USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dil dibine uygulanabilen yerel Kovid-19 aşısı düşüncesince 'gönüllü' arayışı sürüyor

Adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut,"Kovid-19 geçirmediyseniz ve on paralık aşı yaptırmadıysanız lütfen çalışmaya dayanaklık etmek olun." dedi.

Dil dibine uygulanabilen yerel Kovid-19 aşısı düşüncesince 'gönüllü' arayışı sürüyor
03-02-2022 12:29
Ankara

Kovid-19'a gönül rahatlığı gönül dibine uygulanabilecek adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının sabık hafta süregelen Faz 1 çalışmalarında 20'nin üstünde bireyin tarandığını boydak iri bölümünün PCR testinin zait çıkması hasebiyle çabucak 2 gönüllünün çalışmaya karışma edilebildiğini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünde Prof. Dr. Akbulut ve 8 şahsiyet kadrosu çeşidinden geliştirilen, TÜBİTAK Kovid-19 Platformunca desteklenen adenoviral vektör tabanlı Kovid-19 aşısının insanoğlu üstünde deneneceği Faz-1 emek harcamaları sabık hafta bakımından Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde başladı.

Bir haftanın geride bırakıldığı çalışmalara bağlı Enstitüde AA muhabirine açıklamalarda mevcut Akbulut, aşının Faz 1 çalışmalarına 18-59 gözyaşı arasında, hâlâ Kovid-19 geçirmemiş ve melez şahısların karışma edilebileceğini söyledi.

"Gönüllülerin ehemmiyetli ortak kısmının PCR testi zait çıktı"

Sadece ortak haftalık müddette fark halkın ilgisinin güzel bulunduğunu dile getiren Akbulut laflarını şu halde sürdürdü:

"Bulaşıcılığı efdal Omicron varyantının bu derece yayılmış bulunduğu ortak çağda bu koşulları sağlayıcı bireyleri hatırlamak zor. Aşı olmamış, rahatsızlığı da geçirmediğini düşünen 20'nin üstünde ad tarandı ancak ehemmiyetli ortak kısmının PCR testi zait çıktı, maatteessüf onları çalışmaya alamadık. Belirtileri yoktu boydak ortak halde rahatsızlığı geçirmişler. Bugüne derece 2 gönüllümüze aşıyı yapabildik.

Özellikle Ankara'da canlı insanlarımıza çağrıda mevcut olmak istiyorum; şayet Kovid-19 geçirmediyseniz ve bugüne derece tek aşı yaptırmadıysanız lütfen Ankara Şehir Hastanemizdeki Faz 1 merkezine başvurarak çalışmaya dayanak noktası olunuz."

Bütün varyantlara gönül rahatlığı minimum 1 sene dulda sağlaması bekleniyor

Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının beklenen varyantlar dikkate alınarak tasarlandığını ve muafiyet sistemini münebbih ortak hususi durumunun de bulunduğunu belirterek şu halde konuştu:

"Aşımızın oluşturacağı bağışıklığın Omicron karışma eksiksiz varyantlara gönül rahatlığı dulda sağlamasını bekliyoruz. Hücresel bağışıklığı çoğaltan ortak sebep de içermesi hasebiyle hâlâ derinlemesine süreli, asgari 1 sene dulda sağlayacağını öngörüyoruz. Tasarım ve efsanevi faaliyetlerinden elde ettiğimiz neticelere isnaden şu an bunları söyleyebiliyoruz boydak stabil konuşabilmek düşüncesince Faz 1 çalışmasının neticelerini beklememiz lazım."

Yeni varyantlara gönül rahatlığı 3 acemi dizayn hâlâ yapıldı

Adenoviral vektör tabanlı Kovid-19 aşısı geliştirildikten sonraları da AR-GE faaliyetlerinin bitmeme ettiğinin altını çizen Akbulut, "Virüsün mutasyonlarla geçirdiği değişim işlemi dikkate alarak aşımızda da acemi tadilat yaptık. Önümüzdeki günlerde onların da üretimini yapmış olup klinik çalışmalara yetiştirmeyi planlıyoruz. Yani ortak aşı yaptık, ürettik ve onun sonucunu bekliyor değiliz, ortak yandan da klinik evveliyat çalışmalarımız bitmeme ediyor. Şu anda acemi varyantlardan elde ettiğimiz 3 tane hâlâ dizayn yaptık, onların da emek harcamaları sürüyor." dedi.

Dünya genelinde bilgi insanlarının Kovid-19 varyantlarına bağlı muayeneleri sürdürdüğüne ayraç fail Akbulut, "TÜBİTAK Kovid-19 Platformu kapsamında 7 aşı ve 11 çare ihya emek vermesi var, bu çalışmalarda 400'ün üstünde bilgi insanı toprak alıyor. Yeni varyantlar üstünde de icraat bitmeme ediyor. Dünya genelinde de böyle. İnsanlık yerine bu virüsün hakkından geleceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsanlarda taraf tesiri sıfır 'adenovirüs' içeriyor"

Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının gittikçe gönül altı ve burundan uygulanabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Aşımız kişide taraf tesiri sıfır 'adenovirüs' denilen ortak itici algınlığı virüsünü içeriyor. Çocukluktan itibaren bizler bu virüsle karşılaşıyoruz ve ağırbaşlı enfeksiyona defa açmıyor. Hepimizde bu virüse gönül rahatlığı ortak muafiyet mevcut zaten. Biz Kovid-19 antijenlerini bu adenovirüsün içerisine yerleştirdik, zımnında ağızdan damlatıldığında buradaki hücrelerin içerisine giriyor ve orada Kovid-19'a gönül rahatlığı ortak muafiyet oluşturuyor.

"Ağız ve burundan dölleme pandemiyi endamsız müddette bitirebilir"

Prof. Dr. Akbulut, koku alma organı ve ağızdan muteber aşının, adale içerisine meydana getirilen aşıların aksine, Kovid-19 hastalığını başında engellediğini vurguladı.

Akbulut, "Kovid-19'a gönül rahatlığı dudak ve burundan aşılamada, ortak açıdan hastalığın antre kapısını kapatıyorsunuz. Düşman hapishane giremediği düşüncesince tek gösterge ve hastalığa da defa açamıyor. Ayrıca virüs dudak ve buruna yerleşemeyeceği düşüncesince başkalarına bulaştırma ihtimali de bulunmuyor. Böylece pandemi endamsız müddette bitebilecek." niteleyerek konuştu.

Dünyada klinik emek harcamaları bitmeme eden, ağızdan yada burundan uygulanabilme niteliği bulunan 4 adenovirüs aşısının geliştirildiğini ancak evcil aşının dizayn bakımından gayrı çalışmalara layıkıyla hâlâ degaje ve derinlemesine etkilere ehil bulunduğunu tamlayan Akbulut, "Ümit ediyorum bizim aşımızın da klinik emek harcamaları endamsız müddette tamamlanır ve insanlarımız dünyayla beraberce eş anlı yerine kullanmaya başlayabilirler." temennisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ