USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın

Doğru ortak tagaddi çeşidi ile dosdoğru ve şimdi emeksiz ortak gebelik kılmak mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, gebelik döneminde akıllıcasına beslenmenin nite planlanması gerektiği ile ilişik ipuçları verdi.

Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın
06-03-2022 10:30

Ciddi tagaddi bozukluğuna cemaat bulunan bayanların evlatlarının afiyet problemleri yaşadığını tamlayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, gebelik sürecinde asliye gıda kaynakları bulunan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin gereksinimlerinin vücutta arttığını, buna ilişkin alegori ısın miktarında da çoğalma görüldüğünü tabir ederek şunları söyledi:

“Gebe bulunan ile sıfır hanımlar arasındaki ısın İhtiyaç farkı hemen 300 kaloridir ve bu rastgele öğünde 1-2 kaşık yan yana tomar yenilerek karşılanabilecek yan yana farktır. mühim bulunan yan yana tomar oranda aşındırmak ve kilo kabul etmek değil, lazım bulunan maddeleri istikrarlı ve tam oranda almaktır. Anne talibi tam beslenerek averaj 11-13 kilo almalıdır. Gebelikte kilo takip edeni yapılmalıdır. İlk üç ayda averaj gayrisıhhi kilo ile yan yana kilo, ahir vakitlerde ise ayda averaj 1,5 kilogram- 2 kilo katılması normaldir.”

Öğün sayısını artırın

Hamilelik döneminde tagaddi düzeninde başkalık yapılması icap ettiğini söylenen Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, alışılagelen yıllarda meri günde üç öğünün gebelik döneminde artırılarak beşe çıkarılması icap ettiğini belirtti. Özlen Emekçi Özay, bu sürede ana adaylarının öğün sayısını artırarak er çağda yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçebileceğini, midede yanma ve bombe sorunlarını de önleyebileceklerini söyledi.

Fast food tüketmeyin

Fast food yiyecek düzeninin umumi alegori gıda değerinden mahrum ve faziletkâr kalorili yan yana yiyecek türü bulunduğunu kail Özay, fast food yiyecek düzeninin faziletkâr oranda ulama maddesi içerdiğinden ötürü ilkin gebelik döneminde önerilmediğini belirtti. Gebelikte kalorinin üç sebepten ötürü lazım bulunduğunu kail Özay, bu üç sebebi gebeliğe ilişkin acemi dokuların yapımı, bu dokuların idame ettirilmesi ve bünyenin hareketi alegori belirtti.

Özay şöyleki bitmeme etti:

“Gebe yan yana avrat dü canlı olmayana uyarınca günde tahminî üste 300 kaloriye gerekseme duyar. Bu boyut yan yana tomar beslenmenin değil istikrarlı beslenmenin önemini açık açık ortaya koymaktadır. Gebelikteki ısın tüketimi evvel 3 ayda minimum düzeydeyken bu dönemden sonraları çabuk yan yana çoğalma gösterir. İkinci 3 ayda bu kaloriler esas plansenta ve oğulcuk gelişimini karşılarken, akıbet 3 ayda ise asliye alegori bebeğin büyüme göstermesine harcanır. Normal dosdoğru yan yana hanımda tamamı gebelik süresince tavsiye edilen ısın artışı 11 - 13 kg'dir. Bu 11 kilonun 6 kilosu anneye, 5 kilosu ise bebeğe ve ona ilişik oluşumlara aittir.”

Aşırı karbonhidrat tüketimi annenin aşkın kilo almasına illet olur

Vücudun ısın ihtiyacını karşılayan üç asliye erke kaynağının protein, yağlar ve karbonhidratlar bulunduğunu kail Özay şöyleki bitmeme etti: “Eğer karbonhidratlar ehliyetsiz alınırsa vücudunuz erke bildirmek düşüncesince proteinler ve yağları yakmaya başlar. Böyle yan yana vaziyette dü meyve ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğinizin akıl ve asap sistemi gelişimini sağlayacak tam protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya çıkar. Ketonlar yağ metabolizmasının ürünü bulunan asitlerdir ve bebeğin hamız baz dengesini nakzen akıl gelişimini negatif yönde etkileyebilir. Bu sebeple hamilelikte karbonhidrattan fukara perhiz önerilmez. Pirinç, un, ebebulguru kabilinden karambol karbonhidrat kaynakları ana düşüncesince erke deposu olmanın yanı sıra, B kol vitaminleri ve çinko, selenyum, krom, magnezyum kabilinden iz elementleri bereketli oranda içerir. Karbonhidratlar yan yana tomar oranda ise çocuk açısından fazladan yan yana avantaj sağlamadıkları kabilinden hemen ana adayının aşkın kilo almasına illet olurlar.”

Günde 60-80 gr. protein tüketin

Amino hamız denilen yapılardan oluşan proteinlerin vücuttaki hücrelerin asliye bina taşını oluşturduğunu kail Özay, doğada hep 20 cins amino hamız bulunduğunu, yan yana kısmının vücuttaki öteki maddelerden üretilebilirken, esansiyel amino hamız denilen amino asitlerin ise vücutta üretilemediğini, bu sebeple behemehâl gıda yolu ile haricen katılması icap ettiğini belirtti. Özay, proteinlerin saç telinden tırnağa derece vücuttaki tamamı hücrelerin bina taşı olup, akıl ve asap sisteminin gelişimi düşüncesince de hayati ciddiyete cemaat bulunduğunu vurgulayarak, iki canlı bayanların günde 60 -80 gr. protein tüketmelerini önerdi.

Günde 1 yahut 2 bardak motorin için

Hamile yan yana kadının bebeğinin çelimli kemiklere, dişlere ve gerekseme duyduğu kalsiyum ve öteki elementlere cemaat olabilmesi düşüncesince günde minimum yan yana yahut dü bardak motorin içmesi icap ettiğini kail Özay, katıksız natürel taş düşman lambası ve benimseyememe sebebi ile motorin içilemeyen hallerde bunun adına peynir ve ya yoğurt tüketilebileceğini belirtirken, kalsiyum alımının ehliyetsiz kalması yerinde haricen verilecek ilaçlar ile dayanak noktası sağlanabileceğini tabir etti.

Margarin ve günebakan hasım adına zeytinyağı tüketin

Et, balık, kümes hayvanları, husye ve döşenmemiş baklagillerin vitamin ve mineraller indinde protein de sağladığını kail Özay, dü canlı hanımda ve bebeğinde nesiç gelişimi ve acemi nesiç oluşumu düşüncesince proteinin ehemmiyetli bulunduğunu belirtti. Bu tarz besinlerden günde minimum üç öğün katılması icap ettiğini kail Özay, baklagillerin protein kıymetini bırakmak düşüncesince peynir, motorin ve ya etle baş başa yenilebileceğini belirtti. Hamilelik yerinde bünyenin yağ içeren gıda ihtiyacında başkalık olmadığını vurgulayan Özay, günce tahsil edilen kalorilerin yüzdelik 30'unun yağlardan doğacak halde beslenilmesi icap ettiğini laflarına ekledi. Özay, bire yan yana sürede margarin, günebakan hasım kabilinden satüre yağlardan ırak durularak zeytinyağının kullanılmasını önerdi.

Vitamin takviyeleri ne devir kullanılmalı

Hamile hanımlara dayanıklı aşkın vitamin ve mineral içeren ilaçların verilmesinin rutin yan yana görüngü bulunduğunu kail Özay, bu ilaçların gerekliliğinin de halen tartışılan yan yana boyut bulunduğunu belirtti. Dengeli ve akilane sönümsüz iki canlı yan yana hanıma haricen vitamin desteğinin gerekmediğini, vitamin ve mineraller almanın en akilane yolunun katıksız gıdalar tüketmekten geçtiğini tamlayan Özay, hamilelerin aklık beslendiği takdirde medikal yardıma gerekseme duymayacağını tabir ederek şunları söyledi:

“Folik hamız ve demir, medikal destekle ilişik ayrıklık yan yana durumdadır. Folik hamız bebeğin akıl ve asap sistemi gelişimi düşüncesince anahtar ciddiyete cemaat bulunduğu için iki canlı kalmadan üç ay evvela alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte kalık diri ihtiyaçı katıksız yollardan karşılanmaz. Bu sebeple ilkin gebeliğin ikinci yarısından sonraları haricen sunulan diri ilaçları ile dayanak noktası yapılır. Türk topluluğunda diri eksikliği anemisi aşkın yoğun görüldüğünden, gebeliğin başlangıcında meydana getirilen çağ sayımında kalpsizlik saptanması yerinde gebeliğin en gene itibaren yardıma başlanabilir. Gebelikte diri kullanımının yan yana bambaşka önemi de kalpsizlik olmasa bile hem ana adayının hem de bebeğin diri depolarını tam halde kaplamak düşüncesince lazım olmasıdır.”

Hamilelik periyodunun en ehemmiyetli gıda maddesi: Su

Suyun hamilelikte alınmasına ilgi gösterilmesi müstelzim en ehemmiyetli gıda maddesi bulunduğunu kail Özay, eskiden gebelik esnasında sodyum klorür tüketiminin kısıtlanmasının gerektiği savunulurken, bu günlerde bunun lazım olmadığı, alışılagelen oranda gıdalar ile tahsil edilen tuzun tam bulunduğu ve kısıtlamaya gidilmemesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden fikriyat bulunduğunu belirtti. Hamile yan yana kadının günde 2 gr. sodyum klorür alması icap ettiğini kail Özay, ehliyetsiz ve ya aşkın sodyum klorür alımının ana adayının likit elektrolit dengesini negatif halde etkilediğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ