USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Doğru şartlarda saklanmayan vitaminler felah adına zehir olabilir' uyarısı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Saydan, vitaminler için, "Gıda takviyesi olsalar fark saklanma koşullarına uyma edilmeden eczane haricinde satışları, kâr hesabına dokunca getirir ve zehirlenme riskini arttırır." uyarısında bulundu.

'Doğru şartlarda saklanmayan vitaminler felah adına zehir olabilir' uyarısı
26-10-2021 11:16
Ankara

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç ve vitaminlerin kullanması ve hıfız koşullarına bağlı AA muhabirine izah yaptı.

İlaçların etkinliğini kaybetmemesi düşüncesince behemehâl istimal emri ve kutusunun üstünde tamlanan koşullara gereğince saklanması icap ettiğini vurgulayan Saydan, ecza dolabı ve ya camlı ortak dolapta saklanması icap ettiğini kaydetti.

Bu dolabın da kuytu, serin, gönen olmayan, gün görmeyen ortak yere konulması gerektiğine ayraç fail Saydan, "Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa gün görmeyen, serin, buğulanmış sıfır ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kişi ambalajlarında saklayınız. En önemlisi evlatların uzanıp alamayacağı yüksekliğe konulmalı ve mümkünse kilitlenmeli. Rutubetli yunak yerlerden de ilaçları ırak avlamak gerekir." uyarısında bulundu.

İlaçların hem karışmaması bununla beraber ışıktan korunması açısından kutusunda tutulması icap ettiğinin altını çizen Saydan, ilaçların, etkileşime uğrayabileceği öteki besin ve maddeler, taraf etkileri, çiğnenerek, bölünerek yahut suda çözülerek kullanılıp kullanılamayacağı dair behemehâl eczacıya danışılması icap ettiğini anlatım etti.

"Buzdolabı 'ilaç dolabı' değildir"

Saydan, meydana getirilen en şişman yanlışların başlangıcında ilaçların frijider raflarında saklanmasının geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buzdolabı ilaç dolabı değildir. Buzdolaplarında en baş döndürücü ve kusur namına acı düşürücü, öksürük ve vitamin şuruplarının saklandığını biliyoruz. Buzdolabında saklanması gerekenler haricinde ilaçlarınızı katiyen buzdolabında saklamayın. Çünkü birtakım şurupların içerisindeki aktif fiil maddeler dibe çöker ve herhangi ortak dozda denktaş oranda ilaç alınmamış olur. Bu da otama dönemini etkiler. Aynı biçimde buzdolabında gizlenen tablet şeklindeki ilaçların da aktif fiil maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir. Eğer ilacınızın ambalajında 2-8 etap ortada saklamanız gerektiği yazıyorsa bu ilaçlarınızı antipatik müstevi bulunan buzdolabında saklamanız gerekir. Bu tip ilaçların eczaneden temini esnasında ilaçlarınızı taşırken bozulmasını mâni olmak bunun şeklinde size ortak buz aküsü eşliğinde tasdik edilecektir. Eczacıların, buz aküsü ile baş başa verdiği ve 'buzdolabına konulacak' söylediği ilaçlar da katiyen buzluk kısmına yahut buzluğa benzeyen yere konulmamalı. Çünkü bununla da donarak ilaçların etraflı yapısı bozulur, hakeza ortak günah yapıldığında ise ilaçların kullanılmaması gerekir."

C vitaminleri düşüncesince hıfız şartları uyarısı

"Gıda takviyeleri besin değil, ilaçtır" diyen Saydan, besin takviyelerinin hıfız koşullarına bağlı de şu detayları paylaştı:

"İlaçlar üzere besin takviyelerinin de hıfız koşuları ve kullanımları düşüncesince hususi tembihler bulunuyor. Özellikle sonuç çağda çoğunlukla beğenilen C ve D vitamini içeren besin takviyeleri düşüncesince hususi hıfız şartları ve tembihler mevcut. C vitamini içeren besin takviyeleri behemehâl 25 derecenin altında ortak sıcaklıkta korunum edilmeli, buzdolabına koyulmamalıdır. Zira C vitamini içeren besin takviyesinin C vitamini kaynağı portakal üzere buzdolabında saklanması, suda çözünen efervesan tabletlerde çözünme ve kokuşma sorunlarına kez açabilir. Kapsül ve tablet formundaki yutulabilir formlarda ise çözülüm ve yutma sorunlarına sebebiyet verebilir. Unutulmamalıdır ki, C vitamini hem 25 derecenin üstündeki sıcaklıklarda bununla beraber frijider ısısı bulunan 2-8 etap sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir."

"D vitaminini kan değerlerinizi ölçtürmeden kullanmayın"

D vitaminlerinin de besin takviyesi namına sonuç çağda derin ilgi gördüğüne dikkati çekici Nurten Saydan, "D vitamininin vücuttaki kan değerinin ölçümü yapılarak kullanılması gerekiyor. Gıda takviyesi olarak, vatandaşımızın D vitamin düzeyinin ölçümünü yapmadan, doktor ve eczacısına danışmadan kontrolsüzce kullanması makul değildir. Vitaminlerin besin takviyesi olsa üstelik saklanma koşullarına uyma edilmeden eczane haricinde satışı yarar adına dokunca getirir ve zehirlenme riskini arttırır." niteleyerek konuştu.

TEİS Genel Başkanı Saydan, ilaçların behemehâl eczaneden, eczacı elinden katılması gerektiğini, bu mamüllerin hıfız koşullarının insanoğlu sağlığı açısından baş döndürücü ehemmiyet taşıdığını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ