USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Günlük müşterek çay kaşığından aşkın tuz tüketimi böbrekler düşüncesince zararlı

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Hamad Dheir, böbrek sağlığı düşüncesince günce tuz tüketim miktarının birlikte çay kaşığını (2 gram) geçmemesi icap ettiğini bildirdi.

Günlük müşterek çay kaşığından aşkın tuz tüketimi böbrekler düşüncesince zararlı
10-03-2022 12:19
Sakarya

Dheir, 10 Mart Dünya Böbrek Günü zımnında meydana getirdiği açıklamada, böbreklerin tükettikleri kayıt ve içeceklerdeki dokuncalı maddeleri vücuttan alaşağı buyurmak düşüncesince 7 gündüz 24 sayaç çalıştığını, ayrımsız sürede D vitamini üzere yarayışlı maddeleri de sentezlediğini belirtti.

Sağlıklı müşterek insanoğlunun böbreklerinin 24 saatte vücutta dolaşan 180 litre akıl süzgeç ederek temizlediğini ve sayı farkı 1,5 litreyi lüzum halinde atılan adına vücuttan attığını aktaran Dheir, böbreklerin müşterek öbür ehemmiyetli fonksiyonun ise içki basıncını arama buyurmak bulunduğunu kaydetti.

Tüketilen tuz miktarının ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Dheir, şöyleki bitmeme etti:

"Günde 2 gram, kısaca müşterek çay kaşığı derece tuzdan ilavesi böbreklerimiz düşüncesince zararlı. Ülkemizde maatteessüf tuz tüketimi günce sayı farkı 15 gr. civarında. Böbreklerimiz müşterek tomar tahsil edilen tuzu vücuttan atmaya çalışıyor, bundan dolayı tuz tüketimini muhtemel enikonu azaltmamız gerekiyor. Ev salçaları, turşular, peynirler, yiyeceklere kattığımız tuz miktarı bütünü tuz tüketimini artırıyor. Aşırı tuz kullanması da aşırı ağırbaşlı tevettür sorunu yaratacak halde içki basıncımızı yükseltiyor. Bu, levent boylu vadede 50'li yaşlarda herhangi müşterek dü insandan birinin tevettür hastası olması anlamına geliyor."

Dheir, temelli böbrek yetmezliğinin en ehemmiyetli sebeplerinden birinin de diyabetten sonraları hipertansiyon rahatsızlığı olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar önlenebilir rahatsızlıklardır. Yaşam seçimi dediğimiz metin beslenme, akım odaklı dirim ve tuz tüketimini sınırladığınızda şeker rahatsızlığı ve hipertansiyon riskini ehemmiyetli seviyede azaltarak böbreklerimizi koruyabiliriz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de meydana getirilen çalışmalarda 7 insandan birinde vakayiname böbrek yetmezliğinin görüldüğünü, bunun ağırbaşlı müşterek dava bulunduğunu özetleyen Dheir, "Aşırı tuz tüketmeyen bir tanesi ile tuz tüketimi müşterek tomar bulunan birinin su tüketmesi de farklıdır. Çok su bezdirmek böbrek sağlığı düşüncesince ehemmiyetli değildir. Susadıkça su ihtiyacımızı karşılarız. Böbreklerde taş var ise elbette ki o devir su tüketimi günce 3-4 litreleri güçlü bulabilir. Tuzu, şekeri sınırlamış birinin su tüketimi ile sınırlamamış birinin su tüketimi farklıdır. Genetik yatkınlıklar ve rahatsızlıkları saymazsak metin beslenerek, su içerek, antrenman yaparak, sigara ve içki tüketmeyerek metin müşterek halde böbreklerimizi en güzel halde kullanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ