USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hastalıkları değişik repertuvarları aynı

Görme mânialı ile dokunmabana hastalarının da ortada bulunduğu 40 yabanlık Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği koro ekibi, seslendirdikleri parçalarla maneviyat buluyor.

Hastalıkları değişik repertuvarları aynı
22-01-2022 12:06
Ankara

Koristlerinin ortada görme özürlü ve dokunmabana hastalarının bulunmuş olduğu Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, sağlık mücadelesini, seslendirdikleri parçalar ve birbirleriyle güçlendiriyor.

Metastatik emcek kanseri, sütun kanseri hastaları ile akıl kanaması nâkil yahut müşahede engeli bulunanların da arazi almış olduğu 30-70 gözyaşı arasındaki 40 nefis koro kadrosu üyeleri, Altındağ Belediyesince oluşturulan kursta ritim, muhtıra ve ahenk eğitimi almaya başladı.

Farklı mesleklerden katılımcılar ortada yakalanan ahenk ve genişletilen repertuvarlarla konserler vermeye hazırlanmakta olan koro, bu yılki geçmiş konserini "Yöreler" temasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ilişik türküleri seslendirerek verecek.

Provalarını Yunus Emre Kültür Merkezi'nde işleyen Türk Halk Müziği Korosu'nun şefi İlkim Eylül İlk, AA muhabirine, 16 senedir değişik korolarda şeflik yaptığını anlattı.

"Hastalıkları ayrı, repertuvarları aynı" öğrencilerinin prova ve dinleti sırasında sevinçli bugün geçirdiğini tamlayan İlk, "Ben liet sözlerini, ırlamak laflarını okutmuyorum, ezberlettikten sonradan çoğu kez elimle sufle veriyorum. Amacımız lafları ezberletmeden öğretmek. Engelli, kimyasal otama düzlük ve üniversiteye hazırlanmakta olan öğrencilerimiz var. Hiç kötüye revan hastamız olmadı. Psikolojik şekilde aşırı rahatlıyorlar. Bedensel şekilde da değişiklikleri kendilerinde gördüklerini söylüyorlar. Tabii ego hekim değilim onlar namına bahsetmek istemem. Kendilerini aşırı hâlâ elleme hissettiklerini söylüyorlar, onlara sağaltım kabilinden geldiğini belirtiyorlar." sanarak konuştu.

"Her devir ibret yapmıyoruz"

Müziğin, öğrencilerini kuma paydada buluşturduğunu aktaran İlk, ekincilik mühendisi bulunmasına karşın koro şefi şekilde konserler düzenlediğini tabir etti.

Türkü sözlerinin devir zamane öğrencilerini geçmişe götürdüğünü dile getiren İlk, şöyleki bitmeme etti:

"Müzikten on paralık kimesne kopmamalı bence, insanı yaşama bağlayan yegâne nesne budur. Okulumu bitirdim fakat gine de koro şefliğine bitmeme ediyorum. Ben kopamadım, öğrencilerim de yaşları birçok olursa olsun kopamıyorlar. Zaman devir yanında türkü, gelinlik çağını hatırlatıyor. Büyüğümüz, o anılarını bize anlatıyor yahut ego yanında nesne anımsıyorum oradan yanında sevgi gelişiyor. Her devir ibret yapmıyoruz. Sohbetlerimiz de oluyor, birbirimize yanında şeyler katabiliyoruz. Ben ıvır zıvır şekilde onlardan yanında nesne alıyorum onlar da torunları düşüncesince benden yanında nesne alıyorlar. Cinsiyetlerimiz, gözyaşı aralıklarımız, hastalıklarımız, kaybettiğimiz yakınlarımız değişik olsa da yegâne kuma noktamız türkülerimizdir."

"Şarkı söylemenin afsunlu yanında gücü var"

Koro kadrosunun 45 yaşındaki üyesi Canan Perdahlı, 12 senedir metastatik emcek kanseri ile savaş ettiğini belirterek, otama sürecinde maneviyat motivasyonun sansasyonel olduğuna ayraç etti.

Ekip arkadaşları ve koro şefi ile 3 senedir ahenk içinde parçaları seslendirmekten bahtiyar bulunduğunu özetleyen Perdahlı şunları kaydetti:

"Şarkı söylemenin afsunlu yanında gücü var. Aynı dili konuştuğumuzu hissediyorum. Yani ayrımsız maraz biçimi olmasa da ayrımsız dili konuşuyoruz. Herhangi yanında engeli sıfır insanlarla da beraberce olmamız bizi hasta yapısından da çıkartıyor. Takım emek vermesi duygusuyla ayrımsız ortamda değişik duyguları yaşayarak kendinizi mevcut ediyorsunuz. Yanınızdaki insanı sevmeyebilirsiniz, sorunlarınız olabilir, evde bambaşka mesail da kabil fakat buraya gelindiği anda gelişigüzel nesne çabucak bulunmayan oluyor. Bana kalırsa şayet işlemeyen yanında durumunuz bulunmayan ise bu aktiflik onlarca antidepresan ilaca bedeldir. Çünkü burada içinizden geldiği kabilinden natürel halde kişi sesinizi dinliyorsunuz. Açıkçası, kendinizle aşırı elleme seyahat yapıyorsunuz."

"Bugüne genişliğinde 30 konserde arazi aldım"

Emekli bankacı Aysel Tozan da geçtiğimiz sene akıl kanaması geçirdiği düşüncesince derinlemesine müddet dip bakımda otama gördüğünü tabir ederek, koroya sağaltım gayeli geldiğini anlattı.

Türk Halk Müziği eserlerini seslendirmesinin namına geçinme luğu verdiğini kaydeden Tozan, şöyleki konuştu:

"Hiç değilse yanında şeylerle uğraşmak, müzikle savaş etmek bizde terapiye faktör oluyor. Bu manada akıbet adım buradan memnunuz. Emekli olduktan sonradan epey boşlukta kalmıştım. O sebepten kendime yanında uğraşı aradım. evvel hulliyat kurslarına gittim. Baktım orada hulliyat kursları beni az buçuk sıkıyor. O sebepten müziğe başladım. evvel bambaşka belediyede musiki kursuna gittim arkası sıra Altındağ Belediyesinin Türk Halk Müziği korosuna katıldım. Bugüne genişliğinde 30 konserde arazi aldım. Sosyal iktisap etmek kişiye hâlâ elleme hissettiriyor. O manada akıbet adım memnunum. Belediye başkanımıza da hakeza birisi olanak sunmuş olduğu düşüncesince teşekkürname ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ