USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Doğu'da hava ambulansı kardan kuşatılmış artan hastalara iane düşüncesince havalanıyor

Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezinde konuşlandırılan ambulans helikopter, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar ve tipi zımnında yöntemleri kapanan yerleşme yerlerindeki acele hastaların imdadına yetişiyor.

Doğu'da hava ambulansı kardan kuşatılmış artan hastalara iane düşüncesince havalanıyor
31-01-2022 12:56
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığınca aceleci esenlik hizmetlerinde yararlanılmak az daha türlü vilayetlerde konuşlandırılan helikopter ambulanstan bir tanesi Diyarbakır'da konuşlanıyor.

Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezi içerisinde arazi meydan ambulans helikopter, Diyarbakır'ın birlikte Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman ve Tunceli'deki aceleci vakaların en çelimsiz müddette hastanelere irsal edilmesi düşüncesince çalışıyor.

Ambulans helikopter, ilkin akıbet 2 haftadır sansasyonel bulunan kar ve tipi dolayısıyla alanda rustik yerleşme yerlerinde aceleci vakaların en çelimsiz müddette hastanelere ulaştırılmasında ehemmiyetli menafi sağlıyor.

Hastaların vaktinde hastaneye yetiştirilmesi düşüncesince adeta giderek yarışan ambulans helikopter pilotları, iki canlı kadınlar, yaşlılar, çocuk ve evlatların aralarında bulunmuş yer aldığı dayanıklı aşırı insana rüya oldu.

"Riskleri de hücre alarak uçuşlar yapıyoruz"

Hava ambulansı pilotu Mehmet Tospat, AA muhabirine, 25 senedir uçuculuk yaptığını, 11 senedir helikopter ambulans kullandığını söyledi.

Merkezde 4 pilot, 3 hekim ve 3 araştırma görevlisi esenlik çalışanının fariza yaptığını tamlayan Tospat, amaçlarının hastaları en DOĞRU esenlik kuruluşuna en çelimsiz müddette duyurmak bulunduğunu kaydetti.

Tospat, 112 Acil Sağlık Komuta Merkezinin aceleci fenomen düşüncesince aranması ve görevlendirilmeleri ilişkin hava halini arama ettiklerini, uçuşlar müsaitse hastayı bulunmuş yer aldığı yerden kabul etmek düşüncesince havalandıklarını aktardı.

Özellikle kışın yolların kapanması dolayısıyla yoğunluklarının arttığını anlatım fail Tospat, şu biçimde konuştu:

"Pilotaj adına bölgenin dağlık kesimleri ilkin rüzgarlı vadiler biz düşüncesince riziko taşıyor ancak hastanın halini ve riskleri de hücre alarak uçuşlar yapıyoruz. Ayda 35 ile 60 ortada olayımız oluyor. Primer (birincil) fenomen sayısı da maaş 5-6 civarında. Toplam 50 saate DOĞRU uçuşumuz oluyor. Hava uçuşa makul yer aldığı sürece tığ de görevimizi yapıyoruz."

Hasta yakınları helikopterin inişi düşüncesince araştırma görevlisi oluyor

Kışın hastaları almaya giderken ilkin helikopteri inzal esnasında teessürat yaşadıklarına dikkati çekici Tospat, hakeza hallerde vatandaşların gerileyiş noktasının hazırlanmasına iane ettiğini söyledi.

Zaman devir pestil yakınlarıyla yazışma kopukluğu yaşadıklarını tamlayan Tospat, şunları kaydetti:

"İrtibatın koptuğu ahval kusursuz gerileyiş alanına yaklaştığımız hallerde oluyor. mesela tek ayraç yok, nereye ineceğimiz mahsus değil. O halde helikopterin megafonunu kullanıyoruz. Otomatik megafon var, onunla ihtar ediyoruz. Birinci dolaşma geçiyoruz, onlara bilim veriyoruz, yapacaklarını aktarıyoruz. Karda, mülevven battaniye açıyorlar, biberli yakıyorlar, hava rüzgarlı ise dikme kabilinden ortak yere çaput bağlıyorlar. Biz de o biçimde inmeye çalışıyoruz. Ama ilkin şita aylarında helikopterin megafonu aşırı işimize yarıyor."

"Askeri helikopterlerden iane istiyoruz"

Son günlerde günde sayı farkı 4 yahut 5 hastayı taşıdıklarını özetleyen Tospat, değme dakikanın kendileri düşüncesince ehemmiyetli olduğunu, bu bilinçle cereyan ettiklerini vurguladı.

Tospat, il ve İl Sağlık Müdürlüğünün koordineli biçimde çalıştığını, bu sayede işlerinin kolaylaştığını bildirdi.

Son günlerde hava koşullarının biçimsiz olması yüzünden fariza verildiği andan itibaren umum personelin en özveren ortak biçimde çalışmaya mücahede gösterdiğini dile getiren Tospat, "Hastayı tığ alamadığımız devir askeri helikopterlerden iane istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hava ambulansında görevin hastayı en çelimsiz müddette hastaneye duyurmak olduğuna ayraç fail Tospat, hastaları hastanelere yetiştirdikleri devir aşırı bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Tospat, "Ulaşılması aşırı ağır yerlerde, şita koşularında hastaları kurtardığımızda da ayrı ortak alım çalım duyuyoruz. Geçen çağ ortak kepez köyünde on paralık inilmemiş ortak yerde hastayı aldığımızda, karye halkının bizim düşüncesince dediği dobra lafları duyduk, bu bizi aşırı bahtiyar etti. Hiç yapılmamaktadır denilen görevleri yaptığımızda eve erinç içre dönüyoruz." diyerek konuştu.

"Hastayı sağlıklı sağlam getirdiğimizde o haset rahat geçiriyoruz"

9 senedir hava ambulansı pilotluğu yaptığını kaydeden lider Altaş ise kışın kavi görevler üstlendiklerini, ağır uçuşlar gerçekleştirdiklerini ve kavi yıllarda icra ettikleri uçuşlarla avlu kurtardıklarını belirtti.

Altaş, "Gittiğimiz yerlerde kavi koşullarda aldığımız hastayı sağlıklı sağlam getirdiğimizde ağız ağıza o zorlukları muzaffer biçimde iniyoruz ve bunun tinsel hazzıyla o haset rahat geçiriyoruz, başımızı yastığa henüz dobra biçimde koyuyoruz." dedi. Altaş, şu biçimde bitmeme etti:

"Onları almaya giderken yahut alıp getirirken öz ailemizden bir tanesi olabileceğini değerlendirerek elimizden mevrut etraflı gayreti harcama ediyoruz. Zorlu şita şartlarında pervaz etmek üzerimize binen yükü henüz ortak tomar artırıyor zira meteorolojik şartlara sunulan kaldığımızda bu şartların üstesinden neşet etmek mecburiyetinde kalıyoruz. Ulaşılamayan köyden rastgele ortak hastayı aldığımız devir ve onu sağlıklı sağlam getirdiğimizde bu zorlukların bütünü geride kalıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ