USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Gizemli hepatit yeni virüs yahut mutasyonları hayatımıza katabilir'

Prof. Dr. Onur Yaprak, "Kısa müddet içre 13 ülkeye yayılan esrarlı hepatit, adenovirüs tip 41 ile ilişkilendirilse de sebebi hâlâ bulunmuş değil. Hepatit A, B, C, D, E virüsleri kadar alfabenin yeni birlikte harfini takanak virüsün keşfedilmeyeceğini kimesne kanıt edemez. Bir de a

'Gizemli hepatit yeni virüs yahut mutasyonları hayatımıza katabilir'
29-04-2022 12:08
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, İngiltere'de bu senenin Nisan ayının başlangıcında ortaya çıkmasının peşi sıra 13 ülkeye sıçrayan esrarlı hepatit virüsü üzerine bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün ‘nedeni belirsiz' ve ‘tanımlanamayan' adına nitelendirdiği virüsün evlat ve ergenlerde uykuluk nakline vasıl menfi neticelere sefer açabildiğini kail Prof. Dr. Onur Yaprak, “Hastalığın nedenine değgin konkre ortak bozukluk bulunamamasına rağmen, sonuç tetkikat rahatsızlığı adenovirüs tip 41 ile ilişkilendiriyor” niteleyerek konuştu.

Gizemli hepatitin endamsız müddette 13 ülkeye yayılmasının düşünce donör bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Onur Yaprak, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Hepatit, uykuluk iltihabı anlamına gelir; virüsler, toksinler, ilaçlar, otoimmun emraz kabil nice nedene değgin gelişebilir. Karaciğerde yerleşip hepatit karşılayıcı 5 virüs sırayla A, B, C, D ve E virüsleridir. Hepatit B ve C bulaşında esas intikal yolu çağ ve enjeksiyonlarken, hepatit A mülevves sular ile besin kontaminasyonu, hepatit E ise gine besin kontaminasyonuna ek adına çandır domuzu, geyik kabil hayvanların yenilmesiyle bulaşır".

"5 virüs yılda 1 milyon dirilik alıyor"

Karaciğerde yerleşip hepatit karşılayıcı A, B, C, D ve E virüsleri dolayısıyla değme sene 1 milyon bireyin yaşamını kaybettiğini kail Prof. Dr. Yaprak, “Bu virüslerin haricinde ortak de karaciğere yerleşmediği biçimde karaciğeri sekunder adına etkileyen virüsler de hepatite sefer açabiliyor. Bu virüslere kip adına ise herpes, EBV, CMV, adenovirüsler, enterovirüs, influenza kabil çoğu kez fevk teneffüs yolu enfeksiyonu ve gastroenterit karşılayıcı virüsler verilebilir. Bu virüsler çoğu kez teneffüs yolu ile yahut mülevves ellerimizden vücuda girer ve çağ ve muafiyet sistemi hücrelerini enfekte ederek karaciğeri etkilerler” bilgisini verdi.

"Vakaların yüzdelik 25'inde aktarım gereksinimi doğar"

Prof. Dr. Onur Yaprak, hepatit hastalığının en korkulan sonucunun hastanın iveğen uykuluk yetmezliğine girmesi adına açıkladı. Akut uykuluk yetmezliğini, henüz geçmiş değme ne ortak uykuluk rahatsızlığı sıfır şahıslarda anide gelişen karaciğerin işlevsiz kalma kûhi adına tanımlayan Prof. Dr. Onur Yaprak, bu durumun esas sebepleri ortada virüsler, toksinler, metabolizma hastalıkları, ilaçlar ve kimyevi maddelere maruziyetin bulunduğunu aktardı.

Virüslere değgin iveğen uykuluk yetmezliğinde ahiret yolculuğu oranlarının yüzdelik 30'lara genişliğinde çıkabildiğini tamlayan Yaprak, vakaların yüzdelik 25'inde uykuluk nakli gereksinimi geliştiğini kaydetti. Çocuklarda nice iveğen uykuluk yetmezliği olayından geçmiş ateş, işkembe bulantısı, gaseyan ve ana rahmi rahatsızlığından oluşan özellikli sıfır ortak devre olduğuna da ayraç fail Yaprak, “Ebeveynler çocuklarında bu kabil rahatsızlıklar olduğunda er canlandırma ve tedavide geç kalmamalılar” uyarısında bulundu.

"Çocuklarda adenovirüs 41 tehlikesi"

Yaprak, çocuklarda iveğen uykuluk gelişimine bozukluk bulunan virüsleri ise şöyleki sıraladı: "Herpes, çoklukla evlat ve yeni doğanları, EBV ise henüz şişman füru ve ergenleri etkiler. Çocuklarda iveğen uykuluk yetmezliğiyle münasebetli başka virüsler ortada adenovirüs, dang humması, enterovirüs ailesinin üyeleri ve paramiksovirüs bulunur. Gizemli hepatitin virüslerden mi yok ise toksinlerden mi geliştiği, virüs ise ne virüslerin bu hale sefer açmış olduğu dair tetkikat sürüyor. İlk bulgular alışılmış hepatit virüslerinden artma ortak adenovirüs çeşidi bulunan adenovirüs-41'in bu tabloya sefer açmış olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Zira 169 çocuğun 74'ünde adenovirüs enfeksiyonu saptanmış durumda. Ancak aşina adenovirüslerin senelerdir dolaşımda bulunmasına karşın bu aşama şişman ortak hepatite sefer açmamış olması dolayısıyla henüz şümullü araştırmalara gerekseme var. Bu mevzuda marazlı ve uykuluk nakli reşit füru üstünde yapılacak işlemeyen tetkik aydınlatıcı olacaktır".

"Virüs mutasyona düçar olabilir"

Tanımlanamayan hepatitin gizeminin baş döndürücü endamsız müddet süresince çözüleceğini umduğunu açıklanan Yaprak, laflarını şöyleki tamamladı: "Nasıl onlarca sene geçmiş hepatit virüsleri bulundukça abc harflerini aldıysa alfabenin yeni ortak harfini borç virüsün keşfedilmeyeceğini kimesne kanıt edemez. Bir de pandemide maşer mutasyon kelimesi ile tanıştı. Virüslerin giderek mutasyona uğradıkları bundan sonra her insanın malumu. Konuyu bu biçimde ele alırsak bağan belki de olsa aşina fakat günahsız seyirli hepatit karşılayıcı virüslerden birisinin mutasyona evrilmiş olması ihtimalini de menfez gerisi etmemek gerekir".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ