USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dr. Yusuf Yıldırım’dan uyarı: '3 Covid hastasından birinde gözüküyor'

Korona virüsün göz sağlığına etkisine değgin mütekellim Dr. Yusuf Yıldırım, “Maske ve resmiyet tedbirlerini gevşettik. Önümüzdeki süreçte ne eyvah ki bu sima virüslere değgin göz enfeksiyonları artacak. Sıklıkla flaş kızarıklık, sulanmayla baş başa oluşan konjoktiva

Dr. Yusuf Yıldırım’dan uyarı: '3 Covid hastasından birinde gözüküyor'
14-11-2021 10:14

Tüm dünyayı tesiri dibine meydan Covid-19 pandemisi dolayısıyla nice meydan etkilendi. Çok sayıda yurttaş güneş tacı virüsten çekinmek düşüncesince sosyal bölgelerde bulunmamayı, evlerinde kalmayı yeğleme ederken, bu süreçte esenlik kontrollerini de erteledi.

Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Göz Bölümü'nden Dr. Yusuf Yıldırım da boşlama edilen tedavilerin şimdi şişman esenlik sorunlarının oluşmasına sebep bulunduğunu belirtti. Dr. Yıldırım, güneş tacı virüsün hücre tesirleri ve mümkün göz hastalıklarına huzur yapılması gerekenler üzerine bilim verdi.

“Covid rüyet fonksiyonlarını menfi etkileyebiliyor”

Korona virüsün göz sağlığına etkilerine müteallik değerlendirmelerde mevcut Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Göz Bölümü'nden Dr. Yusuf Yıldırım, “Covid ile baş başa değişik klinik tablolarla, değişik hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. Korona virüs gözü de ne eyvah ki etkiyebiliyor ve enfeksiyon oluşturabiliyor. Bu noktada başta en yoğun bizim karşılaştığımız konjonktivit dediğimiz bir tablo. Tabi buranın enfeksiyonu, gözyaşımızda da bu virüslerin bulunması başta ayrıksı insanoğlu açısından bulaş açısından gine de bir riziko oluşum edebiliyor. Sadece dümdüz muvakkat bir konjonktivitin haricinde güneş tacı virüs ne eyvah ki gözümüzün asap tabakasını, gözlükçü sinirimizi, ağ tabaka dediğimiz alanı ayrıca bazı bazı gözümün hareketini sağlayıcı görme, göz kaslarımızın fonksiyonlarını menfi etkileyebiliyor. Bunlar genel anlamda muvakkat bulgular olabiliyor. Ancak gine de kalımlı hasar bırakıp bırakmaması namına gerçekli göz rahatsızlıkları uzmanından dayanak katılması gine güneş tacı virüs teşhisi meydan hastaların gözle ilgilendiren bir mesele yaşadıklarında gerçekli göz muayenelerini yapmaları önemli” dedi.

“Ne eyvah ki bu kimse virüslere müteallik göz enfeksiyonları da artacak”

Maske, resmiyet ve hıfzıssıhha tedbirlerinin gevşetilmesi dolayısıyla önümüzdeki süreçte göz enfeksiyonlarında artma olmasını beklediğini tamlayan Dr. Yusuf Yıldırım, “Geçmişte kılıç çoğunlukla göz nezlesi dediğimiz göz enfeksiyonlarıyla karşılaşmaktaydık. Son 1-2 yılda esasen az buçuk sıklığı azaldı. Bunun da esas sebebi Covid-19'dan başta hijyenimize nazarıitibar etmemiz, peçe kullanmamız ve andıran temastan kaçınmamızdı. Tabi ne eyvah ki sosyal şekilde akıbet zamanlarda az buçuk şimdi bu tedbirleri gevşettik. Önümüzdeki süreçte ne eyvah ki bu kimse virüslere müteallik göz enfeksiyonları da artacak. Bu noktada yapılaması gereken; gine el hijyeninin sağlanması bir tane kullanımlık havluların kullanılması, tokalaşmaktan, sarılmaktan, öpüşmekten az buçuk ırak ara vermek hemen güneş tacı virüse değil öbür virüslerin gözümüzde ve bedenimizde oluşturacakları etkilere de tılsım olacaktır. Genel şekilde bakılınca herhangi bir devir güneş tacı hastalarında göz bulgularıyla karşılaşmıyoruz. Sıklıkla flaş kızarıklıkla, sulanmayla baş başa oluşan konjonktivit dediğimiz o konjoktiva dokusunun enflamasyonuyla bu kimse hastalarımız bizlere geliyor. Bunlar da çoğu kez 3 Covid hastasından bir tanesinde gözüküyor kadar söyleyebiliriz. Muhtemelen önümüzdeki süreçte şimdi artma adenovirüs dediğimiz virüslere müteallik enfeksiyonlarla şimdi yoğun karşılaşacağız. Bunun da esas tedbiri hıfzıssıhha ve başta mesafeye nazarıitibar etmek" halinde konuştu.

"Doktora müracaat sayısı azaldı, bundan çevre katarakt, zerrin derece arttı"

Salgın dolayısıyla boşlama edilen kontrollerin şimdi şişman esenlik problemlerine kez açtığını özetleyen Dr. Yıldırım, "Korona virüs burada bir dirhem şimdi art planda düpedüz o nedenden yurttaşlarımız herhangi bir göz kaşıntısı, sulanması yahut kızarıklığını güneş tacı virüse para etmemeleri gerekir. Ama bununla ilgilendiren ayırıcı tanıyı elde edebilmek ve akla yatkın koyabilmek düşüncesince gerçekli bir göz hekimine yoklama kazanmak gerekiyor. Sağlıklı bir dinç kâhil düşüncesince salname takipler enine boyuna yeterli, gine yaşlılarda akıbet çağda koronadan çevre doktora müracaat sayısı azaldı. Bundan çevre da başta katarakt, zerrin derece rahatsızlığı kadar rahatsızlıkların sıklığının arttığını ayırt ediyoruz. İnsanlar güneş tacı virüs olmamak düşüncesince evden çıkmadıklarından çevre az buçuk aksamalar yahut geç küsurat tanılar olabiliyor. Genel şekilde bunlarla karşılaşıyoruz. Korona virüs devrinde değişik bir duyarlılık oluştuğu düşüncesince şişko taşımlarda herhangi bir yerde başta elimizi yoğun yıkmadığımız düşüncesince adenovirüslere müteallik enfeksiyonlarla karşılaşmadık, azaldı. Benim gözlemim başta buğulanmış ekip hastalarda takipli oldukları kliniklere gitmekte geç kaldıkları, az buçuk erteledikleri; erteleyince naşir o emraz da ilerleyebiliyor. Bazen art dönüşümsüz bir yola da girilebiliyor. Virüsler hemen güneş tacı virüsten ibaret değil" niteleyerek konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ