USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çok kriterli karar alma yöntemi' sağlıkta yeni yol haritası olacak

Yapay zeka destekli “çok kriterli karar alma” modelini, dünyada sağlık süreçlerine uygulayıcı geçmiş özek bulunan Sağlıkta Yöneylem Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde açıldı. Uzmanlar merkezin sağlıkta dayanıklı baş döndürücü bölgede en akıllıca kararlar

'Çok kriterli karar alma yöntemi' sağlıkta yeni yol haritası olacak
03-01-2022 12:20

“Çok Kriterli Karar Alma” modelini dünyada sağlık süreçlerine uygulayıcı evvel tarz bulunan Sağlıkta Yöneylem Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde açıldı. Dünyada gelişigüzel güzeşte çağ önemi kalan aşırı kriterli karar alma yöntemi, rastgele müşterek bölgede kullanılacak bulunan müşterek ürünü ve ya alınacak müşterek kararı; maliyet, etkinlik, ulaşılabilirlik, kullanıcı dostu olma kabilinden onlarca kriter üstünden seçenekleriyle kıyaslayarak en akla yatkın seçeneğin belirlenmesine imkân sağlıyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, aşırı kriterli karar alma modelini; bireşimli zeka destekli ast yapısı ile ne hastaya ne ilacın akla yatkın bulunduğunun belirlenmesinden, hastanelerde kullanılacak bulunan cihazların seçimine ve Covid-19'un teşhisinde kullanılacak bulunan en akla yatkın PCR ve antijen kitlerini tespitine denli aşırı açık müşterek yelpazede, dünyada evvel defa sağlık sektörüne uygulayacak. Böylece hekimler, şifahane yönetimleri ve ülkenin sağlık politikalarını belirleyen Sağlık Bakanlığı'na denli aşırı açık müşterek kesimin en akıllıcasına kararları alması düşüncesince yol haritası oluşturulacak.

Tek benzer Harvard Medical School'da
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin dünyada yegâne benzer ABD'de Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (Harvard Medical School) bulunuyor. Ancak Harvard'daki merkez, hoppadak sağlık yönetimi bölgesine odaklanırken Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, sağlık yönetimine ek yerine otama süreçleri ile ilgilendiren de etkin hayattaki yegâne tarz olma hususi durumunu taşıyor.

Merkeze dönüştürülmeden ilkin çalışmalarını, Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin liderliğinde Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştrma Merkezi Çalışma Grubu yerine yürüteç ekip, bugüne denli ehemmiyetli bilimsel nitelikli yayınlarda arazi bulan 100'ün üstünde yazı ve 6 iz yayımladı. Sağlıkta Yöneylem Merkezi ekibi, akıbet olarak, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kabilinden acele yararlanma izni sunulan 48 ayrımlı antikor testinin performanslarını değerlendirdiği emek vermek ile Avrupa Biyoteknoloji Kongresi'nden en güzel namzet deklerasyon ödülü almıştı.

Multidisipliner icraat yürüteç Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin hile oturmuş ekibi da bu çeşitliliği yansıtıyor. Merkezin müdürlüğünü Yakın Doğu Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin üstleniyor. Yönetim kurulunda ise Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden Dr. Öğretim Görevlisi Berna Uzun, Mikrobiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Sayan ve Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Öğretim Görevlisi hasret Balcıoğlu arazi alıyor.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “2022'de ilmî üretimimizi büyütmeye bitmeme edeceğiz”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin üniversitenin 33'üncü araştırı merkezi bulunduğunu hatırlatarak, yeni merkezin, ağırlıklı yerine sağlık dalında çalışkanlık göstereceğini, başkaca başta medikal verim ihya etabında bu alanın ayrılmaz müşterek parçası bulunan mühendislik planlarında de çalışkan yerine arazi alacağını anlattı Üniversitenin, akıbet ilkokul salname bilimsel nitelikli performansı ile Times Higher Education ve AD Scientific Index'in dünyanın en güzel üniversitelerini sıraladığı listelerde şişman müşterek sıçrama yaptığını anlatım fail Prof. Dr. Şanlıdağ, mühendislik ve elektronik beyin bilimleri dalında dünyada evvel 250, umumi sıralamada ise dünyada evvel 500 darülfünun ortada arazi aldıklarını belirtti.

Üniversitenin 2021'de bin 500'ün üstünde ilmî yazı yayınladığını da ekleyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “2021'de öğretim üyesi başına sakıt yazı sayımız 2,3'ün üstünde gerçekleşti. Sağlıkta Yöneylem Merkezi ve Mükemmeliyet Merkezimize ilişkin çalışkanlık yayınlayan öteki araştırı merkezlerimizin yardımı ile 2022'de de ilmî üretimimizi büyütmeye bitmeme edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin: “Tanı ve tedavide en akla yatkın kararın verilmesini sağlıyoruz”
Altı senedir bilimsel nitelikli emek vermek grubu yerine sürdürdükleri yöneylem çalışmalarını, Sağlıkta Yöneylem Merkezi içerisinde sürdüreceklerini anlatım fail Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi Müdürü ve Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, “Ekibimizle beraberce bugüne denli 300'ün üstünde plan geliştirerek bu projelerle ilgilendiren 100'ün üstünde yazı ve 6 iz yayınladık. Mühendislik ve sağlık sahalarından lisans ve doktora öğrencileri, doktor ve akademisyenlerden oluşan mükemmel ekibimizle, bireşimli zeka destekli aşırı kriterli karar alma modeli ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Sadece sağlık dalında değil ayrımsız sürede mühendislik dalında da icraat yapacaklarını kail Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, “Çok kriterli karar alma yöntemi, sert aşırı bölgede en akla yatkın kararın verilebilmesi düşüncesince halis muhlis seçeneklerin, sert aşırı kriter üstünden çözümleme edilerek kıyaslanması esasına dayanıyor. Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nde yaptığımız çalışmalarda maliyet, etkinlik, ulaşılabilirlik, pratiklik kabilinden sert aşırı kriteri gelişigüzel anlamda değerlendirerek, tanılama ve tedavide en akla yatkın kararın verilmesini sağlıyoruz. Beyin kanseri düşüncesince ne çekirdeksel tababet görüntüleme aletinin henüz güzel olduğuna karar verilmesinden, müşterek AIDS hastasına ne ilacın en akla yatkın bulunduğunun belirlenmesine; ne Covid-19 antijen ve ya PCR testinin kullanımının henüz akla yatkın olduğuna denli aşırı açık müşterek yelpazede analizler yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bütün analizleri bireşimli zeka yardımı ile yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, en ehemmiyetli amaçlarından birinin ise altyapılarına irtibatlı müşterek pratik geliştirerek hekimlerin kullanıma arz etmek bulunduğunu söyledi. Böylece hekimler hastaları düşüncesince otama sürecine karar verirken, muktezi detayları Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin uygulamasına girerek hastalarına en akla yatkın derman ve öteki otama bileşenlerini belirleyebilecekler.

Dr. hasret Balcıoğlu: “Çok kriterli karar alma modelini sağlık bölgesine uygulayabilmek coşku verici”
Sağlıkta Yöneylem Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. hasret Balcıoğlu ise bireşimli zeka ve aşırı kriterli karar ödeme modelinin dünyada derece derece büyüyen müşterek düzlük bulunduğunu söyleyerek, “Biz doktorlar, neşeli olgulara uyarınca karar veririz. Ancak, Sağlıkta Yöneylem Merkezi ile neşeli materyale gerekseme duymadan ağız ağıza Matematiksel modelleme ve bireşimli zeka ile aşırı kriterli karar alma modelini sağlık bölgesine uygulayabilmek coşku verici” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ