USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dizdeki boşalma hissi çapraz bağ yaralanması habercisi olabilir'

Türkiye'de beylerde halı alan yaralanması adına aşırı kesif yaşanmış olan çapraz bağ yaralanmalarına bağlı açıklamalarda mevcut Op. Dr. Merdan Artuç, “Yaralanma sırasında hastalar dizinde deveran bulunduğu ve kopma sesi duyduğunu tanım eder, doğrudan peşi sıra dizde dip

'Dizdeki boşalma hissi çapraz bağ yaralanması habercisi olabilir'
08-03-2022 10:09
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, toplumda kalın tanıdık çapraz bağ yaralanmalarına dair ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Artuç, çapraz bağ yaralanmalarının çoğunlukla ayak topu ve sepet topu kabilinden faziletli tempolu sporlarda gelişebildiğini belirterek, “Diz ekleminin direnci 4 skor bağ kabilinden sağlanmakta olup, bunlar ön çapraz bağ, geri çapraz bağ, iç taraf bağ ve aut taraf bağlardan oluşur. Bu bağlar uyluk kemiği ile dip kemiğini birbirine bağlar ve endeks ön-arka ve yanlara stabilitesini sağlar. Ön çapraz bağ yaralanması bu bağlar içinde en kalın tanıdık yaralanmadır. Sıklıkla ayak topu ve sepet topu kabilinden faziletli tempolu spor yaralanmalarında meydana gelir. Yaralanma mekanizması ise non-kontakt pivot yaralanması dediğimiz diz bol bükülü ve içe zorlanırken, dip kemiğinin öne kayması ile meydana gelir. Hastalar umumi adına dizinin döndüğünü tanım eder” sanarak konuştu.

"Dizde yoğun dert ve aceleci şişmeye dikkat"

Türkiye'de elan fazla halı ortalık yaralanması adına bilindiğine uyanıklık çekici Op. Dr. Artuç, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Ön çapraz bağ yaralanması nüfus bilimsel verilere layıkıyla anatomik yapısına dair adına eş sporcularda beylere layıkıyla 4,5 büküm elan kalın görüldüğü belirtilse de vatanımızda beylerde halı ortalık yaralanması adına fazla kalın karşımıza çıkmaktadır. Yaralanma sırasında hastalar dizinde dolaşım bulunduğu ve kopma sesi duyduğunu tanım eder, elden peşi sıra dizde yoğun dert ve aceleci müşterek şişme meydana gelir. Eğer yanında menüsküs bakraç sapı yırtığı dediğimiz vaziyette gerçekleşmişse, dizde kilitlenme ve akıntı ettirememe vaziyeti da olabilmektedir. Genel adına izole ön çapraz bağ rüptüründe istirahat, antipatik infaz sonucu, travmadan 3 hafta sonrası hastalardaki dert ve akıntı kısıtlılığı kabilinden rahatsızlıklar ağız ağıza ortadan kalkabilir. Ancak ondan sonra hastalarda dizde güvensizlik, camekân ve yokuşlarda dizde boşalma hissi ortaya çıkar. Bu instabilite belirtileri olup, otama edilmezse giderek menüsküs yırtığı ve kakırdak hasarlarına faktör olmaktadır".

"Cerrahinin muvaffakiyet payı yüzdelik 80 ila 90 arasında"

Op. Dr. Artuç, teşhis ve otama yöntemlerini ise şu halde değerlendirdi: "Hastanın hikayesi ve fiziksel araştırma ile hastalığın teşhisi konulabilir. Tanıyı kesinleştirmek ve zevcelik fail lezyonları belirleme geçirmek gayeli MR istenir. Tam büküm ön çapraz bağ yırtılmalarında ameliyatsız müşterek iyilik sağlanamaz. Genel adına geçerli otama yöntemi artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonudur. Sıklıkla hastanın ayrımsız dizinin değişik alanından tahsil edilen otogreftin gizli formül ile ön çapraz bağ adına anlatış işlemidir. Ön çapraz bağ cerrahisi sonrası vatanımızda ve dünyada bildirilen değerli son oranları yüzdelik 80 ila 90 arasındadır. Anestezinin tesiri geçtikten sonraları kırmızıfener değnekleri ile ayağa doğrulmak mümkündür. Aynı güneş yahut devrisi güneş diz hareketlerine başlanır ve dizinizi 90 dereceye denli bükebilmeniz hedeflenir.

Ameliyat ondan sonra biraz hafta süresince kırmızıfener değneği kullanarak dal film film fazla yüklenmelerden arkalamak lüzumlu olabilir. Hasta akilane teknikle değerli müşterek cerrahi müdahale geçirdikten sonraları ön çapraz bağı durduk yere yeniden kopmaz. Ancak toy müşterek sarsıntı sonrası aynen mıhlı müşterek endeks travmayla kopması kabilinden yeniden kopabilir. Bunu en uzuv azaltmak düşüncesince diz etrafı kaslarını güçlendirilmeli ayrıca bu mevzuda hikmet tedaviden dayanak alınabilmelidir. Ayrıca kilogram almamaya hizmet gösterilmelidir. Genel adına DOĞRU koşun cerrahi müdahale sonrası 4'üncü ay, dengesiz sporlara paydaşlık 9 aydan 1 yıla denli ertelenmesi önerilir".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ