USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Giresun, natürel ve zamanı güzellikleriyle Karadeniz'de turizmin merkezlerinden birisi olmaya aday

Antik çağlardan bugüne denli nice medeniyetin izlerini haiz Giresun, ensesi kalın ekin birikiminin beraberinde saf güzellikleriyle Karadeniz'de toy turizm merkezi olmayı hedefliyor.

Giresun, natürel ve zamanı güzellikleriyle Karadeniz'de turizmin merkezlerinden birisi olmaya aday
25-07-2022 16:04
Giresun

"Mavi ile Yeşilin Buluştuğu Şehir" sloganıyla dört vakit ziyaretçilerini muntazır şehirde, ehemmiyetli turizm noktaları ortada antika çevrim Orta Çağ'da yerleşime oyunluk olmuş, Karadeniz'de insanoğlu hayatına olanak sağlayıcı Giresun Adası, kireç taşları ve Göksu Deresi'nin etkisiyle başta yazları firuze rengini düzlük Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi, Giresun Kalesi, bugün Giresun Müzesi şekilde makbul 19. çağ sonlarında nesir edilen Gogara Kilisesi, Meryem Ana Manastırı Ören Yeri, Şebinkarahisar ve Tirebolu Kaleleri toprak alıyor.

Ayrıca, Türkler ile Rumların beraberce senelerce yaşadığı, türkülere bap bulunan Zeytinlik semti, gezginleri tarihin içinde seyahat yaptırıyor.

Karadeniz'in en emektar özgün iskân yerlerinden birisi bulunan ve harir yolu güzergahında mevcut Kulakkaya Yaylası, özen çeken coğrafyası ve ensesi kalın nebat örtüsüyle Kümbet Yaylası, mineralli suların oluşturduğu, firuze ve alkan renkleriyle Pamukkale'yi eğilimli Göksu Travertenleri, taşımış bulunduğu kültürel ve katıksız pınar değerleriyle Yedideğirmenler Tabiat Parkı ile 2 bin 800 mt. yükseklikteki Karagöl de gezginlere değişik deneyimler sunuyor.

"Kültür ve turizm destinasyonunun madun yapılarıyla ilgilendiren ağırbaşlı planlar yürütüyoruz"

Giresun İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Giresun'un Doğu Karadeniz coğrafyası içinde toprak düzlük seçkin şehirlerden birisi bulunduğunu ve başta de katıksız güzellikleriyle öne çıktığını söyledi.

Son senelerde Doğu Karadeniz'de doğa turizminin özen gördüğüne ayraç fail Gürgenci, "Bizler Valiliğimizle, Bakanlığımızla beraberce buradaki firez ve turizm destinasyonunun madun yapılarıyla ilgilendiren ağırbaşlı icraat ve programlar, planlar yürütüyoruz. mesela birtakım zamanı eserlerin baştan rehabilite edilmesi, mevki kodifikasyon projeleri gibi. Karadeniz yol uğrağı müşterek toprak biçimine geliyor ve Giresun da bundan muhtemel bulunduğu denli en şişman seviyede hisse sahibi olacaktır, faydalanacaktır diyerek düşünüyoruz. Elimizdeki turizm verilerine baktığımızda, bu kapının açıldığını görmemiz de mümkün." dedi.

Gürgenci, turizm çeşitliliği düşüncesince şita turizmi namına yapılabilirlik raporları hazırladıklarını belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"İlimizde şita turizmine müteveccih müşterek bünye sahası oluşsun istiyoruz. 3 adet turizm merkezimiz, 4 doğa parkımız mevcut ve doğa parklarımız, doğa turizmi namına baş döndürücü ehemmiyetli değerler barındırıyor. Şelaleleri, içinde barındırdığı endemik nebat türleri, seyir yolları, kuş sesleriyle beraber, bunları firez rotasıyla bu arada birleştirdiğimiz devir ortaya çıkma bulgu Giresun için, türkiye düşüncesince ve bölgemiz düşüncesince baş döndürücü şişman müşterek bedel olacağına canı candan inanıyoruz."

"Giresun Adası, baş döndürücü altın müşterek destinasyon noktası biçimine gelecektir"

Giresun Adası'nın mevki kodifikasyon projesinin çabucak bitmeme ettiğini aktaran Kemal Gürgenci, şunları kaydetti:

"Giresun Adası, icraat tamamlandığında hemen ilimiz düşüncesince değil, bölgemiz ve türkiye düşüncesince baş döndürücü altın müşterek destinasyon noktası biçimine gelecektir. Çünkü Giresun Adası bölgenin biricik adası, Karadeniz'in üç adasından biri ve adanın içinde barındırdığı gayrimenkul firez ve katıksız varlıklarıyla bu arada baş döndürücü ehemmiyetli müşterek değer. İkinci bap ise başta Aksu Vadisi sahasında ağırbaşlı manada valiliğimizin ve ilgilendiren kurumların yatırımları lakırtı konusu. Bunlardan müşterek tanesi de bulgu çağda baş döndürücü revaçta bulunan Göksu Travertenleri, hâlâ toy müşterek plan bulunmasına ve güdük bulunmasına karşın baş döndürücü ağırbaşlı müşterek ilgiye mazhar bulunan müşterek alan. Göksu Travertenleri, gerçekte orada eroin suları ile ortaya çıkan kireç taşı oluşumuyla bu arada travertenlerden oluşuyor. O alkan hazne aklımıza baştan sona Pamukkale'yi çağrıştırıyor. Biz de istiyoruz ki Karadeniz'in de müşterek Pamukkale'si olsun bu potansiyele de ehil bulunduğunu düşünüyoruz. Gökse Travertenleri, Giresun'un en ehemmiyetli destinasyon noktalarından müşterek tanesi olacaktır. İlerleyen çağda travertenle, Mavi Göl'ü birbirine bağlayan müşterek seyir rotası da planlanıyor etraflıca vadede."

Gürgenci, Giresun'u lanse etmek namına taşınmazlar içi, taşınmazlar dışı nice fuara katılmaya mücahede ettiklerini söyleyerek, "İlimiz başkaca turizmde başta tesisler dair toy gıcır hareketlenmeye etkin müşterek yer. Dağ bölgesinde, doğa turizmiyle ilgilendiren tesislerimiz açılmaya başladıkça turizm hızımız hâlâ da kalifiye duruma gelecektir. Tesisler, Giresun'un başta turizm noktasındaki bilinirliğine lokomotiflik yapmaktadır ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Biz doğa turizmi, firez turizmi, şita turizmi kazanmak kıl payı dört vakit topu topu misafirlerimizi, dört başı mamur güzellikleriyle karşılayabilecek potansiyele sahibiz ve topu topu misafirlerimizi Giresun'a bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gerçekten baş döndürücü mülevven gün ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge"

Karadeniz'in değişik destinasyonlarına firez ve doğa rotalarıyla seyahatseverlere turlar düzenleyen gezi acentesinden Hüseyin Uzun da Giresun'un baş döndürücü ensesi kalın müşterek kültüre ve tarihe ev sahipliği yaptığını dile getirerek, "Giresun'da, adasında amazon kadınların, içeride Oğuz boylarından Çepniler'in ve alanda Rumların yaşadığını biliyoruz. Aynı sürede alanda müşterek Katolik kilisesi de var. Günümüzde şu anda bebek kütüphanesi şekilde kullanılıyor. Gerçekten baş döndürücü mülevven gün ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge." dedi.

Uzun, Giresun'un Tirebolu ilçesinde baştan planlı Taflan Sokak'tan da bahsederek, "Buranın müşterek hikayesi var. Burada gailesiz müşterek arkadaşımız muhtar. Seçim vaatlerinde bulunurken, 'beni seçerseniz, bölgedeki konaklarımızı turizme kazandırırız ve rengarenk yaparız. Hep bu arada bu işin altından kalkarız ve bölgemiz turizm ismi altında da baş döndürücü dobra şeyler katarız' diyor. Halk da 'tamam' diyor. Çok dobra rengarenk, gün konakları, dışarıda bölgeleri de müdahale kazanmak kıl payı boyadılar ve ayrı müşterek ülke kattılar Tirebolu'ya." diyerek konuştu.

Giresun, şita turizminde de misafirlerini bekliyor

Karadeniz denildiğinde şahısların daime aklına yaylaların geldiğini kail Uzun, şunları anlattı:

"Giresun'un en dobra yaylalarından birisi Kümbet Yaylası, hâlâ sonraları Kulakkaya Yaylası. Daha yükseklere çıktığımızda Bektaş Yaylası bulunuyor. Geldik nerede kalacağız dediğinizde Kümbet Yaylası'nda baş döndürücü dobra konaklama tesisimiz var. Koçkaya Tabiat Parkı içindeki Birun Kümbet Dağ Evi'nde 1850 rakımda doğa ananın içinde parlak müşterek yerde kalabilirsiniz. Biraz hâlâ aşağıya akilane geldiğinizde Dereli ilçesinde Kuzalan Tabiat Parkı'nda parlak müşterek Mavi Gölü var. Aynı sürede Kuzalan Şelalesi mevcut ve Karadeniz'in Pamukkale'si, Göksu Travertenleri. Geldiğinizde eroin sularından tadabilirsiniz ve Giresun başkaca en şişman sahillerden birisine ev sahipliği yapıyor. Çok dobra eskimemiş koyları var, keşfedilmemiş. Pandemiden sonraları şu anda bu zamanlarda adım adım toparladık ve o günleri geride bıraktık. Çok dobra beklentilerimiz var. İnsanları senenin hemen yaz ayları değil, 365 güneş şu demek oluyor ki dört vakit Karadeniz'e bekliyoruz."

Koçkaya Tabiat Parkı içindeki Birun Kümbet Dağ Evi tesisi Müdür Yardımcısı Orhan Kılıç da Giresun'da yaz turizminden çok şita turizminin de bundan sonraları canlandığını belirterek, "Giresun'da baş döndürücü dobra müşterek kar bekleme süresi mevcut ve ski düşüncesince de gerçekte uygun. Şu anda Karadeniz'de müşterek ski tesisi bulunan Ordu var. Biz Giresun'da da gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun düşüncesince hazırlanmakta bulunan planlar var. Biz de destekliyoruz." dedi.

Giresun'un ensesi kalın vejetasyon ,180'den müşterek tomar lezzeti ile kentin etyemez mutfağının çeşitlenmesine ulama sağlıyor

Anadolu'nun yıldız sahasında toprak düzlük Giresun'un kemirmek kültürü de mutfağındaki katıksız bitkiler, sebzeler ve deniz ürünleriyle beraberce yerel ve ecnebi turistin nikbet etmiş bulunduğu bölgelerde öne çıkıyor.

Giresun'un ehil bulunduğu değme mevsimi yağışlı ve bereketli nemli, ülke şartları ile ensesi kalın nebat örtüsü, aş damı kültürünü direkt etkileyerek, 180'den müşterek tomar lezzeti ile kentin etyemez mutfağının çeşitlenmesine ulama sağlıyor.

Doğal Dükkan kurucusu Şevket Alaeddinoğlu, Giresun gastronomisinde ürün ezmeleri, reçeller, marmelatlar, fındık ezmesi, fındık antagonist kabil mamüllerin flaş lezzetler olduğuna dikkati çekerek, köylerde canlı insanlardan otlar, meyveler, motorin ve motorin ürünlerini dayanaklık etmek gayeli satın alarak, bunlardan da taşınmazlar içi ve taşınmazlar dışına hususi gıdalar hazırladıklarını belirtti.

Giresun'a hususi karayemiş şekilde bilinen esmer yemişin yanı esna adlı sanlı Giresun'un solgun kirazının ve değişik otların etraflıca vadede kullanılabilmesi amacıyla anadan görme yöntemlerle tuzlandığını, bitkin biçimine getirildiğini ve konserveleştirildiğini ve ya kurutulduğunu özetleyen Alaeddinoğlu, bu katıksız ürünlere de şahısların baş döndürücü müşterek tomar özen gösterdiğini anlatım etti.

Alaeddinoğlu, Giresun'da hamsi vaktiyle da 8 çeşitten müşterek tomar kemirmek yapıldığına ayraç ederek, "Bizim Karadeniz'de baş döndürücü ayrışık nebat bilimi var. Bunlardan müşterek tanesi çaltı ucu. Kestane ağaçlarına sarılan, meyvesiz çaltı dutu dikenli bitkinin uç kısımlarını, filizlerini alıp, mücver halinde hazırlıyoruz. Diğer yandan fasülye bizim eğer olmazsa olmazlarımızdan, turşusunu kavuruyoruz, kendisini kavuruyoruz, sonraları dible çeşidine dönüştürüyoruz, buğulama yöntemiyle pilav kabil pişiriyoruz. Doğamızda güvenilmez ısırgan da var. Biz onları topluyoruz ve ısırgan yağlaşı yapıyoruz. Biliyorsunuz nice hekim ısırganı kansere huzur haber ediyor. Lahana çorbası bildiğimiz müşterek lezzet. Giresun alanımızda nice yalan şekli de var. Bezelye kavurması, dürme dolması, hususi içecekler anadan görme yöntemlerle pişirilip hazırlanmakta bulunan isabella üzüm suyunu da sunuyoruz. Bir de aronya, toy müşterek bitki. Yaylarımızda yetişen ıssız mersini, çaltı çileği dediğimiz bitkinin müşterek türüdür. Çok müşterek tomar antioksidan ayrıcalığı bulunan müşterek bitki. Bunu da damıtarak suyunu hazırlıyoruz." açıklamasını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ