USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, çocuklarda viral enfeksiyonlarda mevsimsel, muhtemel birlikte artma görüldüğünü belirterek, bu hastalıklarla mücadelede dolgunca likit tüketimi, dobra tagaddi ve el yıkamanın şişman ehemmiyet taşıdığını bildirdi.

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı
10-11-2021 11:30
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çocuklarda yukarı ve ast teneffüs yolu, itici algınlığı denli rahatsızlıkları içine düzlük ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan dehalet yöntemlerine bağlı detayları paylaştı.

Çocuk enfeksiyonlarının, ilkin de teneffüs yolu rahatsızlıklarına kere açan Respiratuvar Sinsityal Virüsün (RSV) baş döndürücü arttığı iddialarına müteveccih Parlakay, sezonluk şekilde filhakika viral enfeksiyonların çoğunlukla görüldüğü birlikte fasıl olduğuna dikkati çekti.

"Sonbahar, şita aylarında tanıdık rutin birlikte artış"

Geçen sene Kovid-19 ile savaşım kapsamında alım satım merkezi (AVM), aşevi denli mestur alanlara getirilen engellemeler ve kişilerin elan izole olması dolayısıyla virüslerin bulaş ortamlarının da kısıtlandığını anımsatan Parlakay, laflarını şu halde sürdürdü:

"Geçen sene baş döndürücü az viral enfeksiyon gördüğümüz düşüncesince bu sene çın birlikte çoğalma mevcut denli gözükse de esasta bu bizim rutinde beklediğimiz birlikte artış. Normalde takvimimizde sonbahar, şita aylarında bu enfeksiyonların birlikte dağılımı vardır. evvel 'parainfluenza' dediğimiz virüsle krup rahatsızlığı başlar. Arkasından elan baş döndürücü nezleye sebebiyet sağlayan rinovirüs gelir. Daha sonradan RSV dediğimiz ilkin bebekleri az buçuk elan çın etkileyen virüs sezonu başlar. Şimdi ise 'influenza' dediğimiz, enflüanza diye, elan çın bulguların seyredebileceği mevsim yaklaşmakta."

"RSV" ilkin bebekleri menfi etkiliyor

Prof. Dr. Parlakay, ilkin bebeklerin baş döndürücü çın geçirebildiği RSV'nin de mevsimin muhtemel birlikte virüsü bulunduğunu vurgulayarak, dudaklarda morarma, öksürük, ateş, solunumda zorlanma denli bulgular olması şeklinde behemehâl doktora başvurulması icap ettiğini söyledi.

RSV'nin, meslek çağındaki çocuklarda da görülebildiğini özetleyen Parlakay, "Okul çağındaki çocuklar, RSV'yi çoğu kez bebekler derece çın geçirmiyor. Fakat dumağı denli öksürük ve yorgunluğun zevcelik edebildiği az elan enflüanza virüsüne yaklaşan ağırlıkta seyreden hastalarımız da oluyor." dedi.

"Sıvı tüketimi artırılmalı, yabancılar kalın yıkanmalı"

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Parlakay, topu topu teneffüs yolu rahatsızlıklarına dirlik alınabilecek eş önlemlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ortak semptomlar bulunan ateş, öksürük, halsizlik denli bulgular olması yerinde evlatların beslenmesinin, likit tüketiminin behemehâl artırılması gerekiyor. Çünkü teneffüs yolu hastalıklarının çocuklarda en baş döndürücü dava yarattığı durum, likit kaybı." niteleyerek konuştu.

Odaların kalın havalandırılması, mestur alanlardaki ziyaretlerin endamsız tutulması, maske, açıklık ve hıfzıssıhha önlemlerine uyumun, Kovid-19'un yanı esna öbür teneffüs yolu rahatsızlıklarından korunmada da ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Parlakay, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın ellerini kalın yıkaması baş döndürücü önemli. Okul çağı çocuklarımız heyecanla, koşturmayla, teneffüsü boşa geçirmemek namına el yıkama sürelerini baş döndürücü endamsız tutabiliyorlar. Böyle hallerde çantalarına kolonya veya dezenfektan konulabilir. En azından gerektiği zamanlarda, suya ulaşamıyorlarsa bu halde ellerini dezenfekte edebilirler.

Ayrıca körpe meyve, göveri tüketimi baş döndürücü önemli. Bu devri dimdik ekmek namına beslenmelerine konulacak arttırma birlikte meyvenin, sütün, ferah likit gıdanın baş döndürücü şişman yardımı olacaktır. C vitamini desteği de nice viral enfeksiyonu atlatma ve korunmada çın ağırlık sağlar."

"Kovid-19'da öksürük, adale ağrısı, halsizlik ön planda"

Söz konusu emraz ile Kovid-19'un belirtilerinin baş döndürücü benzediğine ve bu aşamada behemehâl hekime başvurarak, gerektiğinde doktor kararıyla PCR testi yapılmasının önemine ayraç fail Parlakay, "Virüslerin başkaca kendine katışıksız birtakım semptomları var. Örneğin, rinovirüs elan koku alma organı akıntısı ağırlıklı giderken, Kovid-19'da o derece koku alma organı akıntısı görmüyoruz. Kovid-19'da elan birlikte tomar öksürük, çın adale ağrısı, halsizlik ön planda oluyor." bilgisini paylaştı.

Obezitesi bulunan çocuklar Kovid-19'u elan çın atlatabiliyor

Çocuk Kovid-19 olaylarında çın birlikte çoğalma gözlemlemediklerini, aşılamanın da etkisiyle vakaların muhtemelen birlikte ölçüde sınırlandığını özetleyen Parlakay, Delta varyantının, yetişkinlerde bulunduğu denli çocuk hastalarda da birtakım değişimleri yanı esna getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Parlakay, "Özellikle adolesan gözyaşı grubu (10-19 yaş) ve obez hastalarımızın Kovid-19'u elan önemsiz yaşlarındaki ve elan güçsüz çocuklarımıza mucibince az buçuk elan çın atlattığını, arada ne efsus ki dip görev gereksinim duyan olaylarımız bulunduğunu gözlemlemeye başladık. Virüs değişinim geliştirdikçe birlikte defa ki bu yüz tebeddülat olacaktır lakin birlikte müddet sonradan virüs stabilleşir, balans kazanır. Yavaş ağır o durumun başladığını gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ