USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genom Analiz Laboratuvarı ile genetik analizlerde KKTC’nin dışa bağımlılığına akıbet verdi

Yakın Doğu Üniversitesi'nin kurulumunu tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiği Genom Analiz Laboratuvarı, COVID-19 ile beraberce özellikle genetik emraz ve dokunmabana kazanmak kabil katı baş döndürücü hastalığın genetik analizlerinde, KKTC'nin dışa bağımlılığını or

Genom Analiz Laboratuvarı ile genetik analizlerde KKTC’nin dışa bağımlılığına akıbet verdi
29-01-2022 14:32

İlk el Aralık 2019'da Çin'de tanıdık COVID-19'un yaşamımıza girmesinin üstünden 2 yılı epey müşterek devir geçti. Bu süreçte, pandemiye dönüşen hastalığa sebep bulunan SARS-CoV-2 ile ilgili, dört başı mamur dünyada düzenlenen ilmî çalışmalarla katı aşırı obje öğrendik. Ancak gene de bilgi dünyasının SARS-CoV-2'ye değgin rastgele şeyi bildiğini beyan etmek güç. Bu durumun en ehemmiyetli sebeplerinin başlangıcında ise tek kuşkusuz, virüsün geçirdiği mutasyonlarla daim değişmesi ve bu değişikliklerle baş başa ortaya çıkan rastgele dünkü varyantla dünkü adaptasyonlar ve özellikler kazanması geliyor.

Genom analizlerinde KKTC'nin dışa bağımlığına akıbet verdi

SARS-CoV-2'nin ve geçirdiği bu dönüşümlerin akıllıca müşterek biçimde anlaşılabilmesi düşüncesince virüse ilgilendiren genetik gereç analizlerinin yapılması dirimlik ehemmiyet taşıyor. Yakın Doğu Üniversitesi, kurulumunu tamamlayarak açmış olduğu Genom Analiz Laboratuvarı ile SARS-CoV-2'nin genetik değişimini ve değişmez kendisine doğrulanmasını sağlayıcı genetik analizleri KKTC'de hazırlamaya başladı. Bu yönüyle Genom Analiz Laboratuvarı, COVID-19 ile baş başa ilkin genetik hastalıklar, dokunmabana ve SARS-CoV-2 dışındaki öbür mikropların değişmez tayini iktisap etmek kıl payı katı aşırı hastalığın genom analizlerinde, KKTC'nin dışa bağımlılığını da ortadan kaldırıyor.

Genetik gereç dal film film analizleri, hastalığın tanısından tedavisine, gelişiminden dünkü varyantın özelliklerine denli katı aşırı ciddi mevzuda minval foto kendisine kullanılıyor. Virüsün genetik değişimlerinin izlenebilmesi, virüs kaynağının belirlenmesi, yayımlanma yollarının izlenmesi, devir ortamında virüsün uğramış olduğu değişikliklerin tanımlanarak bulaşıcılık, reseptöre tutunma, enfeksiyon seyrinin belirlenmesi ve otama yolları peyda etmek düşüncesince bu analizlere gerekseme duyuluyor.

Genom Analiz Laboratuvarı'nın açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim ve Genom Analiz Laboratuvarları sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören birer mülakat yaptı. Açılışın peşi sıra matbuat mensuplarına Yakın Doğu Üniversitesi Genom Analiz Laboratuvarı, Kit Üretim Laboratuvarı ile baş başa COVID-19 PCR Tanı Laboratuvarı datanıtıldı.
“COVID-19 ilkin iktisap etmek kıl payı öbür katı aşırı bölgelerde da gerekseme mahsus genom analizlerinde KKTC'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırıyoruz.”

Genom Analiz Labaratuvarı'nın açılışında meydana getirdiği konuşmasında, COVID-19 pandemisi ile baş başa güzeşte akıbet dü yılı dip müşterek emek vermek temposu ile geçirdiklerini kail Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversite kendisine lüzum KKTC'ye gerekse insanlığa rastgele ayrışık bilimsel nitelikli ve inovatif çalışmalarla dayanaklık etmek olmaya çalıştık. En menfi şartlarda caba maske, dezenfektan, beniz siperi ve teneffüs aleti üretimini gerçekleştirdik. Acil servislerimizi ve dip ihtimam ünitelerimizi halkımızın hizmetine açarak ülkemizin afiyet sistemini ayakta tutmaya çalıştık. Devam fail süreçte COVID-19 PCR Tanı Laboratuvarını kurduk, geliştirdik ve bu icraat Kit Üretim Laboratuvarı ile baş başa Genom Analiz Laboratuvarı kurulumu ile bitmeme etti” dedi.

Alanlarında bilirkişi ve birikimli müşterek ekiple çalıştıklarını kail Prof. Dr.Tamer Şanlıdağ, “Yakın Doğu Üniversitesi Varyant Analiz Kiti de bu laboratuvarlarda meslektaşlarımız kabilinden tasarlanıp şu an kullanıma anık bir duruma getirildi. Bunun yanında, tedaviyi izleme fail hekimlerin işlerini kolaylaştıracak bulunan nicel SARS-CoV-2 PCR Kitimiz de tasarlandı ve yaklaşan sürede kullanılmaya başlanacak” dedi.

Açılışını gerçekleştirdikleri Genom Analiz Laboratuvarı ile SARS-CoV-2 ile mücadelede aşırı ehemmiyetli müşterek adım şimdi kaydettiklerinin altını çizen Şanlıdağ, “Genom Analiz Laboratuvarımız ile hemen COVID-19 düşüncesince değil, ilkin dokunmabana iktisap etmek kıl payı öbür katı aşırı bölgede da meri genom analizlerinde KKTC'nin yurtdışına bağımlılığını ortadan kaldırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar, neticeleri düşüncesince aylarca beklenilen genom analizlerini, öz laboratuvarımızda 5-6 vakit aralığında gerçekleştirebileceğiz.”

Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim ve Genom Analiz Laboratuvarları sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise açılışta meydana getirdiği konuşmasına, müşterek genetik âlim olarak, gen analizlerini öz laboratuvarlarında yapabilme hayalinin gerçekleşmesinden dolayı duyduğu mutluluğu paylaşarak başladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde genom analizi yapılamadığını ve bunun iri müşterek eksi bulunduğunu kail Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Genetik rahatsızlıkların tanısında mevlit öncesi, mevlit sonrası ve kanserde tedaviye müteveccih yapılması müstelzim gen ve genom analizleri düşüncesince bugüne denli yurtdışına bağımlıydık. Artık öz laboratuvarlarımızda tanı, otama ve tetkikat düşüncesince yapılması müstelzim tamamı genom tabanlı analizleri gerçekleştirerek, bugüne kadar, neticeleri düşüncesince aylarca beklenilen testleri 5-6 vakit aralığında gerçekleştirebileceğiz” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi'nde COVID-19 çalışmalarını multidisipliner müşterek ekiple yürüttüklerini kail Mahmut Çerkez Ergören, “Yaptığımız araştırı ve analizlerde hemen meyve anmak düşüncesince değil, ortaya çıkan kararı dört başı mamur nedenleriyle ve çoklu basar açısıyla sorgulayarak yorumluyoruz. KKTC'de öz PCR Kitimizi üreterek, genom analizleri düşüncesince öz laboratuvarımızı kurmamız bu emek vermek biçiminin müşterek ürünüdür” dedi. Yakın Doğu Üniversitesi'nin sağlamış olduğu imkanlar ile çalışmalarının önünü açtığını da kail Ergören, “Yakın Doğu Üniversitesi'nin vizyoner yönetimine aşırı teşekkürname ediyorum. Ortaya konulmuş bulunan bu muvaffakiyet ayrımsız sürede bellek göçünü de engelledi. Genetik dalında bilirkişi gailesiz beyinlerin ülkede kalarak, öz ülkesine yardım sağlayabilmesinin de önü küşade oldu” ifadelerini kullandı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ