USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Harkiv'de nikahlar savaşın gölgesinde kıyılıyor

Ukrayna'nın doğusunda arazi meydan Harkiv şehrinde muharebeye karşın sahn bitmeme ediyor. Savaşın gölgesi altında Harkivli çiftler, hayatlarını birleştirmek düşüncesince nikah merkezlerinin şeklini tutuyor.

Harkiv'de nikahlar savaşın gölgesinde kıyılıyor
16-09-2022 12:04
Harkiv

Başkent Kiev'in peşi sıra Ukrayna'nın en iri ikinci şehri bulunan Harkiv, Rusya sınırına kısaca 45 kilometre mesafede toprak alıyor.

Harkiv, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana, muharebenin en ağırbaşlı hissedildiği şehirlerin başlangıcında geliyor. Rus güçlerinin yoğun pıtrak roket ve roketlerle gaye almış yer aldığı Harkiv'de sahn gelişigüzel şeye karşın bitmeme ediyor.

Hayatın bitmeme ettiğinin en ehemmiyetli işaretlerinden bir tanesi de nikahlar.

Harkiv site merkezinde toprak düzlük nikah dairesinde çiftler dönenceli hapishane girerek hayatlarının en bahtiyar anını savaşın gölgesinde de olsa yaşamaya çalışıyor.

Resmi nikah merasiminin yapıldığı yapının içerisine muhtemel roket yahut roket saldırısı tehdidi zımnında elkızı ve damattan bambaşka kimsenin girmesine müsaade verilmiyor. Gelin ve damadın yakınları, arkadaşları, nikah merkezinin haricinde yanlarında getirdikleri çiçeklerle çiftlerin hariç çıkmasını bekliyor.

Nikah kıyılıp yüzükler takıldıktan sonraları çiftler hariç çıkarak yakınları ve akrabalarıyla bu bahtiyar günlerini kutluyor.

Savaş da olsa gelenekler unutulmuyor. Gelin ile damat, tek ayrılmasınlar niteleyerek kollarından Ukrayna'ya has işleme işlemelerin yer aldığı alkan müşterek bezle birbirlerine bağlanıyor. Gelin ve damada evde pişirilen kazanç ağırlama ediliyor.

"Koşullara bakmayarak hayalimizi gerçekleştirmeye değişmeyen verdik"

Harkiv'de hayatlarını birleştiren Kurilo Ihor ve Lushnikova Yila çifti, martta düğün yapmayı planladıklarını fakat savaş zımnında gerçekleştiremediklerini anlatım etti.

Gelin Lushnikova, savaş başladıktan çelimsiz müddet sonraları Harkiv'den ayrılarak ilk oldukça şimdi sakıncasız bulunan Ukrayna'nın batısına, sonraları da Avrupa'ya geçti, kısaca 3,5 ay Avrupa'da kaldıktan sonraları baştan Harkiv'e döndü.

Damat Kurilo ise mayıs ayında fahri adına Ukrayna ordusunda cankurtaran şoförlüğü yaptı.

İnternetten tanışan ve şimdi sonraları dost bulunan çift, savaş boyunca yaşadıklarını ve geleceğe ilişkin planlarını AA muhabirine anlattı.

Savaşın başlaması zımnında martta yapmayı planladıkları düğünü talik kılmak durumunda kaldıklarını tamlayan Kurilo, şunları söyledi:

"Mart ayına düğünümüzü planlamıştık. Fakat savaş yaşamımıza öz düzenlemelerini getirdi. Başka müşterek ülkenin işgali sonucunda planlarımız değişti. Kız dostum dirilik güvenliği düşüncesince Avrupa'ya gitti, ego burada kaldım. Daha sonraları o arka döndü. Koşullara bakmayarak hayalimizi gerçekleştirmeye değişmeyen verdik ve ailemizi nikah ile resmileştirmek düşüncesince aşama attık."

"Ukrayna galibiyet elde edecek"

Kurilo, muharebeye karşın geleceğe müteveccih projeler yaptıklarını dile getirerek, "Çocuklarımız olsun istiyoruz. Sevdiğim işle çabalamak istiyorum. Ortaya çıkan şeylere karşın bunlar bizi banko durdurmuyor. Büyük planlarımız var. Ukrayna banko ayakta kalacak ve galibiyet elde edecek." niteleyerek konuştu.

Savaş zımnında ilk yaşamış yer aldığı şehri sonraları da ülkesini bırakma kılmak durumunda artan elkızı Lushnikova, şunları anlattı:

"Ukrayna'da nelerin olacağını anlamıyorduk. Avrupa'da 3,5 ay bulunduk, şimdi sonraları arka döndük. Çünkü sevdiğim insanı kullanmak istiyordum, Ukrayna'da, cana yakın şehrimizde geleceğimizi ihdas kılmak istiyorduk. Şimdi, elbette ki, tamamı alışılagelen insanoğlu korkuyorlar. Roket ve öbür şeylerden hacısı hocası korkuyor zorla lüzum istemez buna da alışıyorsun. Yine de gelişigüzel devir teyakkuzda oluyorsun, çevrene bakıyorsun sürekli."

Erkek arkadaşıyla ayrı kaldıkları zamanın baş döndürücü tekaüt bulunduğunu dile getiren Lushnikova, şöyleki bitmeme etti:

"İletişim kuramıyorduk. Uzun müddet yanıt alamıyordum. Kavga ediyordum. 'En azından sağlıksız günde müşterek kez bana yanıt veremiyor musun?' niteleyerek soruyordum. 'Her şeyin uğrunda bulunduğunu anlayabilmem düşüncesince en azından müşterek çelimsiz ileti yahut gülücük göstergesi gönder.' diyordum. İlk günlerde bu yüzden baş döndürücü gürültü ediyordum zorla şimdi sonraları anladım ki bulunmuş yer aldığı yerle alakadar adına iletişime geçmesi kendisi düşüncesince sakıncalı olabilirmiş."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ