USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Farklı meslek gruplarından ahali oyunları tutkunları bire bir sahnede buluşuyor

Bolu'da aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, bilge ve savcının bulunmuş olduğu yaşları 7 ile 60 ortada mütebeddil raks topluluğu, değişik yörelere ilgili el oyunlarını öğrenerek gösteriler sunuyor.

Farklı meslek gruplarından ahali oyunları tutkunları bire bir sahnede buluşuyor
28-02-2022 14:08
Bolu

Bolu'da aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, bilgili ve savcının bulunduğu, yaşları 7 ile 60 ortada mütebeddil raks topluluğu, değişkin yörelere ilişik ahali oyunlarını öğrenerek gösterilere hazırlanıyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sıdıka Kilitci, öğrencilerin ahali oyunları ve Türk folklorundan ırak kalmaması neredeyse 1999'da müşterek camia kurdu.

Daha baş döndürücü insana erişmek düşüncesince çalışmalarına bitmeme fail Kilitci, ahir süreçte 7-12 gözyaşı kollar ve olgunlaşmış gruplarını da oluşturdu.

Kentte ahali oyunlarına ilgilinin artmasıyla 2019'da Bolu Gazel Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin (BOGAF) temelleri atıldı.

Salgın dolayısıyla müşterek müddet faaliyetlerine boşluk verici toplum üyeleri, normalleşme süreciyle çalışmalarına bitmeme etmeye başladı.

Aralarında öğrenci, öğretmen, doktor, bilgili ve savcının bulunduğu, 7 ila 60 yaşlarındakilerden oluşan raks topluluğu, değişkin yörelere ilişik ahali oyunlarını öğrenerek gösteriler sunmanın beraberinde hem il bununla birlikte millî kurda yarışmalara hazırlanıyor.

Topluluk, mayıs ayında hususi gösteriyle Bolu'da seyirci karşısına kabarmak düşüncesince çalışmalarını sürdürüyor.

"Büyük müşterek familya olduk"

BOGAF Başkanı Sıdıka Kilitci, AA muhabirine, tahminî 10 sene önceki kurulan ahali oyunları topluluğuna değişkin meslek ve yaşlardan kişilerin karışma bulunduğunu söyledi.

Dernek üyeleriyle iri müşterek familya olduklarını dile getiren Kilitci, şöyleki bitmeme etti:

"Yetişkin ve bebek grubumuzla yarışma ve demonstrasyon yönünde baş döndürücü müşterek tomar etkinlik yapamadığımız düşüncesince 2019'da dernekleşme zımnında gittik. Ancak bahtsız müşterek çağa bedel geldi. Şimdi çalışmalarımıza kaldığımız yerden bitmeme ediyoruz. Ekibimizde hoca ağırlıklı, tedris görevlileri, ev hanımları, memurlar, avukatlar, etibba kabil ayrışık mesleklerden ve ayrı ayrı yaşlardan insanoğlu var."

Kilitci, toplum üyeleriyle haftanın 4-5 haset emek vermek yaptıklarını aktararak, "Dernekler arası ahali oyunları yarışmasına katılacağız. İlk ayağı Bolu'da il yarışması halinde olacak. Ardından takım yarışlarına gideceğiz. İnşallah ordan da Türkiye finaline terfian Bolu'muzu en elleme halde asimilasyon etmeye çalışacağız. Ayrıca mayıs ayında Bolu'da müşterek demonstrasyon sunmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Farklı yörelere ilişik ahali oyunları üstüne çalıştıklarını özetleyen Kilitci, "Yarışma ve gösteriler düşüncesince 10-12 ekiple demonstrasyon yapmayı planlıyoruz. Yetişkin grubunda 30-40 yöreleri arkadaşımız var. Birlikte rastgele sene 100-150 dansçıyla demonstrasyon düzenliyorduk pandemiye kadar. Bu sene da misyonumuz öyle. Her yaştan insan; geç eksik değil; öğrenebilir, sahnede raks edebilir." niteleyerek konuştu.

"Hepimize tedavi kabil oluyor"

Sağlık sektöründe halkla ilgiler departmanında fariza karşılayıcı 40 yaşındaki Neşe Alagöz de tahminî 5 senedir raks topluluğuna karışma bulunduğunu söyledi.

Haftanın belli başlı günlerinde çalışmalara katıldığını tamlayan Alagöz, "Halk danslarını yürütme ederiz burada. Her meslek grubundan arkadaşlarımız var. Yıl böylelikle gösterilerimiz oluyor. Bunun dışında bu arada baş döndürücü sevinçli devir geçiriyoruz. Hepimize tedavi kabil oluyor. Özellikle pandemi sürecinde hacısı hocası baş döndürücü bunalmıştı. Çalışmalarımız esasen başlayınca baş döndürücü bahtiyar olduk." değerlendirmesinde bulundu.

"Çok elleme etkinlikler yapıyoruz"

Okul başöğretmen yardımcısı 45 yaşındaki Mehtap Çelikoğlu ise ahali oyunlarının kendisi düşüncesince müşterek ihtiras bulunduğunu belirterek, "Zaten geçmişimde ahali oyunları vardı. 3 çocuğumu büyüttükten sonradan ahali oyunlarına sürdürmek istedim. Sıdıka hocayla tanıştık. Dernekle iletişime geçtim ve oynamaya başladım. Burada vaktimiz baş döndürücü elleme geçiyor. Çok elleme etkinlikler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gittikçe çoğaldıklarını dile getiren Çelikoğlu, "Burada dört başı mamur meslek gruplarından arkadaşımız var; doktor, mühendis, öğretmen, eczacı, diş hekimi, avukat, hakim, savcı... Yani tığ hakkıyla nice insana seslenme ediyoruz. Dostluklarımız ve atmosfer, herkesi buraya çekiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ