USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş dünyasına aşama attı

Malatya Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu kafede servis elemanı kendisine etkin 8 down sendromlu, hem sosyalleşiyor bununla beraber özgüven kazanıyor.

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş dünyasına aşama attı
24-02-2022 13:06
Malatya

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile yürüttüğü plan kapsamında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde oluşturulan Gülen Yüzler Kafe'de etkin 8 down sendromlu servis elemanı, hem sosyalleşiyor bununla birlikte iş dünyasına katılmanın mutluluğunu yaşıyor.

Servis elemanı eğitimi aldıktan sonradan çalışmaya süregelen 8 down sendromlu, aylık alarak hayatlarını kazanmanın özgüveni zarfında sosyalleşiyor.

Atölyede el emeği delik nuru resim ve vazolar da eden kafenin çiçeği burnunda çalışanları, bunlarla kafeyi süslüyor.

Down sendromlu çalışanlara, yazışma becerileri, hıfzıssıhha ve aş damı eğitiminin verildiği kafeteryada, musiki ve çalgı aleti eğitimi de planlanıyor.

Kafenin güler yüzlü servis elemanları, müşterilerden koyu alaka görüyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, down sendromlu efrat ve ailelerinden kafenin açılması yönünden talepler aldıklarını ve bu öğrenci içtimai belediyecilik prensibi temelinde karşılık verdiklerini söyledi.

Kafeyi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde açtıklarını dile getiren Gürkan, şöyleki bitmeme etti:

"Gülen Yüzler Kafe'yi açarken burada çalışan, ikramda bulunan, bu işin hizmetini götürenlerin de down sendromlu kardeşlerimiz bulunmasına alaka ettik. Özgüvenlerinin gelişmesi, iş yapabilmenin hazzını, mutluluğunu tatmaları istedik. Kafe, alanımızda evvel ve ortak tane olması yönünden hem bölgemize hem şehrimize ortak gösteriş manken olma vasfını koruyor. Down sendromluların gelip kahvelerini içmeleri, satranç oynamaları, günlerini dobra ortak biçimde geçirmeleri, özgüvenlerinin gelişmesi, buradaki içtimai aktivitelere katılmaları, ailelerine değişik tomar ağırlık olmamaları noktasında hem down sendromlu çocuklarımız düşüncesince hem aileleri düşüncesince bununla birlikte topluluğun içtimai anlamdaki entegrasyonu ve barışı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli adım olmuştur."

Gürkan, kafede 8 çalışanın istihdamının yanı sıra, burada saat kılmak düşüncesince 23 down sendromlu kişinin kafeye geldiğini, bu uygulamanın ailelerinin rahatlatılmasına şişman ulama sunduğunu anlatım etti.

Ailelerden ağırbaşlı müspet devir alınıyor

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisler Genel Müdürü Zerrin Palancı da 8 down sendromlu haricinde ortak de eğitmenlerinin olduğunu, evlatların dü posta biçiminde çalıştığını anlattı.

Kafeyi açmadan evvela ailelerle bitirdikleri görüşmelerde evlatların Kovid-19 salgını devrinde içtimai hayatta, ev yaşantılarında geriye gittiklerini öğrendiklerini tamlayan Palancı, şöyleki konuştu:

"Dolayısıyla kafe ile dallar sosyalleşiyor, terbiye alıyorlar, el becerilerini geliştiriyor. Gelen misafirlerden de baş döndürücü ciddi, müspet arka dönüşler alıyoruz Ailelerden ise habbe sisteme girmesi, evlatların kişi işlerini kendileri yapıyor olması, ana babaya meydana getirilen yardımların, desteklerin çoğalması kadar mevzularda da baş döndürücü dobra arka dönüşler alıyoruz. Çocukların dünyasına ne katabiliriz, kazandırabiliriz, bunun da çabası içerisindeyiz. Küçük ortak işlik yaptık, burada el becerilerini geliştiriyoruz, bu kafenin zarfında duvarlara yaptığımız süslerin, koyduğumuz vazoların bütünü evlatların el emeği delik nuru, zımnında baş döndürücü kıymetli."

Malatya Down Sendromlular Spor Kulübü Derneği Başkanı Nursel Vardı ise evlatların soluk alabileceği, başka bireylerle kaynaşıp sosyalleşebileceği, beşeri ilişkilerinin güçleneceği ve özgüvenlerinin oluşabileceği ortak meydan oluşturduğu düşüncesince Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a ve kadrosuna teşekkürname etti.

Kafe mensuplarından Mehmet Karadayı (16), kafeyi baş döndürücü sevdiğini, işine hevesle geldiğini ve müşterilere çay, kahvehane servisi yaptığını, pasta, kurabiye sunduğunu, tost verdiğini anlattı.

Şeyma Polat da (20) çalışmış olduğu düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Doğa Kazancı (21) ise kafede pastayı süslediğini, çay yapmış olup sunduğunu, dostlarını ve yöneticilerini baş döndürücü sevdiğini belirtti.

Mehmet Karadayı'nın babası Yasin Karadayı da down sendromlu bebek babası olmanın baş döndürücü dobra bulunduğunu dile getirerek, "İlerisini düşünmemek kaydı ile şu an baş döndürücü elleme ancak bizlerden sonradan ne olur, onu düşündüğümüz devir kaygı veriyor. Mehmet sosyaldi ancak burada elan da sosyalleşti, değişik huzurlu, atlaya zıplaya geliyor, çalışıyor, ona yardımı baş döndürücü büyük, nadir ortak vesile oldu." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ