USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle güzeşte 40 yılı anlattı

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 60 yaşın üzerindeki dü hemşiresi, 40 yılı çok süredir zihinsel engelli hastalara işlev veriyor.

Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle güzeşte 40 yılı anlattı
24-09-2022 12:00
İstanbul

Hamide Hekimoğlu hastanenin Kronik Erkek servisinde fariza yapıyor. 20 yaşlarında başladığı ve çocukluk düşsel bulunan mesleğinin 41 yılını evi kabilinden görmüş bulunduğu hastanede geçirdi. Kutsal addettiği sistem hayatında, kimisi devir zihinsel engelli hastalarının annesi, arada sırada arkadaşı, kimisi devir ise kardeşi oldu.

Hemşireliğin sevgisiz yapılamayacağına mümin Hekimoğlu, hastaneye önceki ulaştığında konu bağımlılarına baktığını belirterek, yaşamış bulunduğu müşterek anıyı şu şekilde anlattı:

"Serviste içki ve konu bağımlısı 18 derece hastamız vardı. Benim kabilinden müşterek acemiyle dalavere devrolmak düşüncesince hastalar sigaraya yasaklı konu süsü verip bahçeye attılar. Ben de doğrudan şefime çav verdim, atılmış maddeyi alıp, incelemeye gönderdik. Sonunda esrar bulunduğu anlaşıldı, hastalar benimle eğlenmiş olsa da şefim dikkatimden ve göz boncuğu şeyi gözden kaçırmamamdan çevre teşekkürname etti."

"Merhamet ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hemşirelik yapılmaz"

Uyuşturucu ve konu bağımlılığı servisinden sonradan zihinsel engelliler servisinde görevlendirilmesinden önceki özellikle kırgınlık duysa da giderek servisini baş döndürücü sevdiğini aktaran Hekimoğlu, şu şekilde konuştu:

"Onları tanıdıkça hâlâ baş döndürücü sevdim ve bağlandım çünkü müşterek bebek gibiler. Suyunu içemiyor, yemeğini yiyemiyor, göz boncuğu şeyin farkında değiller. Acımadan baş döndürücü acıma duygusu ile yaklaştım onlara. Zaten acıma ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hakeza müşterek serviste hemşirelik yapılmaz. Yeri geliyor tırnağını kesiyoruz, herhangi müşterek ayrışık temizliğini yapıyoruz. Hatta vaktiyle bitlenen kimi hastaların saçlarını biricik göz boncuğu ayıklayıp temizlediğimi biliyorum. Öyle hastalar mevcut ki gaitasını avuçlayıp, yatağına sürüyor. Biz bu hastalara fonksiyon veriyoruz."

"Görmeyen, ahraz parasız yalnızca benimle yazışma kuruyor"

Bütün hastaları baş döndürücü sevdiğini fakat birileri ile hususi müşterek bağlam kurduğunu özetleyen Hekimoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Şu an müşterek hastam mevcut konuşamıyor, gözü de görmüyor. Onun yaşlarında müşterek oğlum mevcut onun kabilinden seviyorum, adeta tinsel oğlum. Benim dışımda kimselerle yazışma kurmuyor, müşterek biricik ego konuşursam reaksiyon veriyor. Kendini anlatım edemediği düşüncesince ona erinç esirgeme iç idare hâlâ kaslı durumda. Yine doğudan mevrut müşterek hastam vardı, daim kız doğurduğu koca doğurmadı niteleyerek benzeri ve kayınvalidesi çeşidinden dövülüp, şiddete verilen kalıp, sokağa atılmıştı. Bana daim ana derdi. Yıllardır göz boncuğu arayanı soranı olmadı. Bir gündüz meni fıtığından cerrahi müdahale olmuştum, gelip bacağıma ovma yapardı. Bana baş döndürücü bağlanmıştı."

Çarşamba gato börek günü

Günümüzde sayrılarevi koşulları ve imkanlarının göreve geldiği 41 sene evveliyat ile kıyaslanamayacağını özetleyen Hekimoğlu, "mutlu çarşamba" günlerinde hemşire ve personelin meydana getirdiği kek, börek ve poğaçaları hastalarla müşterek arada paylaştıklarını belirtti.

Hekimoğlu, zihinsel engelli hastalarla ayrı müşterek bağlam kurduğunu, baştan dünyaya gelse gene hemşire olacağını ve gene zihinsel engellilere fonksiyon eylemek isteyeceğini anlatım etti.

"Hastalarla aramızda baş döndürücü müeddep müşterek çizik var"

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin öbür müşterek eski hemşiresi ise "Kronik Erkek" servisinde etkin Gülcivan Duman. 63 yaşındaki Duman, ömrünün 42 yılını zihinsel engelli hastalarla geçirdi.

Mesleğini sevmesinde hastalarla duygudaşlık kurmanın iri ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Duman, "Onların durumunda tığ de olabilirdik. Mesela müşterek hastam vardı, gençliğinde müşterek kızı baş döndürücü sevmiş, evlenemeyince, yağız aşk yüzünden hastaneye düşmüş. Bir ayrıksı hastam annesini ve babasını yitirmiş ve o travmayı atlatamadığı düşüncesince buraya gelmiş. Yani bu hastaneye aşınmak herkesin başına gelebilir, baş döndürücü müeddep müşterek çizik mevcut onlarla bizim aramızda." ifadelerine toprak verdi.

Duman, müşterek nöbetinde yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı:

"İlk göreve başladığım yıllardı, parasız çok, olanaklar kısıtlıydı. Bugünkü kabilinden imkanlarımız yoktu. Koridorun ortasında dü parasız müşterek battaniyeyi birer ucundan tutmuş, çekiştiriyordu. İkisi de 'Benim olacak' diyor ayrıksı müşterek bilinçlilik demiyordu. Baktım ayıramıyorum, gittim makası aldım battaniyeyi ortadan ikiye böldüm, 'Al bir tanesi senin başkası senin' niteleyerek vakası çözdüm. Yani parasız başına müşterek battaniye ve döşek üstelik düşmüyordu eskiden."

55 senedir yatan parasız aileden bir tanesi kabilinden oldu

Mesleklerinin mihrak noktasının duygudaşlık bulunduğunun altını çizen Duman, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Biz hastaların noktayı geliyor anası noktayı geliyor arkadaşı, dostu oluyoruz. Onları anlamaya idman ve kendimizi onların hesabına bırakmak baş döndürücü önemli, huysuz hâlde bu iş yapılmaz. Bazen kaybettiğimiz hastalarımız olmakta gözyaşı bakımından neymiş müşterek yakınımızı yitirmiş kabilinden üzülüp, günlerce ağlıyoruz. Mesela 7 yaşlarında buraya gelip 62 yaşlarında bulunmasına karşın halen burada bulunan müşterek hastamız var. Onlar bundan sonradan bizim düşüncesince aileden bir tanesi gibi. Bütün hastalara denk davranmaya çalışıyoruz gücün bizlere basıcı hastalara hâlâ imtiyazlı işlem ediyoruz. Zira onlar zat başlarına hayatlarını idame ettiremiyorlar."

Hemşireliğin, çocukluk düşsel bulunduğunu aktaran Duman, bundan ötürü 63 yaşlarında bulunmasına karşın hâlâ derinliğine seneler mesleğini gerçekleştirmek istediğini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ