USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'

Robotik Cerrahi yardımıyla ameliyatlarda muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası yardımıyla gözlenmesi en çetin yerler ferah ferah görülüyor. Robotun kolları 540 aşama kan dolaşımı kabiliyetine ehil ve en çetin ameliyatlar caba ferah ferah yapılabiliyor.

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'
01-12-2021 14:50

Robotlar hayatın rastgele dalında bulunduğu üzere hastanelerin ameliyathanelerinde de yerlerini almaya başladı. Da Vinci Robotik Cerrahi'de meydana getirilen ameliyatlar robot yardımlı laparoskopi ameliyatı namına tanımlanıyor.

Zor operasyonlu ameliyatlarda Da Vinci Robotik Cerrahi sebebiyle muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası sebebiyle gözlenmesi en güç yerler ferah ferah görülüyor. Ayrıca robotun kolları 540 basamak kan dolaşımı ve 6 yöne cereyan ika kabiliyetine eş ve en güç ameliyatlar üstelik ferah ferah yapılabiliyor.

“Benim acıklı fakat 270 basamak dönebilir, lakin robotun kolları 540 dereceye genişliğinde aşırı şen cereyan eder”

Konu karşı mütekellim Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “2011 senesinin akıbet aylarından bu anne genişliğinde Da Vinci Robotuyla haşır gayrimakul reşit birisiyim. Genel cerrahinin doğrudan rastgele dalında Da Vinci Robotunu punt buldukça kullandım. Çünkü Da Vinci robotunun nice ameliyatı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Benim acıklı fakat 270 basamak dönebilir. Ama robotun kolları 540 dereceye genişliğinde aşırı şen cereyan eder. Benim elimde titremeler olabilir. Ama robotun yazılımı elektronik beyin sistemi o titremeleri az henüz sıfıra düşürür. Benim elimde birtakım şeyleri aşırı şen hissedemem lakin robotun üç aletlerinde daim buradan Servo'yla kontroller harcama ve nedeniyle ölçer ve arama eder. Kontrol ettikçe de bilgili olur. Robotun devreye girmesiyle tığ nice yerdeki anatomik bilgileri henüz dobra görebilir ve henüz dobra anlayabilir bir duruma geldik. Doğrusunu beyan etmek icabında robotun erdemli çözünürlüğünde bulunan kamerasıyla dokuya aşırı yaklaşabiliyoruz. Yaklaştığımız seviyede bilgileri görebiliyoruz. Özellikle bu pelvik cerrahide göden kanseri, makatın kanserlerde aşırı önemlidir. Pelvik otonomik sinirleri himaye şansımız henüz yüksektir. Bu cerrahi müdahale sonu devirde hastalarımızın işeme ve cinsel problemlerinin henüz az ortaya çıkmasına hastalık bulunan ortak durumdur. O nedenden ego göden cerrahisinde ve sütun cerrahisinde pelvik cerrahilerde robotu yeğleme ediyorum. Sadece göden ve sütun cerrahisinde değil lakin henüz başlangıçta söz gelişi kestanecik ameliyatı reşit şahısda Nüks rahim duvarı fıtıklarında, kasık fıtıklarında robot kullanırken aşırı yararını gördüm. Hastalar düşüncesince de iyidir, cerrah düşüncesince de kolaylaştırıcı ortak yöntemdir.” dedi.

“İnsan sağlığına faydası bence büyük”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “Laparoskopide gene ıvır zıvır deliklerden ameliyatı yapmaktayız lakin pirotal noktası açıktan ortak biçimde yolladığımız cihazları arama etmeye çalışırız. Oysa robotta konsolda dirseğimizi ortak yere isnaden ortak vakit tamircisi hassaslığında iş yapabiliyoruz. Yazı yazabiliyoruz. İsterseniz ortak deneyin. Kaleminizi hakeza açıktan ortak kağıda yazmaya çalışın. Titrek lerzan olur. Oysa dirseğinizi elinizi, bileğinizi dayadığınızı aşırı hassas, aşırı kusursuz şeyler ortaya çıkar. Robot elbette ki fiyatlı ortak yöntem. Ama ümidimiz o ki robot kullananlar namına dünyada robot henüz yaygınlaştıkça insanoğlu sağlığı düşüncesince henüz ortak tomar kullanıma girecek. Bunu beklenti ediyoruz. İstiyoruz bambaşka şirketler ortaya çıkacak. Çalışmalar var, Google'ın emek harcaması var. Başka icraat var. Bunlar bulunduğu devir acemi robot seçenekleri geldiği devir Da Vincin de fiyatı ucuzlayacaktır. Şu an düşüncesince elbette rakipsiz ortak bellik üzere görünüyor. İnsan sağlığına faydası bence büyük.” diyerek konuştu.

“Robotik cerrahi yapılmasında ortak çevrili yoktur, kâr vardır”

Prof. Dr. Fatih Ağlar Robotik Cerrahi'nin kullanıldığı alanları sıraladı. Ağlar, “Nerede kullanıyorsunuz umumi cerrahide? Yutak kanserlerinden tutun göden kanserine, öd yöntemleri cerrahisinden tutun, etli bumbar cerrahisine genişliğinde rastgele bölgede kullanılabilir. Ve nice merkezde derin halde kullanılıyor. Türkiye'de aşırı yerde robot vardır, aşırı görmüş geçirmiş insanoğlu var. Hastalarımızın belli başlı prensiplere adapte olmak kaydıyla robotik cerrahi yapılmasında ortak ürün yoktur, kâr vardır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ