USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor

Venezuela'daki "El Sistema" projesinden yola çıkılarak İzmir'de 2015 senesinde sosyoekonomik kuru ceninisakıt ailelerin çocuklarını musiki eğitimi yardımıyla suçtan ırak avlamak neredeyse kurulan Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 yabanlık ortak aileye dönüştü

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor
01-05-2022 14:11
İzmir

İzmir'de ters gelirli ailelerin evlatlarının suçtan ırak kalmasını bildirmek üzere 2015'te geçmiş adımları atık Barış Çocuk Senfoni Orkestrası, dakika 150 öğrencisi, fahri sanatçıları ve müzahir desteği ile "gençlik orkestrası" hedefine yürüyor.

Kadifekale, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Agora üzere alanlarda canlı kısıtlanmış olanaklara cemaat ufaklıklara yanıtsız terbiye hasretmek üzere soprano Selmin Günöz'ün 7 sene ilkin başlatmış olduğu konuşma yolculuğu binlerce seyirciye ulaştı.

Gönüllülerin desteği ile gerçekleştirme edilen 20 kemanla musiki eğitimi almaya başlamış olan çocuklar, geçmiş konserlerini Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile verdi.

Konserin geliriyle toy enstrümanlar alındı, terbiye sunulan bebek sayısı da 60'a baskı ve 2017'de Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği kuruldu.

Yorglass firmasının kurumsal toplumsal yazık faaliyetleri kapsamında terviç sonucu almış olduğu öğrenciler, 2018'den sonradan "Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası" ismi altında musiki eğitimine ve konserler vermeye bitmeme etti.

Devlet sanatçıları piyanist İdil Biret, orkestra şefi Gürer Aykal üzere dünyaca adlı sanlı adların birlikte Ayla Caymaz, umut Bulut Korosu, Howard Griffiths, Burhan Öçal üzere ustaların konserleri, gönüllülerinin çabası ve sponsorunun desteği ile Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 nefis birlikte aileye dönüştü.

Suç ortamı ve ayrıntılar ortada konuşma tarafından barikat ihdas hedefiyle yola çıkan orkestra, oyunluk almış olduğu salonları yüzlerce seyirciyle doldurdu, sonuç konserini de 24 Nisan'da Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Gülsin Onay'ın piyanosu eşliğinde gine ayrıntılar düşüncesince verdi.

Venezuela'daki "El Sistema" projesini sağlam aldılar

Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği Kurucusu Selmin Günöz, AA muhabirine, sosyoekonomik manada art kalık alanlarda canlı ailelerin evlatlarının topluma yarayışlı olmasını musiki tarafından bildirmek düşüncesince harekete geçtiklerini söyledi.

Çocukları sokaktaki tehlikelerden "senfoni" ile ırak avlamak istediğini tabir fail Günöz, "Senfoni orkestrası aşırı iddialı birlikte söz kısaca etraflı enstrümanların Batılı anlamdaki hepsi enstrümanların olması icap fakat o denli fiyatlı ki enstrümanlar onlara yetişebilmek düşüncesince iyi birlikte gelir, mali dayanak noktası gerekiyor. Ben çabucak çevremdekilerin katkılarıyla, eşimin dostumun katkısıyla 20 yay alabildim ve 20 kemancıyla başladım." dedi.

Venezuela'nın başkenti Karacas'ın dezavantajlı bölgelerinde düzenlenen "El Sistema" projesini sağlam aldıklarını tabir fail Günöz, "Burada evlatları musiki tarafından herhangi birlikte ayrışık suçtan korumayı hedefledik." dedi.

Çocukların herhangi birlikte hafta 2 kere merkezde terbiye aldığını kail Günöz, gerçek amaçlarının müzikal muvaffakiyet olmadığını fakat bazısı evlatların da aşırı becerikli bulunduğunu ve ehemmiyetli başarılar elde ettiğini aktardı.

Çocukların başarısının alım çalım donör bulunduğunu tabir fail Günöz, "3 çocuğumuz konservatuvarı kazandı. Öncelikle o bizim düşüncesince aşırı iri birlikte alım çalım oldu. Çünkü sanatkâr olacaklar kısaca mükemmel birlikte şeydi bu. 2 çocuğumuz da bu sene iyi sanatlar lisesini kazandılar. Bundan da aşırı iri alım çalım duyduk. İnşallah gittikçe musiki öğretmeni olacak yahut senfoni orkestralarında sanatkâr yerine çalışacaklar. Biz de gururla izleyeceğiz." diyerek konuştu.

Gönüllü psikolog, hikmet ve İngilizce öğretmenleri de var

Selmin Günöz, evlatları suçtan dayanak noktası olmak üzere cemiyet merkezinde birlikte fahri psikoloğun birlikte hikmet ve İngilizce öğretmenlerinin de fahri çalıştığını belirtti.

Gittikçe büyüyen birlikte orkestra ile seslerini hepsi dünyaya duyurmayı istediklerini dile getiren Günöz, şunları kaydetti:

"En iri amaç bebek orkestrası ile kalmayıp büyüyen çocuklarımızla birlikte geçmiş gencelme orkestrasına dönüşmek. Arkadan baştan sona geliyor tığ kimseyi art çevirmiyoruz. Şu an 98 bebek orkestrada çalıyor, mecmu 150 çocuğumuz var. Diğerleri toy öğrenme, terbiye aşamasında. Yarın apayrı bebek doğacak o da katılacak buraya. Büyüyenler, 15-16 yaşına mevrut çocuklarımız var. Onlar 2 sene sonradan 18 yaşlarında olacak onları geçmiş gencelme orkestrasında değerlendirmek ayrıca buradaki öğretmenlerimizin indinde asistanlık yapmalarını sağlamak, toy mevrut küçüklere terbiye vermelerin bildirmek istiyoruz. Ablalık ağabeylik sistemi biliyorsunuz ki aşırı önemli. Bunları sağlayabilirsek aşırı bahtiyar olacağız."

Çocukların hayalleri

Merkeze yay eğitimi almaya mevrut Şükrü Yaman, henüz ilkin de Barış Çocuk Senfoni Orkestrası emekleri kapsamında gırnata çaldığını söyledi.

Müzikle ilgilenmekten bahtiyar bulunduğunu tabir fail Yaman, "Müzisyen olmayı aşırı isterdim. Haftanın 2-3 haset buraya çalışmaya geliyorum. Bazen konserlerimiz oluyor. O konserlere de çalışmamız gerekiyor." dedi.

Öğrencilerden Zeliha Bozkurt ise "Korolara genişlemek istiyorum, konserler hasretmek istiyorum." diyerek konuştu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ