USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu belirtmek ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince eş baştan sona baş başa çalışalım." de

Dünyanın ve Türkiye'nin önde mevrut STK'ları 'kız evlatlarının sayısal eşitliği için&#
12-10-2021 12:49
İstanbul

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu ifşa geçirmek ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince elkızı herhangi indinde daim beraberce çalışalım." dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) Türkiye ofisleri iş donanmasında 7. Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı düzenlendi.

Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında bu sene "Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" temasıyla planlı toplantının açılışında mütekellim Vuslat Doğan Sabancı, her insanın eş hedefinin "her bölgede kız ve eş evlatların denktaş anabolizma edilmiş olduğu ve bire indinde fırsatlardan yararlandığı, kız evlatlarının da güçlenerek herhangi indinde mevzuda önderlik etmiş olduğu indinde dünyaya ulaşmak" bulunduğunu söyledi.

Devletlerin, çıplak toplumun, bireylerin çabalarıyla gailesiz kızların ve hanımefendilerin akreditasyon haklarını esirgeme dair akıbet senelerde ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Sabancı, "Ancak hepsi müspet gelişmelere rağmen, dünyanın dayanıklı baş döndürücü durumunda nice mevzuda kız çocuklarına müteveccih önyargı ve eşitsizlikler bitmeme ediyor. Bu alanlardan en indinde tomar nazarıitibar çekenlerden birisi ise zarfında bulunduğumuz asır düşüncesince dirimsel bulunan sayısal eşitsizlik." sanarak konuştu.

Sabancı, kız evlatlarının hala bilim, teknoloji, mühendislik ve aritmetik sahalarında yeteri denli anabolizma edilemediğini belirterek, evren genelinde genel ağ kullanımında yüzdelik 17'lik indinde eşey farkı olduğunu, az ve ölçülü gelirli devletlerde beylere gereğince 300 milyon henüz az kadının taşınabilir internete erişebildiğini anlattı.

Bu sayısal uçurumun, hanımefendilerin ve gailesiz kızların eğitim, keyif ve mali ortaklık kabil hizmetlere erişimini şimdiden zora soktuğunu vurgulayan Sabancı, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Dünyada dijitalleşme arttıkça bu kabil ölçün hizmetlere erişmek hanımlar ve gailesiz kızlar düşüncesince henüz da olanaksız bir vaziyete gelecek. Oysa değişen teknolojinin yarıcı olmaktan çoğalma iri indinde eşitleyici biçimine gelmesini sağlayacak stratejiler ihdas yapmak baş döndürücü önemli. Yoksa sayısal eşitsizlikler öbür eşitsizlikleri artıracak, hanımefendilerin iş gücüne katkıda bulunma, dünkü beceriler edinim ve bilgiye ihraz fırsatlarını engelleyecektir. Bu teknolojik eşitsizliğe akıbet vermenin yolu, fen ve fen teknolojileri ile ait bölgelerde arazi düzlük gailesiz kızlara gönül rahatlığı münteşir vaziyetteki menfi önyargıları ortadan kaldırmaktır."

"Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi periyodunu desteklemeliyiz"

Vuslat Doğan Sabancı, Aydın Doğan Vakfı'nın kız evlatlarının eğitimi ve fırsatlara denktaş erişimi düşüncesince meydana getirdiği çalışmalardan bahsederek, bu bölgede bitirdikleri faaliyetleri anlattı.

Her sene UNICEF, UN Women, UNFPA iş birliğiyle Dünya Kız Çocukları Günü'nde sosyal farkındalığı güçlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Sabancı, etkinliğin anne temasını bu sene "Artık Zamanı Geldi: Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" adına belirlediklerini söyledi.

Kimsenin geride kalmamasını ısmarlamak düşüncesince kızları henüz indinde tomar fırsata ehil olabilecekleri becerilerle donatmaları icap ettiğini aktaran Sabancı, "Ayrıca bu baş döndürücü ehemmiyetli mevzuyu gündemde avlamak düşüncesince de hepsi gücümüzü kullanmalıyız. Kız evlatlarının sayısal dünyada önderlik etmesi periyodunu desteklemeliyiz. Önümüzdeki proses zorlu, fakat çabaya değer. Hepimiz çözümün indinde parçası olmalıyız." sanarak konuştu.

Sabancı, vakıf adına hepsi deneme ve fen birikimlerini paylaşmaya, dünkü planlar ve iş birlikleri üretmeye müheyya olduklarını belirterek, hepsi bölgelerde kız evlatlarının denktaş fırsatlara ehil olması ve seslerinin henüz feyyaz çıkması düşüncesince el ele vermeleri icap ettiğini vurguladı

Kadınların canlı adına değişmeyen süreçlerine katıldıkları kurumların baş döndürücü henüz kalburüstü bulunduğunu dile getiren Sabancı, "Artık tarihi geldi. Kalıp yargıları kırarak kız evlatlarının da sayısal son zamanların liderleri bulunduğunu ifşa geçirmek ve haklarını savunurken onlara arkalamak düşüncesince elkızı herhangi indinde daim beraberce çalışalım." ifadelerini kullandı.

"Kız çocuklarına envestisman henüz çelimli toplumların yapımı düşüncesince önemli"

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan ise kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın elden bireylerde değil henüz çelimli toplumların inşasında ehemmiyetli gösteriş oynayacağını söyledi.

Kızların değişimin ve gelişmenin antipatik gücü olacağını dile getiren Khan, "Salgında, silahlı çatışmalarda ve natürel afetlerde gördüğümüz amacıyla istikrarın bünye edilmesinde hanımlarımız en ön cephede arazi almaktadır." dedi.

Khan, toplumların çıkarını gözeten hanımefendilerin kalburüstü inovasyonlara imza attığını, hepsinin kalburüstü girişimci, mühendis, doktor, siyasi olabildiğini ve bu listenin uzayıp gittiğini kaydederek, kız çocuklarına meydana getirilen yatırımın ve onlara denktaş fırsatlar sunulmasının sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacağını vurguladı.

Artık henüz indinde tomar kadının şef olduğunu, er yaşta dünyaevi ve tahsile katılımda iyileşmeler yaşandığını özetleyen Khan, fakat hala baş döndürücü sayıda kız çocuğunun özlük haklarını yaşamaktan yoksun olduğunu, sosyal eşey farklarının giderilmesinin 107 yılı alacağının konuşulduğunu anlattı.

Khan, "İstatistiklere baktığımızda 123 milyon henüz az kadının internete ve telefona erişimi var. Kadınların beylere nazaran zeki telefona ihraz ihtimali yüzdelik 26 henüz az. Bu nicelik Asya'da yüzdelik 30'lara çıkıyor. Kızlarımızın ve kadınlarımızın bilim, teknoloji, mühendislik dalında temsiliyeti hala mergup düzeylerde değil." sanarak konuştu.

"Siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi gerekiyor"

Afshan Khan, eşey devamlı bariyerlerin aşılması icap ettiğinin altını çizerek, siber zorbalığın ve siber tacizlerin engellenmesi icap ettiğini söyledi.

Kadınların yüzdelik 34'ünün devir içi hızlı gönül rahatlığı karşıya kaldığını dile getiren Khan, Z kuşağında devir içi hızlı boğuşmak mecburiyetinde artan kız sayısının 3'te indinde bulunduğunu anlattı.

Khan, "Acaba bu problemleri giderilmiş geçirmek düşüncesince elimizden geleni yapıyor muyuz? Toplumsal eşey eşitsizliği noktasında ağır değişimler var. Cinsel şiddet, eşeysel rahatsız etme ele alınmaya çalışılıyor. Tüm kazanımlarımız noktasında ağır kayıplarla gönül rahatlığı karşıya kalıyoruz. Tam manasıyla eşey eşitliği düşüncesince ağır savaş vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tüm kız çocuklarına, hanımlara ve kişilere müteveccih ayrımcılığa gönül rahatlığı savaş taahhüdünde bulunduklarını anımsatan Khan, laflarını şöyleki tamamladı:

"Artık eş harekete mürur dair indinde aşama henüz öteye gitmemiz gerekiyor. Daha indinde tomar çabalamalıyız. Daha sosyal ve eksiksiz eşey eşitliği devamlı mücadelemizin sayısal ortamı da kapsaması iyice önemlidir. Artık tarihi gelmiştir. Uluslararası toplumun, hususi sektörün, ailelerin, öğretmenlerin ve hepsi paydaşların bu mevzuda çabalarını yoğunlaştırması, kız evlatlarının yaşama manalı ve tehlikesiz iştirakı düşüncesince güç göstermeliyiz."

"Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini bildirme edemeyiz"

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami de bundan böyle şahısların hayatlarının dijitalle konfedere vaziyette bulunduğunu belirterek, internete erişmeden yaşamı sürdürmenin az henüz olanaksız biçimine geldiğini söyledi.

Sosyal iletişim araçları kullanımının ilkin çoluk çocuk düşüncesince elzem bir vaziyete geldiğini dile getiren Mohtashami, Türkiye'de herhangi indinde 5 insandan 4'ünün interneti herhangi indinde güneş kullandığını bildirdi.

Mohtashami, Türkiye'de herhangi indinde 5 insandan birisinin sayısal şiddete uğradığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"15-17 gözyaşı aralığında sayısal şiddete uğrama payı 3'te 1. Kızlar, çevrimiçi iletişimin esas ögesi. Kızların gelme çağlarında dijitalde yaşadıkları repertuvar hayatları süresince onlara haremlik edecek. Ergen evlatların sayısal dünyada ehil oldukları haklarını bilmeleri baş döndürücü önemli. Özellikle gövde özerkliği açısından apaydın olmalı. Dünya genelinde hanımefendilerin ve kız evlatlarının az henüz ½ si bedenî özerkliğinden mahrum. Bu, onları menfi etkiliyor. Dijital dünyada eşitsizliğin güçlenmesini bildirme edemeyiz. Teknolojiyi kız çocuklarımız düşüncesince kullanalım. Cinsel keyif ve bedenî özerkliğin gereklerini namına iletmek düşüncesince çalışmalarımızı yapacağız."

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova da etkinlikte meydana getirdiği konuşmada, BM Kadın Biriminin faaliyetlerinden bahsetti.

Dijital son zamanların eş girişimcilerine sabah yeli verici buluşma

Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı kapsamında gazeteci ve anonsör Afşin Yurdakul'un moderatörlüğünde eş girişimcilere sabah yeli verici indinde mukarenet gerçekleşti.

Hepsiburada ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, evren uygulayım bilimi borsası Nasdaq'ın evvel eş başkanı ve fevk yöneticisi (CEO) Adena Friedman ve UNICEF Genel Başkanı Henrietta Fore, Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı hususi Oturumunda indinde araya geldi.

Teknoloji dalında eş girişimciliğinin cesaretlendirilmesi ve değişen teknolojinin eş girişimciliği ile kız evlatlarının gelişimine bulunan manivela tesiri hesabına konuşmaların yapıldığı oturumda, katılımcılar deneyimlerini paylaştı.

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, ehemmiyetli indinde değiş ve tahavvül arasında olduklarını belirterek, bu tahavvül sürecinde hanımefendilerin fen ve teknolojide doğrulukla temsilinin sağlanmamasının iri indinde yıldırma olacağını söyledi.

Hakça anabolizma sağlanması biçiminde ehemmiyetli indinde sıçrama yaşanabileceğini kaydeden Doğan, vakfın eşey eşitliği ve benzer mevzularda yaşama geçirdiği projelerden ve verdiği burslardan bahsetti.

STK'lardan katılımcılar deneyimlerini paylaştı

Etkinlik kapsamında meydana gelen dü ayrı oturumda, sosyal eşey eşitliği ve kız evlatları yararına çalışkanlık yayınlayan çıplak maşer kuruluşlarından adlar görüşlerini paylaştı.

"Dijital Çağda Kız Çocuklarının Güçlenmesi: Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı oturumda, Teenergizer Kurucusu Yana Panflova, HeForShe aktivisti Selin Özünaldım Kız Başına Platformu Koordinatörü İlayda Işık ve öğretim üyesi Sonia Livingstone sayısal dönemde karşılaşmış olduğu zorluklardan ve fırsatlardan bahsetti.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmeye Yönelik Dijital Alan ve Beceriler" oturumunda ise Doğan Holding ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, Aydın Doğan Vakfı Proje Ekibi Üyesi Buse Tolunay, Avrupa Genç Feminist Platformu Kurucusu Xenia Kellner ile Oxus Orta Asya Çalışmaları Derneği Araştırma ve Geliştirme Asistanı Elvira Kalmurzaeva bu konudaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Konferans kapsamında, 114 gailesiz kabilinden sayısal dönemde kız evlatlarının geleceği düşüncesince hazırlanmakta bulunan Gençlik Bildirgesi, sahneye çıkan 12 gailesiz kabilinden seslendirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ