USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çöp hesabına kumbaraya atık ekmekler 'can dostlar'ı doyuruyor

Zeytinburnu'nda türlü noktalara yerleştirilen "Bayat Ekmek Kumbarası"nda birleşen ekmekler, iyesiz cana yakın yâran düşüncesince mamaya, besi hayvanları düşüncesince de yiyecek dönüştürülüyor.

Çöp hesabına kumbaraya atık ekmekler 'can dostlar'ı doyuruyor
13-12-2021 11:46
İstanbul


Ticaret Bakanlığının 2018'de yayınladığı Türkiye İsraf Raporu'na göre, rastgele gündüz kısaca 6 milyon, yılda ise 2 milyardan ortak tomar ekmek çöpe atılıyor.

Türkiye'de 2013 senesinde meri Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ise israfın önüne geçebilmenin muhtemel bulunduğunu gösteriyor. Kampanyanın takdir araştırması sonuçlarına göre, ekmek israfında yüzdelik 18 eksilme ve salname kısaca 300 milyon teklik artırım sağlandı.

Zeytinburnu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü de "Sıfır Atık" projesi kapsamında, bayat ekmeklerin hayvanat düşüncesince çaça ve manca dönüştürülmesi düşüncesince harekete geçti.

"Bayat Ekmek Kumbarası" projesi kapsamında, önceki evrede ilçedeki 45 noktaya bayat ekmek kumbarası yerleştirildi. "Ekmek tarlada çiftçinin, sofrada senin kendince terin" çağrısıyla vatandaşlardan bayat ekmeklerini çöpe alaşağı etmek adına kumbaraya bırakması istendi.

İş yerleri, oteller ve yurtlardaki bayat ekmekler de toplanacak

Kumbarada rastgele hafta biriken 500 ila 550 kilo yöresinde bayat ekmek, şehremaneti ekiplerince toplanarak üstündeki küflerden arındırılıp fabrikalara gönderiliyor.

Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, başta şita günlerinde araç bulmada zorluk çeken iyesiz çıkmaz hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi düşüncesince kullanılıyor.

Proje kapsamında, kumbara yerleştirilen 45 noktanın yanında ilçedeki otel, restoran, yurt, üniversite, şişko yemekhaneleri mevcut iş merkezleri üzere yerlerden bayat ekmeklerin toplanması planlanıyor.

Ekmeklerin toplanmasıyla milyonlarca ekmeğin çöpe atıldığına nazarıitibar çekilerek israfa müteveccih farkındalık oluşturulması ve vatandaşın bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

2,5 titrem bayat ekmek çıkmaz hayvanları düşüncesince mamaya dönüştü

AA muhabirinin sorularını yanıt veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, projenin ilçede eğleşme fail vatandaşların talebi hesabına başladığını ve iri ortak alaka gördüğünü söyledi.

İlçedeki 45 noktaya atılan ekmek kumbarası yerleştirdiklerini ve vatandaşların bayatlamış ekmekleri bu kumbaralara attıklarını özetleyen Arısoy, şöyleki konuştu:

"Bu ekmekleri topluyoruz ve ortak işlemden geçtikten sonraları hayvanlara olta alegori gidiyor. Ayrıca, çıkmaz hayvanlarına çaça alegori da art dönüyor. Haftada sayı farkı 500-550 kilo bayat ekmek topluyoruz. 1,5 ayda 2,5 titrem bayat ekmek topladık. Bunlar bizlere çıkmaz hayvanları düşüncesince 100 kilo çaça alegori art döndü. Bayatlayan ekmeklerin ortak biçimde art kazanılması ehemmiyetli fakat tek yiyecek, başta de ekmek israf edilmemeli."

Arısoy, israf etmemenin önemine dikkati çekerek, "Bu hemen ekmekle ilgilendiren değil aslında, rastgele çeşit yiyeceğin israf edilmemesi asliye amaç olmalıdır. Atık ekmek kumbaramızın, israfı heveslendirme edici ortak şeye dönüşmesini dilek etmiyoruz fakat ortak biçimde hakkıyla bayatlayan ekmekler olabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Ekmek israfı olmasın, kumbaraya atılsın"

Ekmeğin lahut onama edildiğini tabir fail Arısoy, "O bakımdan ekmeğe hususi ortak saygı gösterilir. Hemşehrilerimiz ekmeğin evsel atıkla birleşmesinden aşırı huzursuz oluyorlardı. Böyle ortak uygulamayı başlatmış olmamızdan aşırı memnunlar. Ekmek israfı olmasın fakat bayatlayan ekmekler de bu kumbaraya atılsın istiyoruz." dedi.

Bayat ekmek kumbarası sayısını artıracaklarını bildiren Arısoy, şimdi aşırı yemeğin üretildiği otel, iş noktayı üzere mekanlardan da bayatlayan ekmekleri toplamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Arısoy, sokakta canlı hayvanlara dayanak olmayı ve ekmeğin ağız ağıza israf olmasının önüne geçmeyi amaçladıklarını laflarına ekledi.

İlçe sakinleri projeden memnun

Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde 21 senedir eğleşme fail vatandaşlardan Mustafa Duyar, bayatlayan ekmeklerin çöpe atılmasına aşırı üzüldüğünü ve bundan muzdarip bulunduğunu tabir etti.

Bayat ekmek kumbarası uygulamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Duyar, "Ekmeği alaşağı etmek kültürümüzde yoktur. Bu nedenden kumbarada birleşen ekmeklerin çıkmaz hayvanları düşüncesince dönüştürülmesi aşırı güzel. İsraf bulunduğunu düşündüğümüz bayat ekmeklerin çaça alegori art dönüşmesi bizi aşırı bahtiyar ediyor." dedi.

Sümer Mahallesi sakinlerinden Yılmaz Yaşar da infaz başlamadan ilkin dostlarıyla mahallede atıldığını gördükleri bayat ekmekleri biriktirerek sahile gittiklerini, balıklara ve martılara verdiklerini anlattı.

Ekmeklerin çıkmaz hayvanları düşüncesince değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Yaşar, "Ekmek nimettir, aşırı değerlidir. Gayemiz bayat ekmek olmasın, atılmasın fakat ortak biçimde bayatlıyor. O nedenden hakeza ortak infaz bizi aşırı bahtiyar etti. İnşallah öteki belediyelere de dayanıklı olur." ifadelerini kullandı.

İlçe sakinlerinden Filiz Yılmaz da ekmeklerin çöpe atılmasından sıkıntı duyduğunu tabir ederek, bayatlayan ekmekleri evde ortak biçimde değerlendirdiğini anlattı. Yılmaz, bayat ekmeklerin çöpe gitmesini engel olmak ve hayvanlara olta alegori art dönmesi düşüncesince düzenlenen projeyi desteklediğini de belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ