USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi

Afetzedelerin güçlü hayat koşullarının türlü enfeksiyonlara döşeme oluşturabileceğini tabir fail Prof. Dr. Faruk Aydın, enfeksiyon yönetiminin önemine ve önleme yollarına değindi. Prof. Dr. Aydın başkaca büyük abdest vasıtası ile bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrolmak

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi
16-02-2023 10:06
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da şişman ortak yıkıma kere açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme müteallik şekilde Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bu günlerden itibaren oluşabilecek keyif problemlerine değindi.

Bölgede canlı afetzedelerin dayanıklı dirim koşullarının, ayrışık enfeksiyonlara da mefruşat oluşturduğunu tabir fail Prof. Dr. Faruk Aydın “Öncelikle afete uğrayan şahısların sarsıntı sebepli keyif problemlerine aceleci ortaklık edebilen mikrobiyal ajanlar karşımıza çıkarken sırayla tagaddi bozukluğu, hıfzıssıhha koşullarının yetersizliği, dolgun ve baş döndürücü andıran temas, ayrışık taşıt ve gereçlerin dolgun kullanılması dolayısıyla birtakım tehlikeler bizi beklemektedir” dedi. Hekimler ve keyif personellerinin bu mevzulara dikkatinin hem kamusal hem çırçıplak organizasyonlarla çekilmeye çalışıldığını kail Prof. Dr. Faruk Aydın, yapılması gerekenlerin ve önerilecek yöntemlerin ışıntı bilgiler şeklinde zelzele sahasında işlev sağlayan doktor ve keyif çalışanlarına ulaştırıldığını tabir etti.

Enfeksiyonlara ilgi edilmeli

Afet esnasında vurulan bireylerin tetanoz, gazlı gangren, çıban enfeksiyonları ve aspirasyon pnömonisi riski bulunduğunu kail Prof. Dr. Faruk Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu enfeksiyonların önlenebilmesi düşüncesince en önce yaraların akla yatkın halde antisepsisi ehemmiyet bildirme etmektedir. Aynı sürede ait bireylerin en andıran keyif kuruluşunda tetanoz aşısı olması gerekmektedir, zira sanılanın bilakis gelişigüzel gözyaşı grubundan insanoğlunun tetanoz aşısı yaptırmaya gereksinimi vardır. Çadır site ve taşımalık alanları kabilinden afetzedelerin ortak arada yaşamış olduğu ortamlar teneffüs yolu rahatsızlıklarına huzur riziko oluşturmaktadır. Çalışmalar göstermektedir ki afetlerden sonradan en kesif teneffüs yolu enfeksiyonlarına müteallik salgınlar görülmektedir.”

Maske kullanması ve hıfzıssıhha baş döndürücü önemli

Bu süreçte teneffüs yolu hastalıklarının önüne devrolmak düşüncesince peçe kullanımına da ilgi çekici Prof. Dr. Aydın, “Solunum yolu etkenleri damlacıklar ve iklim yolu ile bulaşmakta olup peçe kullanması bu etkenlerin bulaşını önlemektedir, bu yüzden alanda canlı afetzedelerin bilhassa ortak arada bulundukları ortamlarda peçe kullanması önemlidir. Ayrıca alanda işlev sağlayan keyif mensubunun kendisini, hastaları ve başka emek vermek dostlarını koruması yerine peçe kullanması önerilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında müstevli oluşturmasından düşünce ettiğimiz etkenlerin başlangıcında Influenza, Respiratuar Sinsityal Virus ve SARS-CoV-2 gelmektedir. İlgili virüsler lipid ortak belirteç tabakası ile çevrilmiş olup akla yatkın antisepsi ve dezenfeksiyon şekilleri ile bulundukları yüzeyden namevcut edilebilmektedir. Bu amaçla içki bazlı antiseptikler elde mevcut virüslerin lipid tabakasını eritmekte, sabun kullanması virüslerin etrafını sarmakta ve su ile ortadan kaldırılmalarını sağlamaktadır. EPA'ya mukayyet dezenfektanlar ise yer dezenfeksiyonunda kullanılmaları yerinde ait virüslerin çevreden uzaklaştırılmasında çarpıcı olmaktadır. Bu virüslere ek şekilde kızamık virüsü iklim yolu ile yayılan baş döndürücü bulaşıcı ortak virüstür. Hasta ferdin etrafındaki gelişigüzel gözyaşı grubundan gelişigüzel 9 insandan 10'u şayet affedilmiş değiller ise enfekte olur. Bu sebeple çocukluk çağlarında kızamık aşısının yapılması baş döndürücü önemlidir. Aynı zamanda, ortak teneffüs yolu enfeksiyonu bulunan tüberkülozun kurnaz ortak halde başlayarak facia hemen sonra ilerleyici devirde karşımıza çıkabileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Sahra tuvaleti öneriyoruz”

Özellikle insanların en aceleci gereksinimlerinden birinin tuvalet bulunduğunu ve hıfzıssıhha açısından Sahra tuvalet önerisinde mevcut Aydın, “Bu amaçla hıfzıssıhha açısından tam tuvaletler alana kurulana kadar, aceleci devirde gereksinimi giderebilecek ‘sahra tuvaletleri' kurulmasını önerebiliriz. Uygun alanlara 25 cm eninde 75 cm derinliğinde hendeklerin açılması ve dü ucuna tahtalar yerleştirilmesi tam olacaktır. İhtiyacını gideren eşhas trap içerisine yer atarak alanın kapatılmasını sağlayabilir. Bu halde iri abdest vasıtasıyla bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrolmak muhtemel olur. Çünkü ilerleyici devirde de su ve besin kaynaklı enfeksiyonlar beklemekteyiz. Dışkı ile kirlenen ellerin ortak halde ağza götürülmesi ile kolera, norovirus ve rotavirus edinmek az daha nice ölümsek ihtimalî bakteriyel ve viral enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Kolera hepsi yaştan fertleri etkileyebilmekte hararetli dehidrasyon ve otama alınmaz ise ölüme kere açabilmektedir. Bu halde hızlıca en andıran keyif kuruluşuna ulaşılmasını öneriyoruz. İlgili kuruluşa ulaşana derece ağızcıl rehidratasyon sıvısı (ORS) hazırlanarak insanların dehidrasyon durumunun geç kalınmadan minimuma indirilmesi gerekmektedir. ORS hazırlanması düşüncesince ortak litre kaynatılmış suya, ortak çorba kaşığı türap şeker, ortak çay kaşığı tuz, ortak çay kaşığı karbonat ilave edildikten sonra karıştırılması tam olacaktır. Bununla bu arada rotavirus ilkin bebekler ve dallar edinmek az daha derinlemesine devam eden cır cır ve kusmalara hastalık olmaktadır bu açıdan evlatların da hıfzıssıhha dair şuurlu olması gerekmektedir.
Sinekler enfeksiyon riskini arttırıyor

Aydın başkaca alanda sineklerin artarak çoğalması yerinde da uyarılarını şu laflarla sonlandırdı:

“Afet sonrası şimdi da ilerleyici dönemde, alanda sineklerin artışına müteallik şekilde artropod kaynaklı sıtma, riketsiya, lekeli humma kabilinden enfeksiyonlar artmaktadır. Bu sebeple vektörlerle mücadelesi cezaevi gerisi etmememiz gerekmektedir. Ayrıca ilerleyici zamanlarda facia sahasında canlı insanların karakabarcık ve uyuzlu kabilinden deri enfeksiyonlarına huzur da riskleri bulunmaktadır. Çadır metropoller kabilinden dolgun dirim alanları ait etkenlerin yayılımına hastalık olmaktadır. Tüm bunların beraberinde dirim koşullarına müteallik şekilde efsanevi kaynaklı leptospiroz ve kuduruk kabilinden enfeksiyonlar da cezaevi gerisi edilmemelidir. Afet sonrası geç devirde Hepatit A, E ve bebek felci vakalarının sayısının arttığı bildirilmiştir. Sonuç şekilde facia sonrası enfeksiyon yönetimi derinlemesine ortak süreçtir ve halis muhlis elemanları ile dikkate alınmalıdır. Her ortak enfeksiyon düşüncesince ait enfeksiyon arama önlemleri alınmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ