USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda solunum yolu rahatsızlıkları arttı

Kovid-19'un aceleci yayılan Omicron varyantı ve mevsimlik enfeksiyonlardaki çoğalma zımnında çocuklarda solunum yolu rahatsızlıklarında çoğalma yaşandığını tamlayan uzmanlar, okullarda boşluk tatilin öne çekilmesini ve uzatılmasını önerdi.

Çocuklarda solunum yolu rahatsızlıkları arttı
05-01-2022 16:35
İstanbul

Kış mevsimiyle çocuklarda, influenza, Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV), parainfluenza, rinovirüs, metapnömovirüs, rota virüs, adenovirüs neredeyse enfeksiyonlarda çoğalma yaşanıyor. Aileler de benzeri belirtilere ehil emraz dolayısıyla Kovid-19'dan düşünce ederek aceleci servislere başvuruyor. Bu durum, sonuç zamanlarda çocuk aceleci servisleri uğrunda etraflıca kuyruklara hastalık olmaya başladı.

Üniversite hastanelerinde bu enfeksiyonlardan kaynaklı günce çocuk hasta başvurularının 4-5 kıvrım arttığı, kapasiteleri hâlâ birlikte tomar bulunan mutluluk hastanelerinde ise sayının 1500-2 bini bulmuş olduğu belirtiliyor.

AA muhabiri, çocuklarda kalan viral ve gribal enfeksiyonların nedenini ve katılması müstelzim önlemleri uzmanlara sordu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, şita aylarında değme sene bu mevsimde birlikte artışın gözlendiğini ancak ağustos ayında süregelen ve boşluk sonuna akıllıca maça gerçekleştirmek neredeyse bulunan birlikte artışın bahis konusu bulunduğunu belirtti.

Bunda pandeminin rolünün de birlikte tomar aşkın olduğuna dikkati çekici Çokuğraş, "Sadece Kovid-19 ve Omicron varyantı değil, influenza doğrusu grip, itici mevsimde hastalık karşıcı gayrı ayrıksı dayanıklı birlikte tomar virüs; RSV virüsü, rinovirüsler, parainfluenza virüsler, bunların hepsinde birlikte tomar gerçek birlikte çoğalma var. 'Bütün solunum yolu virüsleri ele ele vermiş okullarda küçüklere saldırıyor' diyerek tanımlıyorum. Bu az buçuk mübalağa ancak filhakika gerçek birlikte hücum altındayız." ifadelerini kullandı.

Cerrahpaşa Çocuk Kliniğinde günce hasta sayılarına yer veren Çokuğraş, "Bu mevsimde normalde acile günde 80-90 hasta başvurur ancak sonuç 1-2 haftada bu adet 350'lere ulaştı, ayrıca geçmeye başladı." dedi.

Çokuğraş, Kovid, influenza ve çocukta solunum yolu sorununa sebep bulunan gayrı virüslerin, az yahut birlikte tomar ateş, halsizlik, koku alma organı akıntısı, öksürük, adale ağrıları neredeyse eş belirtilere yol açtığını, ailelerin de bu çeşit belirtiler yayınlayan çocuklarını hastaneye götürdüklerini anlattı.

Bunun çocuk aceleci servislerine gerçek açıdan ağırlık bulunduğunu tamlayan Çokuğraş, "Cerrahpaşa'da 350 kesir günce olaydan bahsediyorum ancak mutluluk hastanelerinde onların sığa 1500-2 bin derece birlikte günde acile başvuran fenomen bulunduğunu biliyorum. Pandemi dolayısıyla bu çeşit ahval muhtemel şeyler. Özellikle Omicron varyantının dallar ve çoluk çocuk ortada birlikte tomar kalın ortaya çıkması ve hesabına birlikte de influenza olgularının eklenmesi, aceleci servis başvurularını gerçek açıdan artırdı." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Çokuğraş, bu enfeksiyonların çocuklarda halis muhlis gözyaşı gruplarında görüldüğünü vurgulayarak, okullarda tahsil edilen pandemi önlemlerine karşın evlatların maske, orta ve hijyene yeteri derece ilgi edemeyebildiklerini, bu yüzdelik kreşlerde ve okullarda solunum yolu rahatsızlıkların çoğalma gösterdiğini kaydetti.

"Bu süreci şen atlatabilmek düşüncesince yarıyıl tatili öne alınabilir ve 1 hafta uzatılabilir"

Prof. Dr. Çokuğraş, mevsimlik enfeksiyon nâkil evlatların ailelerine şu önerilerde bulundu:

"Solunum yolu rahatsızlığı belirtileri yayınlayan evlatların okula gönderilmemesi gerekir. Kovid-19'u fark geçirmek düşüncesince bazı testlerin yapılması geçişsiz ki bu evlatların izole edilmesi şart. Küçük gözyaşı gruplarında Kovid-19 geniş belirtilerle geçiyor, influenza hâlâ gerçek belirtiler gösterebiliyor. Hastalığa ne virüsün hastalık olduğuna ilişkin peyda geçirmek neredeyse bazı ayrımlı otama şekilleri söylenebilir ancak umumi yerine virüslerde antibiyotik kullanmıyoruz. Daha birlikte tomar semptomatik otama dediğimiz, acı düşürücü, burnu damlaları neredeyse girintisiz çıkıntısız birlikte ekipman ilaçlar kullanıyoruz. Beslenmeye de birlikte tomar ilgi geçirmek lazım. Belki C veya D vitamini takviyesinin yararı olabilir. Ama virüs rahatsızlıkları kendiliğinden iyileşen hastalıklardır."

Bu devirde peçe takmaya ilgi edilmesi icap ettiğinin altını çizen Çokuğraş, ebeveynlerin hem kendilerinin aynı zamanda evlatlarının maskeyi akıllıca takmalarını sağlamaları, gizli ortamları havalandırmaları, muhtemel olduğunca gizli mekanlarda etraflıca müddet çağ geçirmemelerini referans etti.

Çokuğraş, bu ortamda yarıyıl tatillerinin az buçuk öne alınmasının akıllıca olabileceğini anlatım ederek, "Okulların kapatılması değil, doğrusu bu pandemi sürecinde yapılabilecek en sonuç bilinçlilik okulların kapatılması ve biricik başına katiyen birlikte hal değil. Ama şu süreci şuncacık hâlâ şen atlatabilmek düşüncesince ihtimal yarıyıl tatiline şuncacık öne kabul geçirmek ve birlikte hafta hâlâ sinirlendirmek arızi hal sağlayabilir." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Çokuğraş, enflüanza ve influenza aşısının dönemin geçmeye başladığını ancak yaşı markajcı çocukların, başta de ek rahatsızlığı bulunan riskli gruptaki evlatların Kovid-19'a dirlik telkih yaptırmalarının önemini vurguladı.

"Kovid aksi çıkan evlatların RSV virüs olabileceğini düşünüyoruz"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer de Kovid-19'un Omicron varyantının çatal ağız varyantına gereğince 30-40 kıvrım hâlâ bulaşan bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'de 18 gözyaşı altı aşılamanın birlikte tomar az olduğunu, 12 gözyaşı dibine da telkih yapılmadığını, bundan dolayı aşısız bulunan evlatların da bundan en birlikte tomar etkilenen ekip bulunduğunu belirtti.

Omicron'un çocuklarda birlikte tomar gerçek hastalık yapmadığını dile getiren Somer, Delta varyantı zamanına gereğince döşek sayısını azalttıklarını, Omicron'da hâlâ derin görev hastaları ve yaşamını yitiren fenomen olmadığını, haftalık kısaca 5 hastanın yatışını yaptıklarını, birlikte açıklık eksilen yatan hasta sayısının arttığını anlattı.

Çocuklarda bu aylarda bekledikleri virüsler olduğuna ayraç fail Somer, şunları kaydetti:

"Grip, influenza virüsü başladı. Aralık esasen buyana görülüyor ancak görülme sıklığı derece derece artıyor. Grip haricinde RSV virüsü var. Ufak bebekleri ve 0-5 gözyaşı grubunu etkiliyor. Çok gerçek bronşit yapıyor. Kovid'den hâlâ birlikte tomar uğraştığımız grup, bu sene bu oldu. Ağustos ayında başladı, arada az buçuk azalıyor, deminden gene görüyoruz. Bunlar birlikte tomar gerçek seyrediyor. Ayaktan hastalarda bunlardan kip alamıyoruz ancak mahsus koku alma organı akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, acı bulunan evlatların birlikte kısmında bu virüs var. Yani hoppadak nice hastada Kovid bakılabiliyor. 23 virüsü araştıran birlikte açık oturum mevcut ancak bunun düşüncesince hastanın durumunun gerçek olması yahut hastaneye yatması gerekiyor. Ya da en azından birlikte rasat odamız mevcut oraya girmesi ve orada minimum 24 çağ kalması gerekiyor, kalmayanlara yapamıyoruz. Dolayısıyla hoppadak Kovid testi bakılabiliyor. Kovid de aksi veya zait çıkıyor. Kovid aksi çıkan ayakta hasta evlatların şişman birlikte kısmında, RSV virüs olabileceğini düşünüyoruz."

"Bir haftada mevrut Kovid olayı derece değme tün ezanı gayrı virüslere ilişkin hastalar geliyor"

Prof. Dr. Somer, rinovirüs ismi sunulan dumağı virüsünün de bu zamanda arttığına değinerek, "Servisimin güzeşte hafta ½ si rinovirüstü. Geri kalanın çoğunluğu da metapnömovirüstü. Bunlar birlikte tomar hastalık yapıyorlar. Kovid yekûn 5 hasta mevcut ancak rasat odamıza birlikte haftada mevrut Kovid olayı derece değme tün ezanı minimum 5-6 parça gayrı virüslere ilişkin hastalar geliyor. Bunlar geniş seyredenlerde küçük birlikte nezle, itici algınlığı yapabilir. Ayaktan strateji ettiğimiz birlikte tomar çocuk var. Kovidleri aksi çıkıyor ancak eş gene de okula göndermiyor gayrı küçüklere bulaşmasın diye. Okula gidenler ise diğerlerine bulaştırıyor. Bir de bunun haricinde yatanlar, gerçek seyredenler, derin bakıma düşenler bu grupta da oluyor. Yani ikisi çabucak şu anda bizim gündemimizde ancak gayrı virüsler birlikte tık hâlâ hastaneye yatırıyor." değerlendirmesini yaptı.

Bir gecede baktıkları hasta sayısının alışılagelen koşullarda hafta düşüncesince 70, hafta sonu 120 bulunduğunu aktaran Somer, "Yaklaşık 2-3 aydır gözlemlediğimiz, Çapa'da günce hasta sayısı 200'e çıktı. Bunların bir çok da gerçek hastalar. Çünkü bizlere dumağı falanca gelmez, onlar mutluluk hastaneleri, hususi hastanelere giderler. Bize baştan sona sevkli hasta gelir. Dolayısıyla bu 200-250 hastanın şişman birlikte bölümü uran mucip yatan hastalar oluyor. Hafta sonu 300-400'ü buluyor bu hasta sayısı. Mesela, Kanuni'de gecede 2 bin hasta bakılır." dedi.

Somer, Kovid-19'a dirlik ailelerin ve yaşı markajcı evlatların aşılanması icap ettiğini belirterek, okuldaki bulaşın önlenmesi düşüncesince öğretmenlerin ve meslek mensubunun aşılanmasının önemini vurguladı.

"Ateşi bulunan evladı okula göndermeyelim"

Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şirin Güven ise şita mevsimlerinde, başta aralık, hanuman ve küçük ay aylarında çocuklarda viral ve gribal enfeksiyon artışlarının beklenilen birlikte boyut bulunduğunu belirtti.

Güven, viral enfeksiyonlarda güzeşte sene birlikte tomar birlikte çoğalma yaşanmadığını zira Kovid-19 salgını dolayısıyla okulların açıktan öğrenime geçtiğini, eş üyelerinin birçoğunun da açıktan çalıştığını anlatım etti.

İnfluenzadaki coşkun 24-48 çağ sürdüğünü aktaran Güven, influenza, Kovid, rinovirüs, rota virüs, adenovirüs neredeyse hastalıklardan hangisi olursa olsun hararetli ferdin tedbir alması, evde peçe takması, ayrıksı birlikte odada durması, hazır para tüketmesi icap ettiğini anlattı.

Ocak ayında enflüanza vakalarının az buçuk hâlâ artacağını düşündüğünü kail Güven, şu anda rinovirüs, rota virüsü ve adenovirüs olaylarında da çoğalma yaşandığını anlatım etti.

İnfluenzalı evlatların okula gönderilmemesi icap ettiğinin altını çizen Güven, sözlerini, "Ateşi bulunan evladı okula göndermeyelim. Çünkü okula göndermezseniz, diğerlerine bulaştırmayacak. Ateş düşürücü verdikten sonra, 48 saatten birlikte tomar devam eden birlikte ateşse ve düşmüyorsa başta şişman çocuklar, okula gönderilmesin. Evlerinde kalsın. Bulaş önlemleri alınsın. Gerekirse bu çocuklarda, 48 saatten etraflıca sürüyorsa, alttaki yatan göz boncuğu rahatsızlığı ve süreğen yatkınlığı yoksa, başlangıç ağrısı, birlikte tomar kusma, hazır para kaybı olmadan evlerinde de ateşleri düşürülebilir." diyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ