USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diyarbakır’da Omicron varyantı görüldü

Omicron varyantı bulunan Türkiye'de olaylar çoğalma göstermeye bitmeme ediyor. Diyarbakır'da 1 Omicron varyantı görülürken, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, “Diyarbakır'da biçimsiz durumdayız. Sadece Omicron'a üzme birlikte PCR testi yapmıyoruz.

Diyarbakır’da Omicron varyantı görüldü
28-12-2021 12:44

Dünyada Güney Afrika'da ortaya çıkan Covid 19 virüsünün Omicron varyantı, rastgele sabık gündüz yayılmasında artım yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de Omicron'un bulunduğu illeri cemaziyelevvel şeb ezanı saatlerinde kayıtlı izah ile bildirdi.

Açıklamada, İstanbul'da 30, İzmir 6, Şırnak 1, Diyarbakır 1, Kütahya 2 ve Isparta'da 2 şahıslarda belirleme edilmiş bulunduğu belirtildi. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi, Memorial Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doktor Halis Yerlikaya, aşılı olanların Omicrona huzur koruyuculuğunun hâlâ efdal bulunduğunu kaydederken, Diyarbakır'ın telkih da aşırı çirkin vaziyette olduğunu, dü düze aşısı minimum bulunan sonuç illerin başlangıcında geldiğini vurguladı.

Salgının yaşandığını ve ikinci senenin geride bırakıldığı tamlayan Yerlikaya, salgında aşırı iri bedellerin ödendiğini hatırlattı. Salgına huzur en ehemmiyetli otomobilin telkih bulunduğunu yineleyen Yerlikaya, “Aşı bu salgından kurtuluşumuz. Geçmiş süreçteki deneyimler, aşıların kullanıma girmesiyle bu arada telkih bulunan yurttaşların bu salgına huzur menfaatlerini ne derece korudukları, hastanelerde çalışanlar, dip bakımlarda parasız bakımı verenler kendisine aşırı kemiksiz gördük. Şu anda aşılanmış bulunan kişilerin aşırı ehemmiyetli birlikte bölümü salgında aşırı ehemmiyetli birlikte kazanım sağlamış oluyor. Omicron ide donör varyantlardan beşincisi. Delta ile kıyaslandığında 2 ile 4 büküm hâlâ birlikte tomar bulaşan bulunduğunu biliyoruz. Omicron'un üstündeki mutasyonların aşırı hâlâ ayrımlı olduklarını biliyoruz. Omicron'un klinik seyrinin farklılaştığını biliyoruz. Ama Omicron'un girmiş bulunduğu coğrafya da aşırı çabuk birlikte şekilde yayıldığını da biliyoruz. İngiltere'de Güney Afrika'da, Amerika'daki veriler bizlere şurası aşırı kemiksiz gösteriyor. Çok endamsız birlikte müddet içinde dominant varyant biçimine geliyor. Amerika'da birlikte hafta içinde yüzdelik 10, hâlâ sonraları yüzdelik 25, hâlâ sonraları yüzdelik 75'lerin üstünde derece çıktı” dedi.

“Aşılıysanız Omicron'a huzur koruyuculuğunuz hâlâ yüksek”

Türkiye'de önceki bilhassa Sağlık Bakanlığı çeşidinden 6 hadise bulunduğu söylendiğini dile getiren Yerlikaya, “En sonuç Sağlık Bakanlığı'nın icra ettiği açıklamaya göre, bilhassa canlı bulunan kentlerde yüzdelik 10'nun üstünde Omicron varyantının bulunduğunu söyledi. Diğer devletlerde meydana getirilen icraat bizlere aşırı kemiksiz şurası söylüyor. Eğer siz aşılıysanız Omicron'a huzur koruyuculuğunuz hâlâ yüksek. Ama şayet aşısızsanız aşırı ağırbaşlı hasar bırakabiliyor. Bu aşılardan MRN dediğimiz acemi teknolojilerle imal edilen aşıların can alıcı bulunduğu aşırı kemiksiz ortaya koyuluyor. Hatırlatma dozlarını da behemehâl yapmamız gerekiyor. İki düze aşılı olmamız yetmiyor. Covid 19'a huzur antikor seviyesini hâlâ da artırmamız, yada koruyan etkiyi sağlayabilmemiz düşüncesince anımsatma dozlarını da behemehâl yapmamız gerekiyor” halinde konuştu.

“Omicron'a has birlikte PCR testi yapmıyoruz”

Diyarbakır'da aşırı çirkin vaziyette olduklarına özen çekici Yerlikaya, laflarına şu şekilde bitmeme etti:
“Şu an Diyarbakır'daki levha esasen Diyarbakır'a ve Diyarbakırlılara yakışmıyor. Çünkü dü düze aşısı minimum bulunan sonuç illerin başlangıcında geliyor. Şanlıurfa, Batman ve Siirt'ten sonra. Diyarbakır'da aşırı iri değer ödedik bu pandemiye. Her evden birlikte insanımızı yitirdiğimizi proses yaşadık. Salgından kurtulmamızın en ehemmiyetli aracı, halas yolumuz aşı. Aşının kişilerin behemehâl yaptırması gerekiyor. 1 düze aşısını yaptırmamış nice yurttaşımız var. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarında esasen aşırı kemiksiz kendisine ne kentlerde bulunduğu söylenmedi. Kalabalık kentlerde var denildi. Ama şu anda Diyarbakır'da bulunmayan diyemeyiz. Omicron'un testleriyle ait şu şekilde birlikte başağrısı var. Sadece Omicron'a üzme birlikte PCR testi yapmıyoruz. Mevcut kullanmakta olduğumuz testlerin Omicron'u da belirleme ettiğine ilişkin veriler var. Burada bu derece Omicron var diyemiyoruz. Ama Omicron'un girmiş bulunduğu coğrafyada aşırı dominant varyant biçimine geldiğini delik önüne aldığımızda ve Türkiye'de görülmeye başladığını düşündüğümüz şartlar da, neticede gelecek günlerde en birlikte tomar görülecek varyantın Omicron bulunduğunu söyleyebiliriz.”

Rıdvan Kılıç - Murat Başal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ