USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'

Dünyadaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu tamlayan Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Ürolojik kanserlerin değişik sebeplerinin bulunuyor. Sağlıksız beslenme, gelişmemiş yaşam, baş döndürücü kilo, kalıtım bilimi alışkanlık ve değişik ç

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'
26-11-2021 16:26

Medicana Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Özgür, hayattaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu belirtti. Ürolojik kanserlerin değişik sebeplerinin bulunduğunu anlatım fail Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Sağlıksız beslenme, gelişmemiş yaşam, sigara, baş döndürücü kilo, kalıtım bilimi alışkanlık ve değişik çevresel kanserojenlere verilen kalınması kabil sağlam bir tomar illet de sayılabilir” niteleyerek konuştu.

Op. Dr. Özgür, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir ast kuruluşu bulunan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) kabilinden yayınladığı sonuç raporda dünyada her 5 kişiden biri hayatı süresince kansere yakalanmaktadır. Her 8 baydan 1'i ve her 11 hanımdan 1'i kanser dolayısıyla hayatını kaybetmektedir. Dünya çapında, kanser tanısı konduktan ahir 5 sene zarfında yaşamda bulunan hep kanser hastalanmış sayısının (5 salname prevalans) 50,6 milyon bulunduğu kestirim ediliyor" ifadelerini kullandı.

Prostat kanserinin kâffesi beylerde akciğer kanserinden sonradan ikinci en kalın tanıdık kanser şekli olduğuna özen çekici Op. Dr. Özgür, “Son 10 salname çağda tanılama konulmuş bulunan hastalanmış sayısı artmasına karşın ahiret yolculuğu oranlarındaki azalma sevindiricidir. Radikal prostatektomi, organa hudutlu hastalıkta sağlamış bulunduğu faziletli sağkalım oranları ile alımlı bir yöntemdir. Düşük mutedil riskli hastalanmış grubunda 10-20 salname takipli çalışmalarda kısaca yüzdelik 90-95 sağkalım oranları bildirilmektedir. Ameliyatın çoğu kez 60 gözyaşı grubunda yapıldığı düşünüldüğünde cezrî prostatektominin az henüz küratif bir cerrahi bulunduğu anlatım edilebilir. Ancak, hastalığın multidisipliner bir göz açısıyla değerlendirilmesi ve medikal onkolog ve ışıma onkoloğunun karışan olabildiği unutulmamalıdır. Hastalığın tespiti düşüncesince muayene, serum PSA kıymeti ve Multiparametrik Prostat MR görüntüleme kullanılmaktadır. Takiben hastanın kestanecik biyopsi tutanağı önemlidir. Hastalığın yaygınlığını kıymetlendirmek düşüncesince BT, MR ve sonuç senelerde moleküler görüntüleme PSMA-PET kullanması al bilgiler sunmaktadır. Kemik sintigrafisine seçenek yöntemlerden kâffesi gövde geçişme ağırlıklı MR incelemesi, mızrap sintigrafisine mucibince henüz faziletli tanılama değerlerine sahiptir. Choline PET/CT'nin sensitivite ve spesifitesi de mızrap sintigrafisine mucibince yüksektir. Erken tanılama düşüncesince derneşik ürolojik kontroller bir tomar önemlidir. Yukarıda da belirtildiği şartıyla derecesine mucibince ameliyatı sahn kurtarıcıdır" açıklamalarında bulundu.

Ürolojik kanserler
Op. Dr. Özgür, "Günümüzde icap teknolojideki şişman değişimlerin sağlamış bulunduğu imkanların münteşir kullanımı, gerekse yaşlanan nüfusun artışı ile koşut adına kanser tanısı alan kişi sayısı gündüz geçtikçe artmaktadır. Ürolojik kanserli olguların sayısında da gibisi halde artım görülmektedir. Tanı alan hastalarımızın er çağda akıllıcasına tedavisi dirimlik ehemmiyet sunma etmektedir" dedi.

Op. Dr. Özgür, ürolojik kanserlerin organların vücuttaki konumlarına mucibince tepeden aşağıya sırasıyla şu halde özetledi:
"Böbrek kanserleri; Son senelerde ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) kabil görüntüleme şekillerinin münteşir kullanılması ile bu arada BHK tanısı alan hastalanmış sayısında salname yüzdelik 2-3 oranında artım saptanmıştır. Her ayrışık kötü kullanımı, çok kiloluluk ve hipertansiyon böbrek kanserleri düşüncesince riziko faktörüdür. Ayrıca hemodiyaliz muteber ve böbreklerinde kistik rahatsızlığı mevcut hastalarda da kanser evolüsyon riski artmıştır. Erkeklerde hanımlara mucibince 1.5 büküm henüz kalın görülür. Ailede böbrek kanseri öyküsü bulunan insanlarda riziko kalık bulunmasına rağmen, bu kanserlerin fakat yüzdelik 2-3 kadarı aileseldir.

Böbrek tümörlü hastaların çoğunda, illet ilerleyici devre denli rastgele bir belirti vermemektedir. Bu kanserler düşüncesince alışılmış klinik triad adına benimseme edilen taraf aralık ağrısı, idrarda kan görülmesi ve ele mevrut kitle, olguların az bir kısmında (yüzde 15) görülür. Hastaların ehemmiyetli bir kısmında tümörden salgılanan maddelerden çevre paraneoplastik sendromlar meydana gelebilir. misal adına hipertansiyon (renin), hiperkalsemi (paratiroid hormon gibisi madde), eritrositoz (eritropoetin), galaktore (prolaktin), hipoglisemi (insülin), amenore / libido bozuklukları (gonadotropin gibisi maddeler), Cushing (ACTH), protein enteropatisi (enteroglukagon) sayılabilir. Hastaların yarıdan fazlasında ayrıksı nedenlerle meydana getirilen görüntülemeler esnasında, yığın tesadüfî adına ayırt edilmektedir. Ultrasonografi önce beğenilen tanılama yöntemidir ve iyice faydalıdır. Bilgisayarlı tomografi ve MR öbür elimizdeki ehemmiyetli dü tanılama aracıdır. gereksinim yerinde enjeksiyon biyopsisi ve işlemeyen ezbere de faydalanılabilmektedir. Erken tanılama ile açıkça yahut laparoskopik ameliyatlar sahn halaskâr olmaktadır. Tümörün boyutuna, hastanın umumi afiyet özelliğine mucibince krioterapi, radyofrekans ablasyon tedavisi yahut cerrahi ile otama belkili olabilmektedir.

Mesane kanserleri; Kadınlarda dokuzuncu beylerde ise dördüncü en kalın kanser tipidir. Erkeklerde bayanlardan kısaca 3 büküm henüz bir tomar görülmektedir. Kadınlarda henüz az görülmesine cevap beylere kıyasla yüzdelik 30 henüz bir tomar ahiret yolculuğu riski taşımaktadır. Tüm olguların kısaca yüzdelik 75'inde kanser yüzeyde, sümük doku yahut submukozaya sınırlıdır. Bunların kısaca yüzdelik 50-70'i 5 sene bünyesinde tekrarlar ve yüzdelik 10-15'i ise derine gidebilir. Bu sebeple bu hastaların şişman çoğunluğunda ömür boyu strateji gerekmektedir. Ultrasonografi, BT ve MR tanılama ve derecelendirmede beğenilen radyolojik incelemelerdir. Sistoskopi sidik torbası kanseri tanılama ve takibinde hacet sitolojisi ile beraberce al ölçün yöntemdir. İdrar sitolojisinin duyarlılığı, faziletli basamaklı tümörler düşüncesince yüksektir. Ağrısız, makroskopik hematüri, en kalın müracaat şikâyeti olmaktadır. İdrarda yanma, kalın idrara çıkacak kabil belirtiler bir uyartı olur ve dikkate alınmalıdır. Ayrıca doğacak hastalığa ayraç fail pelvik dert öbür tanıdık bulunmaz belirtilerdendir. Erken tanılama ve cerrahi ile otama mümkündür.

Testis kanserleri; Genellikle biricik yönlü dertsiz testiküler yığın olarak, tesadüfi bir ultrasonografi bulgusu adına yahut testiküler sarsıntı sonrası gösterirler. 15- 35 gözyaşı arası beylerde en kalın tanıdık malign tümördür. Skrotal dert yüzdelik 20 hastada önce belirti adına görülebilmektedir. Epididimoorşiti imitasyon edebilmektedir. En kalın Skrotal hikmet muayenede yığın palpe edilmesi ile tanılama konulur. Serum ur belirteçleri husye kanseri prognostik göstergeleri olup tanıya asistan olur. USG, non-invaziv ve ışıma içermediği düşüncesince husye kanserinden şek edilen kâffesi hastalara yapılmalıdır. MR şek mahsus hallerde doğacak inceleme adına kullanılabilir. Erken tanılama ve aceleci otama banko sahn kurtarıcıdır".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ