zamanlar yapılmasıyla bu sima enfeksiyonların sıklığı ve şiddetinde eksilme sağlanabilecektir." değerlendirmelerinde bulundu.

"Çocukların rahatsızlıkları birbirine bulaştırıcılığı aşırı fazla"

Çocuk İmmünoloji ve Alerji, Çocuk Göğüs, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay da şita mevsiminde tanıdık emraz düşüncesince meydana getirilen testlerde genel anlamda gribe bakıldığını aktararak, şu detayları verdi:

"Kovid-19 salgını hasebiyle kısaca dü sene boğunuk kalınca kollar tek mikropla tanışamadı. Tanışamadığı düşüncesince bu sene enflüanza olaylarını az buçuk şimdi derişik görüyoruz. Çocuklar içtimai hayatta nice mikropla tanışıyorlar. Okullarda elbette ki evlatların enfeksiyonu arttı. Özellikle evlatların birbirine bulaştırıcılığı aşırı fazla. Çoğu bebek nice mikroba gönül rahatlığı savunmasız bulunduğu düşüncesince de bütünü hasta olabiliyor. Hiçbir anne, ağababa da 'Çocuğum okula gitmesin' demiyor zira anne, ağababa çalışıyor. Bu seferde yayılım hızlanıyor."

Akçay, enflüanza belirtisi yayınlayan evlatların evde bakılması ve okula gönderilmemesi icap ettiğini anlatarak, "Bu zamanlarda hekim tavsiyesiyle makul vitamin destekleri alınabilir. Bağışıklığı kuvvetlendirici besinlerle beslenmeye ilgi edilmeli." dedi.

Prof. Dr. Akçay, öğretmenlerin okulda peçe kullanımına bilhassa ilgi etmesi, el yıkamanın önemini çoğunlukla anlatması icap ettiğini de tabir etti.

Veliler çocuklarını peçe ara ve hıfzıssıhha dair uyarıyor

Öte taraftan şehirde ilköğretim okullarında enflüanza şikayetlerinin görülmesi ilişkin veliler de hem çocuklarını şimdi tetik olmaları anlamında uyarıyor bununla müşterek lüzumlu tedbirleri almaya çalışıyor.

Veli Sermet Demir, okullarda gripte çoğalma yaşandığını ancak endişelenmediğini dile getirdi. Çocuğunda endeks gördüğünde okula göndermeyerek arkadaşlarına bulaştırmasının önüne geçmeye çalıştığını özetleyen Demir, "Çocuğum şimdi önceki ateşlendiği devir tercih ettiğimiz ilaçlar var ise onları kullanıyoruz. evvel gıda, beslenme, uykusuna ilgi ediyoruz. Gerekiyorsa ve esasen ediyorsa doktorumuza başvuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Veli Hakan Çiçek de çocuklarına koşa peçe verdiklerini söyleyerek, "Çift peçe veriyoruz. Arkadaşıyla konuşurken koku alma organı buruna girmemesini öneriyoruz. Sonuçta dost ortamından kaçamaz yalnız minimum halde kendisini koruması gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Veli Ebru Güneş de çocuğunun beslenmesine ilgi ettiğini, başkaca dostlarıyla mesafeli olması anlamında uyarıda bulunduğunu, böylelikle ilaç almaya çalıştığını aktararak, okullarında enflüanza bulunan öğrencilerin okula gelmediğini, bu mevzuda velilerin alıngan davrandığını söyledi.

Mustafa Sarıgül İlkokulu velilerinden Seyhan Aydın da 4. sınıfa revan oğluna hususi eşyalarını dostlarıyla paylaşmaması, peçe ve temizliğine ilgi etmesi dair uyarıda bulunduğunu belirtti.

Velilerden Sümeyye Kılıç da çocuğunun 1. derslik talebesi bulunduğunu tabir ederek, "Sürekli maskesini çıkarmaması, sıralarda bekâr oturmasını, düzen rollendirirken güçlü dostlarıyla arasına ara koymasını söylüyoruz. Çok şükür bugüne genişliğinde hastalanmadı. Her çağ banyosunu yaptırıyorum. Çantasını, kalemlerini dezenfektanla siliyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ