USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göç nedeniyle ailelerinden kurtulmak en yoğun etkiyi yaşlılarda bırakıyor

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete öncülüğünde meydana gelen "Türkiye'deki Yaşlı Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu" araştırmasına göre, "savaş zımnında göç" yaşlıları içten etkiliyor.

Göç nedeniyle ailelerinden kurtulmak en yoğun etkiyi yaşlılarda bırakıyor
30-09-2021 11:21
Ankara

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete ve kadrosu çeşidinden "Türkiye'deki Yaşlı Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu" araştırması yapıldı.

Sonuçları arsıulusal hakemli ilmî bülten Journal of Refugee Studies'de de piyasaya sürülen araştırma, Ankara ve İstanbul'da canlı 60 gözyaşı ve beden 324 kişiyle yürütüldü. Katılımcıların yarısını Suriyelilerin oluşturduğu araştırmada, İran, Irak ve Afganistan'dan katılımcılar da arazi aldı.

Araştırmaya göre, Türkiye'nin tehlikesiz ortamı, keyif sistemi, bolluk düzeyi, ekin ve gelenekleri ile kurulan hususiyet ve Türk halkının yardımseverliği kabilinden unsurlar buğulanmış sığınmacıların toplumsal entegrasyonunu kolaylaştırırken, haberleşme ve anahtar sorunları, yoksulluk, ayrımcı ön ilçe ve tutumlara sunulan kalma, işsizlik, harp sonrası yaşanmış olan travmalar, entegrasyonu zorlaştırıcı etkenler kendisine ön plana çıktı.

Katılımcıların yarısından dahası huruç etmeden geçmiş açık ailelerde yaşıyordu

Yarısından fazlasının huruç sürecinden geçmiş açık ailelerde yaşamış bulunduğu belirlenen buğulanmış sığınmacıların akrabalarıyla haberleşme kuramaması, toplumsal bütünleşmelerini zorlaştıran en ehemmiyetli etkenler ortada arazi aldı.

Mültecilerin ev sahibi diyar ekonomisine ağırlık bulunduğu algısı, ülkede kendini ecnebi hissetme ve öz ülkesini özleme, kültürel ahenk sorunları, buğulanmış sığınmacıların toplumsal entegrasyonunu negatif etkileyen bağlam ortada sıralandı.

Hem buğulanmış hem eş hem de sığınmacı iktisap etmek savunmasızlığı artırıyor

Araştırmaya katılanların yarısından fazlasını evliler oluşturdu. Katılımcılar arasındaki hanımefendilerin iri çoğunluğunun da harp bölgelerinde eşlerini kaybetmeleri hasebiyle dul yahut bekar oldukları görüldü.

Yaşlı hanımefendilerin beylere mucibince hâlâ yanında tomar anahtar problemi yaşamış bulunduğu belirlenen araştırmada, hanımlar öbür devletlerde olabilecek budunsal ve siyasal sorunları hâlâ baş döndürücü dile getirerek, Türkiye'de eğlenmek istediklerini, buğulanmış rical ise ayrıksı yanında ülkeye kullanmak istediklerini belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre, hem buğulanmış hem eş hem de sığınmacı olmak, buğulanmış eş sığınmacıların savunmasızlıklarının düzeyini artırarak onları hâlâ kırılgan bir duruma getiriyor.

Kronik hastalıklarla da harp ediyorlar

Araştırmaya eklenen buğulanmış sığınmacıların en ehemmiyetli üç dirimlik deposu arasında, sırası ile aylık (yüzde 40,4), toplumsal yardımlar (yüzde 28,4) ve eş tasarrufları (yüzde 16) bulunuyor.

Yaşlı sığınmacıların yüzdelik 52,5'i bire yanında sürede süreğen hastalıklarla harp ediyor. Kadın sığınmacılar ortada osteoporoz (yüzde 75), arterit (yüzde 61,8), yetersizlik depresyonu (yüzde 60), hipertansiyon (yüzde 59) kesif görülürken, eş sığınmacılar ortada da şeker hastalığı (yüzde 51,2), inme (yüzde 57,1), sema kaybı (yüzde 62,5) ve önsezi alışkanlık hastalığının (yüzde 59,4) kesif görüldüğü saptandı.

Her 4 buğulanmış mülteciden 3'ü anahtar problemi yaşıyor

Araştırmaya eklenen değme dört buğulanmış mülteciden üçü, doğrusu iştirakçilerin yüzdelik 76,9'u anahtar problemi yaşadığını belirtti.

Etnik, siyasal arbede ve resmi mesail yaşadığını, ayrımcılığa sunulan kaldığını aktaran buğulanmış sığınmacıların payı ise tetkikte ceninisakıt kurda kaldı.

Ayrıca araştırmaya katılanların topu topu değerlendirildiğinde, buğulanmış sığınmacıların yüzdelik 50,3'ü Türkiye'de kalmayı düşünmediğini, yüzdelik 15,1'i de ayrıksı yanında ülkeye gitmeyi istediğini dile getirdi.

"Göç, buğulanmış sığınmacıların hayatlarını içten etkiliyor"

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü hasebiyle araştırma sonuçlarına bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve YAŞAM Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, buğulanmış mültecilerin, nüfusun yaşlanması ve evren genelinde göçün çoğalması hasebiyle geçenlerde sığınmacı nüfusunun ehemmiyetli yanında bölümünü oluşturacağına dikkati çekti.

"Yaşlılık, gelirin, toplumsal rollerin ve statülerin, ilişkilerin azaldığı ve sağlığın bozulmuş bulunduğu yanında dönemdir. Bu çoklu koşullarla baş başa göç, buğulanmış sığınmacıların hayatlarını içten etkilemektedir." değerlendirmesinde mevcut Özmete, yaşlılar açısından, eş ilmek ve kültürel unsurlar, vatandaşların yardımseverliği, aile, dost ve akrabaların varlığı kabilinden unsurların, toplumsal entegrasyonlarını teshil açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

"Yaşlı sığınmacılar düşüncesince olmuş eğitimi kursları düzenlenebilir"

Prof. Dr. Özmete, buğulanmış sığınmacılar açısından toplumsal fariza uygulamalarının da toplumsal entegrasyonun sağlanması düşüncesince önemine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Yaşlı mülteciler, gelirleri yok ise parasız keyif hizmetlerinden yararlanmaktadır. Ancak anahtar sorunları yahut hizmetlere muvasala dair bilgelik eksikliği, yaşlılar düşüncesince müşkülat yaratmaktadır. Uluslararası ve millî kurumlar çeşidinden sığınmacılar düşüncesince anahtar ve öbür terbiye programları sunulmaktadır. Ancak bu programlar bu buğulanmış kişi grubuna hususi kendisine sunulabilir ve kapsamı genişletilerek yaşlıların da yararlanması sağlanabilir. Yaşlı sığınmacılar düşüncesince olmuş eğitimi kurslarının düzenlenmesi ve topluma katılma sağlamaları önemlidir. Bu terbiye ortamları başkaca buğulanmış yetişkinlerin toplumsal ağlarını ve bağlantılarını da destekleyecektir. Yaşlı sığınmacıların toplumsal entegrasyonu, güçlendirici ve adalet devamlı yanında yaklaşımı hazımlı yanında basar açısıyla, toplumsal içermenin sağlanmasıyla belkili olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ