USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Filistin'de tarihe şahitlik fail 90 yaşlarında birlikte eğitim gönüllüsü: Mahira öğretmen

Genel yerine Filistin topraklarında özelde ise Doğu Kudüs'te eğitim dalında önde mevrut adlardan bir tanesi bulunan Mahira ed-Dicani, Filistinlilerin yaşamış olduğu 2 şişman felakete doğrusu Nekbe ve Nekse'ye şehadet etti.

Filistin'de tarihe şahitlik fail 90 yaşlarında birlikte eğitim gönüllüsü: Mahira öğretmen
25-07-2022 13:04
Kudüs

İsrail'in müessis örgütleri çeşidinden 9 Nisan 1948'de Kudüs'ün batısındaki Deyr Yasin köyünde meydana gelen katliamdan kurtulan ayrıntılar düşüncesince kasılma edilen Arap Çocuk Yurdu Derneğinin başındaki ad Mahira ed-Dicani, 27 senedir bu kurumda Filistinli küçüklere fahri misyon ediyor.

90 salname hayatında Filistinlilerin yaşamış bulunduğu 2 iri felakete şahitlik fail Dicani, Doğu Kudüs'te mevcut Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki ofisinde, Arap Çocuk Yurdu ve Okulunun kuruluşunu, 1948'de yaşanmış bulunan olayları, evlerinden sürme edilişlerini ve eğitim alanındaki çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Arap Çocuk Yurdunun kurucusu Hind el-Hüseyni'nin 1962 senesinde namına dalavere oturmuş üyeliği teklifinde bulunmasının peşi sıra kurumla bulunan münasebetinin başladığını aktaran Dicani, Hüseyni'nin vefatından sonraları 1995'te kurumun başına geçtiğini ve o tarihten buyana da görevinin başlangıcında bulunduğunu söyledi.

Filistinlilerin yaşamış bulunduğu iri felaketlere şahit ergin ortak eğitimci

Genel şekilde Filistin topraklarında özelde ise Doğu Kudüs'te eğitim dalında önde mevrut adlardan bir tanesi bulunan Dicani, 90 salname ömründe Filistinlilerin yaşamış bulunduğu 2 iri felakete kısaca Nekbe (1948'de İsrail'in kurulmasıyla yaşanmış bulunan iri felaket) ve Nekse'ye (İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni engelleme etmesiyle sonuçlanan Altı Gün Savaşı) şahitlik etti.

Kudüs'ün güzel ailelerinden bulunan Dicani, 1932'de Nebi Davud Mahallesi'nde hayata merhaba dedi ve Şeyh Cerrah'taki El-Memuniyye Lisesi'nde okudu.

Dicani, şu an Batı Kudüs sınırları içre artan Deyr Yasin köyündeki katliamın yaşandığı o güne ilişkin şunları anlattı:

"Katliamın bulunduğu güneş ve öncesinde ortaöğretim hatim sınavlarımız vardı. Öğrenciler evlerine gidemediği düşüncesince okula gidip sınavlarımızı veriyor sonrasında Kudüs'ün Eski kent bölgesinde bizim düşüncesince kiralanan ortak eve gidip orada kalıyorduk. Sınavlar bittikten sonraları eve döndüm. Evde babamdan ayrıksı kimesne kalmamış, ötekiler Deyr Yasin katliamından sonraları El Halil kentine teyzemin yanına gitmişti. Babam benim de gayrı akrabalarla beraberce teyzemin yanına gitmemi istedi."

Gezmeye niteleyerek çıkmış bulunduğu evine ortak şimdi arka dönemedi

Yaşı ıvır zıvır bulunduğu ve yaşananları algı edemediği düşüncesince teyzesinin yanına gezmeye gittiğini sandığını özetleyen Dicani, "Kıyafetlerimi güçlü kelimesi kelimesine evden çıktım. Ama elbette ortak şimdi o eve dönemedik. Savaş print ve evimiz yıkıldı. Mayıs 1948'de kardeşim Alaeddin Dicani martir oldu." dedi.

Dicani, El Halil'de ortak müddet kaldıktan sonraları ailesiyle Suriye'ye gitmeye değişmeyen verdiklerini belirtti. Eriha'ya intikal ettiklerinde valilikte etkin kardeşi Halid'in tavsiyesine uyarak Suriye'ye gitmekten vazgeçtiklerini aktaran Dİcani, burada dedelerinin evinde kaldıklarını anlattı.

Çatışmalar sona erdiğinde El Halil'e döndüklerini kaydeden Dicani, evvel eğitim serüvenine burada İngilizce öğretmeni şekilde başladığını söyledi. Dicani, şimdi sonraları Ramallah'ta hoca şekilde çalıştığını, 1962'de Ürdün Kadın Rehberler Derneğinin başkanı olduğunu, 1967'den sonraları da El-Bire kentindeki Kadın Birliği Derneğine katıldığını dile getirdi.

İsrail'in ayrıntılar dayatmasına direndi

Dicani, İsrail'in 1967'den sonraları Doğu Kudüs'teki okullarda İsrail müfredatını dayatma girişimlerine de tutanak oldu.

Okullardaki emektar kitapları toplayıp Arap Çocuk Yurduna getirdiğini özetleyen Dicani, bu konudaki temerrüt enerjisini konuşu şekilde İsrail'e tabi olmamaktan aldıklarını, esas finansman kaynaklarının hayırseverlerin bağışları bulunduğunu aktardı.

Erdoğan karışma nice liderle vazgeçmiş fotoğrafları bulunuyor

Yıllarını öğrenime adamış bulunan Dicani'nin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu katı baş döndürücü liderle vazgeçmiş fotoğrafları ise ofisinin duvarlarını süslüyor.

Bunlar arasında, Mısır'ın emektar Cumhurbaşkanlarından Cemal Abdunnasır ve emektar Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal ile çekilmiş bulunduğu fotoğraflar arazi alıyor.

Dicani'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de dü fotoğrafı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Erdoğan'ın başvekil bulunduğu 2009 yılında, Türyak Derneğinin misal Kıdemli Vatandaş Kongresi'nde onurluk alırken, gayr de 2017'de vazgeçmiş fotoğraflar.

2009 senesinde Erdoğan'la ortak araya vardığında aralarında sabık konuşmayı aktaran Dicani, "Erdoğan'a sedef hastalığı hastalığı kaplamalı ortak Kur'an-ı Kerim bağış ettim. O da bana ne olduğumu sordu. Ben de 'İyiyim ancak ülkem dobra değil' dedim." ifadelerini kullandı.

Deyr Yasin katliamından kurtulan evlatların sığınağı bulunan okul

Dicani'nin, 27 senedir küçüklere fahri misyon etmiş bulunduğu Arap Çocuk Yurdu ve Okulunun kuruluşu ise feci ortak vakaya dayanıyor.

Dicani'nin tabir ettiğine göre, Hind Hüseyni, Deyr Yasin katliamının bulunduğu güneş Kudüs'teki Kıyamet Kilisesine komşu Ömer bin Hattab Camisi civarlarında 55 bebek bulur.

Deyr Yasin katliamından kurtulan ve Kudüs'te kimseleri sıfır bu çocuklarla ilgilenen Hüseyni, onları bekâr bırakmaz ve Süryan Manastırına yerleştirir, hepsi gereksinimleriyle da ilgilenir.

Çatışmaların durmasının peşi sıra da evlatları Şeyh Cerrah'daki bugünkü binaya yerleştirir. Arap Çocuk Yurdu Derneğini kuran Hüseyni, bağışlarla derneğin çalışkanlık bölgesini genişletir. Kurum büyüdükçe, hepsi Filistin'den mevrut yetimleri bildirme etmeye başlar.

Bugün onlarca yetimin eğitim gördüğü, bazılarının leyli bazılarının haricen okumuş bulunduğu okulun 90 mensubu bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ