USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğuda kar ve buzlanma, düşmeye ilişkin kırık olaylarını artırdı

Soğuk ve karlı havanın peşi sıra yollarda meydana mevrut buzlanma zımnında düşerek vurulan onlarca insan hastanelere başvururken, Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta 10 günde 507 hikâye kayıtlara geçti.

Doğuda kar ve buzlanma, düşmeye ilişkin kırık olaylarını artırdı
29-01-2022 12:08
Diyarbakir

Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta sonuç 10 günde kar yağışı ve buzlanma dolayısıyla düşerek vurulan 507 isim hastanelerde otama dibine alındı.

Yurdun şişman bölümünü tesiri dibine düzlük kar yağışı, yanı sıra getirmiş bulunduğu buzlanma dolayısıyla ağırbaşlı yaralanma ve sakatlanmalara da sefer açıyor.

Etkili bulunan antipatik ve karlı havanın arkası sıra yollarda meydana mevrut buzlanma nedeniyle, aşırı sayıda isim tedenni kararı meydana mevrut kırıklarla hastanelere başvurdu.

Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta 10 günde düşerek vurulan ve otama dibine alınanların sayısı 507 adına kayıtlara geçti.

"Yoğun bakımda yatan hastalar var"

Düşmeye dair yaralanma dolayısıyla 220 ferdin hastanelere kaldırıldığı Elazığ'da, Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, AA muhabirine, il genelinde karda kayarak sakıt hastalar dolayısıyla acele serviste bulanıklık oluştuğunu söyledi.

"Bu yağışlar, duraç kırığı, aşırı ağırbaşlı mızrap kırıkları yada yağız travması kabilinden aşırı ağırbaşlı problemlere etmen olmaktadır." diyen Yılmaz, antipatik ve karlı iklim bitmeme etmiş bulunduğu sürece vatandaşlara tetik olmaları önerisinde bulundu.

Yılmaz, vatandaşlara beklenen iyice hariç çıkmamaları tavsiyesinde bulunarak, "Dışarı çıkılacaksa da akıllıca pabuç ve giysiler giyerek tetik olmalarını öneriyoruz. Çünkü sade müşterek tedenni kabilinden görünse de ilkin anlaşılan müşterek yaştan sonradan ağırbaşlı mızrap kırıkları yada bellek travmasına etmen olabiliyor. Bunlar içinde aşırı ağırbaşlı olup derin bakımda yatan, acele cerrahiye revan yada genellikle ortopedi kliniği çeşidinden değerlendirilen hastalar oldu." dedi.

Her yaştan hastanın geldiğini aktaran Yılmaz, "Küçük ayrıntılar da gelecek yaşta olanlar da var. İleri yaştakiler düşüncesince aşırı ağırbaşlı problemlere etmen oluyor." ifadelerini kullandı.

"Çöp atarken düştüm, kalçam kırıldı"

Keban ilçesinde tedenni kararı kalçası alıngan ve ortopedi servisinde tedavisi devam eden Abdullah Coşkun, derin kar dolayısıyla evinin yolunun bile ulaşıma tutkun bulunduğunu belirterek, bundan ötürü komşuların sayesinde ambulansa ulaştığını aktardı.

Coşkun, "Çöp atarken eğin üstü düştüm. O tam komşum olmasaydı soğuktan donacaktım. Tedavim sürüyor. Allah kimsenin başına vermesin." sanarak konuştu.

70 yaşındaki Kibar Sağlam da düştüğünü ve bacağının kırıldığını anlatarak, "Ameliyat olacağım. Ağrım aşırı var. Yerimden kımıldayamıyorum." ifadelerini kullandı.

"Hasta sayımız gün günden artıyor"

Diyarbakır'da il genelinde sonuç 10 günde düşerek vurulan 250 isim hastanelere müracaat yaptı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Özkul da kar ve buzlanma nedeni ile zayi düşmelere dair kırık ve fırlak olaylarında artım görüldüğünü belirtti.

Kentte iklim şartlarının bu sene aşırı kaba geçtiğini, buzlanma dolayısıyla de tedenni olayının arttığını özetleyen dile getiren Özkul, "Hem sahamızda hem mekân vilayetlerde özelikle düşmeye dair ön dizi kırıkları, yaşlılarda duraç kırıkları aşırı kesif görülmeye başlandı. Özelikle hem duraç hem el bileği kırığıyla mevrut marazlı sayımız gün günden artıyor." biçiminde konuştu.

"Özelikle sonuç müşterek haftadır kırık sayımız artmaya başladı. Yaşlı hastalarda düşmeye dair hem ön dizi kırıkları aynı zamanda duraç kırıkları beraberce görülüyor. Bunların çoğuna yatarak otama gerekiyor. Hasta sayımız gün günden artıyor. Acile başvuran marazlı sayısı kalık durumda." diyen Özkul, vatandaşlara tetik olmaları uyarısı yaptı.

Özkul, kar ve buz üzerinde yürürken uyanıklık edilmesi müstelzim hususlara dair şunları kaydetti:

"Kadınlar ökçeli pabuç giymemeli. Yürürken çelimsiz adımlar atmak, bastığımız yere uyanıklık etmemiz lazım. Telefona bakılırsa yürümemeliyiz. Yeri dobra markajcı şita koşulları düşüncesince mevzun pabuç seçmemiz lazım. Eğer bunlara uyanıklık etmezsek kırık mübrem oluyor."

"Buzlanma vesait düşüncesince bulunduğu derece yayalar düşüncesince de riziko oluşturuyor"

Şırnak Devlet Hastanesinde müşterek haftada 37 isim düşmeye dair oluşan kırık dolayısıyla otama dibine alındı.

Başhekim Uzm. Dr. Çağdaş Büyükerdoğan, sonuç günlerde aksi iklim şartlarından ekolojik ortam tedenni vakalarının arttığını, müşterek haftada 37 ferdin karda tedenni kararı el, ayaklarında kırık meydana geldiğini söyledi.

Vatandaşlara, ilkin de yaşlılara bu çeşit havalarda hariç çıkmamalarını öneren Büyükerdoğan, "Kar yağması ve arkası sıra oluşan buzlanma vesait düşüncesince bulunduğu derece yayalar düşüncesince de riziko oluşturuyor. Vatandaşlardan bu havalarda maksimum tetik olmalarını dileyiş ediyoruz." dedi.

"Mecbur olmadıkça kimesne hariç çıkmasın"

Hastalardan 22 yaşındaki Nesim Aydınlar, aş almaya giderken zayi düşmüş bulunduğu düşüncesince kadem kemiğinde çatlama oluştuğunu belirterek, tedavisinin sürdüğünü aktardı.

Muhammed Yılmaz da sabahleyin işe giderken düştüğünü, elinde kırık oluştuğunu tabir etti. Yılmaz, "Mecbur olmadıkça kimesne hariç çıkmasın. Karın altı buz bulunduğu düşüncesince bir aşırı isim yanılıyor. Bu da şişman muhatara oluşturuyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ