USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Diyarbakır'da mesleksel yetişek meydan hükümlüler günde 15 bin ekmek üretiyor

Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda mesleksel pedagoji bilimi meydan ve açılan fırın atölyesinde etkin hükümlüler, günde 15 bin ekmek üretiyor.

Diyarbakır'da mesleksel yetişek meydan hükümlüler günde 15 bin ekmek üretiyor
26-10-2021 12:25
Diyarbakır

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, istihdama müteveccih sistem edindirilmeleri ve bulunan mesleklerinin geliştirilmesi gibi ölçülü çalışkanlık kapsamında, dünya genelinde mesleksel terbiye maruz hükümlülere nice işlik ve tesiste öğrendiklerini ameliye etme olanağı sunuyor.

Bu kapsamda Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü içerisinde açılan fırın atölyesinde vardiyalı sistemle etkin 30 hükümlü, mesleksel eğitimin arkası sıra ekmek üretimi yapıyor.

Günde 15 bin ekmek üreten hükümlülerin esenlik ve ilçe sigortaları yapılırken, maruz maaşla da hem özlük gereksinimlerini karşılamaları hem de eş bütçelerine katkıda bulunmaları sağlanıyor.

"Hükümlü ve tutuklularımızı topluma baştan vermek istiyoruz"

Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Tatlıca, AA muhabirine, kentte, İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığına ilişik bulunan fırın atölyesinin 6 sene geçmiş hizmete girdiğini söyledi.

20 bin ekmek çoğaltma kapasitesine cemaat bulunan fırında günce 15 bin ekmek üretimi yapıldığını anlatım fail Tatlıca, hükümlülerin hem sistem öğrendiğini hem de mevcud mesleklerini geliştirdiklerini bildirdi.

Tatlıca, "Hükümlü ve tutuklularımızı topluma baştan vermek istiyoruz. Fırın atölyesinde 30 hükümlü istihdam ediliyor. Sigortası yapılarak, ücretleri ödeniyor, kar paylarından da faydalanıyorlar. İsteğe uyarınca kefaret ve kepekli ekmek de üretilmekte. Ürettiğimiz ekmekleri ukubet ameliye kurumlarımıza, adliyelere ve barışma yaptığımız kimi resmi kurumlara satışını gerçekleştirmekteyiz." dedi.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) ile uğraş kapsamında fırında en yukarı kurda tedbirlerin alındığına ayraç fail Tatlıca, maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarının uygulandığını, şişko geçinme piyasası bulunduğu düşüncesince kurallara maksimum çaba gösterildiğini aktardı.

Tatlıca, "Fırına gelirken hükümlü ve personelimiz dezenfektan paspasından geçer, eldiven, bone ve peçe takar. Üretim safhalarında ecnebi özellik girmesini önleyici dört başı mamur tedbirleri alır. Daha sonraları ise üretime geçilir. Üretimde makbul dört başı mamur malzemeler hijyeniktir ve muhtemelen sürelerle arama edilir. Tamamen mevzuata akıllıca birlikte biçimde üretimlerimiz bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

"Atölyeler açmakta, güdeleme sağlamaktayız"

Hükümlülerin ayrımsız vakitte ruhsal anlamda ve iyileştirme tarafından de evolüsyon sağladığını aktaran Tatlıca, şu biçimde bitmeme etti:

"Hükümlülerimiz bu müddette hem sistem öğrenmekte hem de menfaatlerini nafi hissettiklerinde güdeleme adına yukarı kurda olmaktalar. Aileleri, evlatları ve çevreleri de bunu ayırt ederek kıvançlı olmaktadır. Bu memnuniyeti gördüğümüzde emek vermek şevkimizi en yukarı düzeye çıkarmaktayız. Hükümlülerimize müfit olduğumuzda, sistem kazandırdığımızda ve onların güler yüzünü gördüğümüzde tığ de bahtiyar oluyoruz. Bu sebeple dünkü atölyeler açmakta güdeleme sağlamaktayız."

"Fırın atölyemizde gayemiz hükümlü ve tutukluların iş yurdu faaliyetlerine katılımlarını sağlayarak, sistem edindirmek yada mevcud mesleklerini geliştirerek topluma onları baştan kazandırmak. Hükümlülerin esasen zeval işlemesini engelleyerek, dışarda mesleklerini bitmeme ettirmeleri, ailelerine, devlete ve millete müfit fert olmasını amaçlamaktayız." diyen Tatlıca, hükümlü ve tutukluların tamamının üretime katılmasını sağlayarak, iş yurdu faaliyetinin dünyaya kalıp olmasını hedeflediklerini belirtti.

"Yaptığımız işin birinci sınıf olması bizi ve hükümlüleri bahtiyar ediyor"

Fırın atölyesinin şefi Orhan Yıldırım ise hükümlülerin istihsal yaptıklarında menfaatlerini ruhsal adına henüz şen hissettiklerini söyledi.

Bu mutluluklarının işe yansımasının menfaatlerini de kıvançlı ettiğini dile getiren Yıldırım, şu biçimde konuştu:

"Neşeli ve bahtiyar birlikte biçimde işlerimizi yapıyoruz. İş bittiğinde bahtiyar birlikte biçimde koğuşlarına gidiyorlar. İşe de sevinerek geliyorlar. Atölyede ürettiğimiz ekmekler lezzetli. Kurumlar ekmeğin tadının içimli bulunduğunu söylüyor. Yaptığımız işin birinci sınıf olması bizi ve hükümlülerimizi bahtiyar ediyor. Hükümlüler aldıkları maaşla ailelerine ağırlık olmadıkları düşüncesince de ruhsal adına bahtiyar oluyorlar. Bu mutlulukları da işe yansıyor."

"Yeni birlikte mesleğim henüz oldu"

Fırın atölyesinde etkin hükümlülerden B.D, fırında görevinin ekmek olgunlaştırmak olduğunu, işlik sebebiyle zamanını doğurgan değerlendirdiğini söyledi.

Daha geçmiş möble sektöründe çalıştığını özetleyen B.D, "Burada ekmek yapacağımı, dünkü birlikte sistem edineceğimi tek düşünemezdim. Yeni birlikte mesleğim henüz oldu. Ekonomik adına bana ulama sağlıyor. Ailemize ağırlık olmuyoruz. Burada fiilen özlük gereksinimlerimizi karşılıyor, ailemizin hüzünlerini gideriyoruz. Yeni arkadaşlıklar da ediniyoruz." dedi.

Evli ve 2 bebek babası bulunduğunu tamlayan B.D, her insana özgürlüğünün değerini bilmeleri ve suça bulaşmamaları tavsiyesinde bulundu.

İ.A. da fırın atölyesinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İşimizi istekle yaptığımız düşüncesince ekmekleri aşırı iyi birlikte biçimde çıkarıyoruz. İşime muhabbet katıyorum. Çok dikkatli birlikte biçimde çalışıyoruz. Buradaki ekmekler sofralara gidiyor. İşimizi ne derece itinayla yaptığımızı her insanın görmesini istiyoruz. Daha geçmiş sistem sahibi değildim. Şu an hariç çıkarsam işim hazır. Burada yaptığımız icraat geleceğimiz düşüncesince aşırı önemli. Bizi topluma vermek düşüncesince yetkililer elinden geleni yapıyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ