USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, çocuklarda viral enfeksiyonlarda mevsimsel, muhtemel ortak çoğalma görüldüğünü belirterek, bu hastalıklarla mücadelede ferah hazır para tüketimi, dobra tagaddi ve el yıkamanın şişman ehemmiyet taşıdığını bildirdi.

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı
10-11-2021 11:30
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, çocuklarda fevk ve madun teneffüs yolu, antipatik algınlığı denli rahatsızlıkları içine meydan ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan dehalet yöntemlerine bağlı detayları paylaştı.

Çocuk enfeksiyonlarının, ilkin de teneffüs yolu rahatsızlıklarına kere açan Respiratuvar Sinsityal Virüsün (RSV) aşırı arttığı iddialarına müteveccih Parlakay, sezonluk şekilde filhakika viral enfeksiyonların çoğunlukla görüldüğü müşterek fasıl olduğuna dikkati çekti.

"Sonbahar, şita aylarında tanıdık rutin müşterek artış"

Geçen sene Kovid-19 ile uğraş kapsamında alım satım merkezi (AVM), aşevi denli bağlı alanlara getirilen engellemeler ve kişilerin şimdi izole olması dolayısıyla virüslerin bulaş ortamlarının da kısıtlandığını anımsatan Parlakay, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Geçen sene aşırı az viral enfeksiyon gördüğümüz düşüncesince bu sene asıl müşterek artım mevcut denli gözükse de esasen bu bizim rutinde beklediğimiz müşterek artış. Normalde takvimimizde sonbahar, şita aylarında bu enfeksiyonların müşterek dağılımı vardır. evvel 'parainfluenza' dediğimiz virüsle krup rahatsızlığı başlar. Arkasından şimdi aşırı nezleye sebebiyet verici rinovirüs gelir. Daha sonradan RSV dediğimiz ilkin bebekleri az buçuk şimdi ağırbaşlı etkileyen virüs sezonu başlar. Şimdi ise 'influenza' dediğimiz, enflüanza diye, şimdi ağırbaşlı bulguların seyredebileceği mevsim yaklaşmakta."

"RSV" ilkin bebekleri aksi etkiliyor

Prof. Dr. Parlakay, ilkin bebeklerin aşırı ağırbaşlı geçirebildiği RSV'nin de mevsimin muhtemel müşterek virüsü bulunduğunu vurgulayarak, dudaklarda morarma, öksürük, ateş, solunumda zorlanma denli bulgular olması şeklinde behemehâl doktora başvurulması icap ettiğini söyledi.

RSV'nin, ekol çağındaki çocuklarda da görülebildiğini özetleyen Parlakay, "Okul çağındaki çocuklar, RSV'yi çoğu kez bebekler derece ağırbaşlı geçirmiyor. Fakat dumağı denli öksürük ve yorgunluğun zevcelik edebildiği az şimdi enflüanza virüsüne yaklaşan ağırlıkta seyreden hastalarımız da oluyor." dedi.

"Sıvı tüketimi artırılmalı, başkaları derişik yıkanmalı"

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Parlakay, topu topu teneffüs yolu rahatsızlıklarına erinç alınabilecek eş önlemlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ortak semptomlar bulunan ateş, öksürük, halsizlik denli bulgular olması yerinde evlatların beslenmesinin, likit tüketiminin behemehâl artırılması gerekiyor. Çünkü teneffüs yolu hastalıklarının çocuklarda en aşırı dava yarattığı durum, likit kaybı." diyerek konuştu.

Odaların derişik havalandırılması, bağlı alanlardaki ziyaretlerin endamsız tutulması, maske, açıklık ve hıfzıssıhha önlemlerine uyumun, Kovid-19'un yanı esna öteki teneffüs yolu rahatsızlıklarından korunmada da ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Parlakay, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın ellerini derişik yıkaması aşırı önemli. Okul çağı çocuklarımız heyecanla, koşturmayla, teneffüsü boşa geçirmemek hesabına el yıkama sürelerini aşırı endamsız tutabiliyorlar. Böyle hallerde çantalarına kolonya yada dezenfektan konulabilir. En azından gerektiği zamanlarda, suya ulaşamıyorlarsa bu biçimde ellerini dezenfekte edebilirler.

Ayrıca körpe meyve, göveri tüketimi aşırı önemli. Bu devri dimdik aş hesabına beslenmelerine konulacak arttırma müşterek meyvenin, sütün, bereketli likit gıdanın aşırı iri yardımı olacaktır. C vitamini desteği de nice viral enfeksiyonu atlatma ve korunmada asıl bulaşık sağlar."

"Kovid-19'da öksürük, adale ağrısı, halsizlik ön planda"

Söz konusu emraz ile Kovid-19'un belirtilerinin aşırı benzediğine ve bu aşamada behemehâl hekime başvurarak, gerektiğinde doktor kararıyla PCR testi yapılmasının önemine ayraç fail Parlakay, "Virüslerin başkaca kendine katışıksız birtakım semptomları var. Örneğin, rinovirüs şimdi koku alma organı akıntısı ağırlıklı giderken, Kovid-19'da o derece koku alma organı akıntısı görmüyoruz. Kovid-19'da şimdi müşterek tomar öksürük, asıl adale ağrısı, halsizlik ön planda oluyor." bilgisini paylaştı.

Obezitesi bulunan çocuklar Kovid-19'u şimdi ağırbaşlı atlatabiliyor

Çocuk Kovid-19 olaylarında asıl müşterek artım gözlemlemediklerini, aşılamanın da etkisiyle vakaların mahsus müşterek ölçüde sınırlandığını özetleyen Parlakay, Delta varyantının, yetişkinlerde bulunduğu denli çocuk hastalarda da birtakım değişimleri yanında getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Parlakay, "Özellikle adolesan gözyaşı grubu (10-19 yaş) ve obez hastalarımızın Kovid-19'u şimdi önemsiz yaşlarındaki ve şimdi cılız çocuklarımıza layıkıyla az buçuk şimdi ağırbaşlı atlattığını, arada ne efsus ki derin görev gereksinim duyan olaylarımız bulunduğunu gözlemlemeye başladık. Virüs değişinim geliştirdikçe müşterek defa ki bu yüz tadilat olacaktır fakat müşterek müddet sonradan virüs stabilleşir, balans kazanır. Yavaş alçak o durumun başladığını gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ