USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Genetik hastalıkla savaşım fail Doruk, azmedip kalıtım bilimi kısmı kazandı

Konya'da talasemi hastası genç, kendisi üzere kalıtım bilimi hastalığa cemaat bireylere ilaç peyda etmek düşüncesince İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü kazandı.

Genetik hastalıkla savaşım fail Doruk, azmedip kalıtım bilimi kısmı kazandı
10-10-2021 14:05
Konya

Konya'da talasemi (Akdeniz anemisi) rahatsızlığı nedeniyle yaşamı aksi etkilenen 18 yaşındaki Mazlum Doruk Köseli'nin, terbiye aşkı bariyer tanımıyor.

Merkez Selçuklu ilçesinde canlı Köseli ailesinin, 3 çocuğundan ortancası Doruk'a 2 yaşlarında talasemi tanısı konuldu.

Yaşına, kilosuna ve uzunlamasına mucibince mütebeddil çağ nakli tedavisi, Doruk Köseli'yi, okula başladıktan sonraları zorlamaya başladı.

Genetik rahatsızlığı hasebiyle ayrımlı vilayetlerde de otama gören Köseli, okuldan devir hin ırak kalması hasebiyle ailesinin yardımıyla öğüt açığını kapatmaya çalıştı.

Ablasının da Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü okuması zımnında kalıtım bilimi rahatsızlıkları aramak talip genç, geçmiş defa girmiş bulunduğu darülfünun sınavında 3. tercihi bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü kazandı.

Genetik tulum nesil tedavisiyle dünyaya mevrut kardeşi Umut'tan ilik nakli yapılacak Doruk Köseli, cerrahi müdahale hasebiyle bu sene okulu dondurmayı düşünüyor.

"İstediğim kısmı kazandığım düşüncesince mutluyum"

Mazlum Doruk Köseli, AA muhabirine, 3 hafta bir, 2'şer defa çağ alması gerektiğini, esenlik niteliğine mucibince bu sayının değiştiğini ve devir boyu hastanede eğlenmek durumunda bulunduğunu söyledi.

Ailesinin, eğitimiyle ve kendisiyle en elleme halde ilgilenmesinden kuvvet aldığını dile getiren Köseli, özlük hastalığından yola çıkarak kalıtım bilimi hastalıklarla savaşmaya değişmeyen verdiğini anlattı.

Köseli, kısmı seçmesinde 16 senedir savaş etmiş bulunduğu hastalığının şişman tesiri bulunduğunu vurgulayarak, şunları anlattı:

"Sınavdan esbak hafta çağ naklim düşüncesince er olsa da 'bari ortak birim çağ verin, imtihan haftamı geçireyim' kabil isteğim olabiliyordu. Genelde imtihan zamanlarında hâlâ bitap oluyordum ve başağrısı çekiyordum. 16 salname şifahane serüvenimde kalıtım bilimi tulum nesil ve benim eş olduğum kabil eşsiz kalıtım bilimi rahatsızlıkların tedavisiyle ilişik mevzularla hastanede aşırı duygulandıran dışlı oldum. Ablamın da Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü okuması, bana ortak şeyler anlatması da bu kısmı seçmemde sansasyonel oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü kazandım. Bu sene aktarım zımnında dondurmak durumunda kalacağım anlaşılan lakin okulum güzel, istediğim kısmı kazandığım düşüncesince mutluyum. Bölümü istekle okuyacağımdan eminim. İleride biyoteknoloji yahut tıbbi kalıtım bilimi laboratuvarlarında çalışarak, benim kabil kalıtım bilimi hastalıklara eş şahıslara otama hatırlamak istiyorum."

Kan naklinin hayat kalitesini az buçuk olsun arttırdığını özetleyen Köseli, talaseminin stabil tedavisinin ilik nakli bulunduğunu vurguladı.

"Küçük oğlumuz, abisine ilik nakliyle 'Umut' olacak inşallah"

Baba Zafer Köseli ise talasemiyi Doruk'la öğrendiklerini, mahsus ortak otama sonrası oğullarının bu hastalıktan kurtulacağını zannettiklerini söyledi.

Talasemi hastalarının ilik nakli olmadıkça otama düşüncesince derneşik adına çağ almaları icap ettiğini öğrendiğini paylaşan baba, şunları anlattı:

"Sürecin hakeza bitmeme edeceğini öğrendikten sonraları kalıtım bilimi tulum nesil tedavisiyle nesil sahibi iktisap etmek düşüncesince doktora başvurduk. 2016 senesinde oğlumuz 'Umut' dünyaya geldi. Kalıcı ortak otama düşüncesince de ilerleyici günlerde ıvır zıvır oğlumuz abisine ilik nakliyle 'Umut' olacak inşallah."

Anne İlknur Köseli de rahatsızlığı geçmiş öğrendiğinde hem özlük moralini bununla beraber çocuğunun moralini faziletkâr tutmaya çalıştığını, karamsarlığa kapılmadığını vurgulayarak, şöyleki konuştu:

"İlerleyen çağda Doruk'un okulda başağrısı yaşamaması düşüncesince ortak terbiye planı oluşturduk ve gerektiğinde kılıç de Doruk'a öğüt çalıştırdık. Başarılı da ortak mektepli oldu, saf olsun. Ortaokul ve ortaöğretim dönemlerinde baştan sona gururlandırdı bizi. Sonunda üniversitede elleme ortak büro kazandı, mutluyuz. Ortaokuldan itibaren baştan sona genetikçi olacağını söylerdi. Ablası da bu bölgede terbiye aldı."

Türkiye'de 1 milyon 400 bin insan talasemi taşıyıcısı

Mevlana Talasemi Derneği Başkanı Mustafa Dolu ise talasemi rahatsızlığı dair farkındalık oluşturarak bu rahatsızlığı karşılamak düşüncesince icraat yaptıklarını belirtti.

Talaseminin, hamal ana yahut babadan ufaklıklara güzeşte irsî ortak çağ rahatsızlığı bulunduğunu dile getiren Dolu, şunları kaydetti:

"Talasemi; talasemi taşıyıcılığı, talasemi majör, talasemi intermedia dediğimiz 3 gruba ayrılır. Talasemi taşıyıcılığında, insan nesil sahibi olduğunda yahut rast yapıtı hamal bulunduğunu öğreniyor. Ülkemizde şuan 1 milyon 400 bin talasemi taşıyıcısı, 4 bin 500 talasemi hastası bulunduğu kestirim ediliyor. Konya'da ise kısaca 40 bine yaklaşan talasemi taşıyıcısı bulunduğunu biliyoruz. Talasemi taşıyıcıları yahut hastalarının, nesil sahibi olmaksızın evvela lüzumlu testleri yapmaları aşırı önemli. Çiftlerin, İmtihan sonuçlarına mucibince kalıtım bilimi tulum nesil yöntemiyle nesil sahibi olmalarını, dimdik doğacak nesiller düşüncesince önemsiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ