USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Engelli kardeşler Melike ve Mehmet, ailelerinin alım çalım kaynağı

Görme engelli toplumsal bilgiler öğretmeni Mehmet Fırat ile mental bozukluğu bulunan kız kardeşi Melike Fırat, engelleri aşarak elde ettikleri başarılarla ve toplumsal yaşantılarıyla ailelerinin alım çalım deposu oldu.

Engelli kardeşler Melike ve Mehmet, ailelerinin alım çalım kaynağı
03-12-2021 13:01
Ankara

İsa ve Hatice Fırat çiftinin 4 sene aralıklarla dünyaya mevrut dü evlatlarından Mehmet, beşinci sınıf yıllarında görme yetisini kaybetti. Melike ise 4 yaşından beri mental bozuk mülk zımnında hususi gereksinimli kişilere müteveccih programlara katılıyor. Aileleri, bugün 38 yaşlarında bulunan Mehmet Fırat ve 34 yaşındaki Melike Fırat'ın başarılarının grurunu yaşıyor.

Keçiören ilçesindeki Hüseyin Güllüoğlu Ortaokulunda içtimai bilgiler öğretmeni kendisine fariza önleyen Mehmet Fırat, müşterek taraftan ev işlerinde ailesine dayanaklık etmek olurken baki taraftan görmeyen gözlerinin adına koyduğu öğrencilerinin derse katılımını çoğaltmak düşüncesince sınıfta muhtelif etkinlikler düzenliyor.

Annesi eşliğinde gittiği belediyenin gitar, keçe, takı, ahşap boyama, ebru kursları eliyle günce yaşantısını sanat içerikli faaliyetlerde bulunarak nâkil Melike Fırat ise evimizdeki günce işlerde ailesinin en iri yardımcısı.

Esnaf emeklisi ata İsa Fırat, evlatlarının aldıkları eğitimleri değerli müşterek halde tamamladığını belirterek engellerle mücadelede mevki kuruluşlarının katkısına ayraç etti. Fırat, "Çocuklarım bizlere Allah'ın birer lütfu. İnançla problemlerin dair yürüdük. Allah devletimizden razı olsun, hastanelerimiz, doktorlarımız bizlere neler yapılması icap ettiğini belirttiler. Biz de ona uyarınca akım ettik." dedi.

"Eve kapanmayın" çağrısı

Konuşma güçlüğü çekici Melike Fırat, ortaöğretim eğitimini tamamladıktan sonradan gittiği belediyenin kurslarında öğrendikleriyle ebru sanatı ile lale, ahşap tepsi, ekmeklik kadar muhtelif mahsulat yaptığını tabir etti. Yemek yapmayı başlangıç döndürücü sevdiğini tamlayan Melike Fırat, engelli arkadaşlarına eve kapanmamaları dair çağrıda bulundu.

"Her gereksinimlerini kendileri görüyorlar"

İki çocuğunun engellerinin kendileri düşüncesince müşterek atasözü tabir etmediğini aktaran ana Hatice Fırat da çocuklarının, eksiksiz gereksinimlerini kimseden iane almadan giderebildiğini kaydetti.

Melike'nin kahvaltıları hazırladığı devir başlangıç döndürücü bahtiyar bulunduğunu özetleyen ana Hatice Fırat, "Bir konsere yada beyazperdeye gittiğimizde onların çabucak indinde oluyoruz, rastgele gereksinimlerini kendileri karşılayabiliyor. Özellikle Melike alışverişi başlangıç döndürücü sever, bu arada gideriz. Parasını kendisi verir, mülk üzerini alır. Ailece dışarıdaki etkinliklerimizde Melike başlangıç döndürücü bahtiyar olur. Aile kendisine birbirimize başlangıç döndürücü ilişkin olduğumuz düşüncesince bizi tek bilinçlilik etkilemiyor." ifadelerini kullandı.

"Oğlum bu haliyle okudu muallim oldu"

Çocuklarını terbiye yaşamına hazırlarken bilincinde yapılmaksızın kendini de yetiştirdiğini dile getiren ana Fırat, şunları kaydetti:

"Mehmet muallim ile ego de kendimi eğitip yetiştirdim. Onunla başlangıç başa kitapları okurken, kasetleri dinlerken bilgiler aklımda müşterek yere yerleşmiş. Oğlum bu haliyle okudu, muallim oldu. Ben de haricen açıkça ortaöğretim imtihanlarına girdim ve bitirdim. Kızımı kurslara yazdırınca ego de ayrıksı kursa yazıldım. Şu anda ikimiz 12-13 ayrı sertifikaya sahibiz. Kendimi onlarla başlangıç başa geliştirdim, yetiştirdim. Önceden tek bilinçlilik bilmediğim hissine kapıldım. Bizim sülalece alım çalım kaynağımızlar. Kalbimizin başlangıç köşesindeler. Bir vakitler o okulda Mehmet hocanın elinden öğretmenler tutuyordu. Şimdi bire müşterek okulda Mehmet, kişi öğrencilerinin elinden tutuyor. Onlara asistan olmaktadır ve problemlerini paylaşıyor. Bu da benim düşüncesince iri müşterek alım çalım kaynağıdır."

Öğrencilere erganun çalıyor

Evden getirmiş bulunduğu orgu ile sınıfta koşma okuyan öğrencilerine haremlik fail Mehmet Fırat, okula gitmeden evvel öğrencileri kadar kendisinin de tedbir yaptığını tabir etti.

Öğrencilerinin derse bulunan beğenisini ve katılımını çoğaltmak düşüncesince sınıfta muhtelif aktiviteler düzenlediğini kaydeden Mehmet Fırat, "Müzikli müşterek halde deli dolu kendisine öğrencilerimizle koşma okumaları gerçekleştiriyoruz. Ben de onlara haremlik ediyorum. Zaman devir kendim erganun çalıyorum. Evdeki bilgisayarımı kullanarak bu kayıtları muhtelif programlar sebebiyle efektlendiriyorum." diyerek konuştu.

"Öğretmenimiz görmüyor diyerek zinhar üzülmeyin"

Okulun ve öğrencilerinin hayatında ayrı müşterek ciddiyete ehil bulunduğunu özetleyen Fırat, şu halde bitmeme etti:

"Ailemin desteğini rastgele devir yanımda hissediyorum. Tabii ailemin indinde ekol da benim ikinci yuvam. Yani okuldan vazgeçemeyiz. Ailemiz bizi yetiştirdi, büyüttü fakat en iri desteği de ego okulda görüyorum. Çünkü öğrencilerim benim gören gözlerimdir. Ben öğrencilerime kendime anlatırken 'öğretmenimiz görmüyor diyerek zinhar üzülmeyin, sizler benim gören gözlerimsiniz, benim yerime bakıyorsunuz.' diyorum. O nedenle müşterek numara yuvam ailem, ekol da benim düşüncesince ikinci yuvamdır. Sınıfta öğrenciler bana asistan oluyorlar. Diğer derslerde bulunduğu kadar pus kaldırıyorlar, görevlendirdiğimiz müşterek mektepli de pus kaldıran öğrencileri bana söylüyor."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ