USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocukları viral enfeksiyonlardan destek olmak düşüncesince "maske" önerisi

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, bu yıl gribin aşırı münteşir bulunduğunu belirterek evlatların mestur ve cıvıl cıvıl bölgelerde peçe takmalarını önerdi.

Çocukları viral enfeksiyonlardan destek olmak düşüncesince
16-12-2022 16:08
İstanbul

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Acil ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları anne bilgi alanlarından tedrisat üyeleriyle meydana getirdiği bilgilendirme toplantısında, herhangi birlikte dosdoğru çocuğun sezonluk yerine hastalanabildiğini, okula revan evlatların bu enfeksiyonları henüz birlikte tomar yaşayabildiğini ve yılda 6-8 defa teneffüs yolu enfeksiyonu geçirilebildiğini anlattı.

Son devirde peş peşe enfeksiyonlara minval açan birlikte müstevli yaşandığını fakat bunun alışılagelen birlikte proses bulunduğunu tamlayan Çokuğraş, "Bu yıl influenza, grip başlangıç döndürücü yaygın. Onun haricinde RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs), Adenovirüs kabilinden 200 yöresinde virüs var. Bunlar peş peşe çocuklarda enfeksiyona minval açıyor. Hangi virüs ne belirtiye minval açıyor bunu beyan etmek beklenen değil." bilgisini verdi.

Çokuğraş, virüslerin eş belirtilerinin, öksürük, ateş, koku alma organı akıntısı, halsizlik, başlangıç ağrısı, geçit ağrısı bulunduğunu kaydetti.

"Acile 150 hasta geliyordu demincek 400'lere yaklaşmaya başladı"

Acil serviste vakaların arttığına dikkati çekici Prof. Dr. Çokuğraş, "Normal şartlarda aceleci servisimize 150 hasta geliyordu demincek bu skor 400'lere yaklaşmaya başladı. Bu ailelere dava yaratmakla kalmıyor biz düşüncesince de gülmeyen birlikte dava biçimine geliyor. Çünkü kapasitemiz belli. Acil servis anlaşılan birlikte sayının üstünde hastayla karşılaşmış bulunduğu devir buna karşılık verecek ne yeteri denli hekim olmakta ne de döşek olmakta ve dışarıda kuyruklar oluşuyor. Biz bebek hekimleri de gülmeyen birlikte biçimde bu salgından yorulduk." sanarak konuştu.

Çokuğraş, bazısı bulaşan hastalıklara huzur aşılama olmanın yasaklayıcı birlikte formül bulunduğunu vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Kovid-19'da Türkiye'de 12 yaşın üstündeki füru düşüncesince aşımız var, birlikte de influenza, gribe huzur birlikte aşımız var. 6 aylıktan itibaren evlatları aşılarsak yüzdelik 100 değilse güçlü yüzdelik 70-80 oranında dehalet sağlıyoruz. En azından hastalık henüz bol geçiyor. Ama başka virüslere huzur onlar düşüncesince birlikte aşılama maatteessüf yok. Onun düşüncesince yapabileceğimiz şey, Kovid-19 pandemisinin başlangıcında yaptığımız şeyleri tekrarlamaktan ibaret. Mümkün bulunduğu denli cıvıl cıvıl bölgelere girdiğimizde füru düşüncesince konuşuyorsak, okullarda peçe kondurmak koruyan birlikte ihtiyat olur veya beyaz perde temaşa kabilinden cıvıl cıvıl bağlı bölgelerde peçe kondurmak birlikte hal olabilir."

Toplu bulunulan yerlerden gocunmak icap ettiğini tamlayan Çokuğraş, el yıkamanın da bu virüslerin bulaşması açısından yasaklayıcı birlikte tedarik olacağını söyledi.

"İki yıldır edilgen fiil biçimde bulunan virüslerin bütünü ayrımsız anda geldi"

Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Ayzıt Kılınç Sakallı, tagaddi ve hazır para desteğine ilgi ederek, antibiyotik kullanımına lazım kalmadan viral enfeksiyonların üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

Toplum yerine peçe kullanmanın koruyan ihtiyat bulunduğunu tamlayan Sakallı, "Özellikle bebeklerde, alttaki yatan bazı süreğen rahatsızlığı olanlarda, yaşlılarda, tansiyon, kalp, diyabet olanların az buçuk henüz titiz davranması gerekiyor. Solunum yolu enfeksiyon semptomları bulunan şahısların peçe takmaları icabında başka dosdoğru kişilerle ayrımsız ortamda bulunmaması gerekiyor." önerisinde bulundu.

Çocuk Acil Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Dr. Sinem Oral, dü yıldır edilgen fiil biçimde bulunan virüslerin hepsinin ayrımsız anda geldiğine aksan yaparak, başta ailelerin menfaatlerini korumaları gerektiğine dikkati çekti.

Oral, "Son dü senede o denli güzel korunduk ki akıbet dü yılda doğan evlatların bir çok çok asıl birlikte enfeksiyonla kusursuz anlamıyla karşılaşmadılar, o nedenden dolayı de vücutları henüz antrenmansız. Özellikle 3 ayın altındaki bebeklerde ağırbaşlı teneffüs yolu enfeksiyonları görüyoruz. Bu füru rahatsızlıkları bizden kapıyorlar o nedenden dolayı geçmiş aileler yerine kendimizi korumayı öğrenmeliyiz ki füru henüz az hasta olsunlar. Pandeminin başındaki önlemlere o denli sert olmasa da dönmemiz icap ettiğini düşünüyorum." dedi.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ