USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Hatırlatma dozu'nun eskiden yapılması Omicron varyantına üzerine koruyor

Prof. Dr. Kara, Kovid-19'un Omicron varyantının Türkiye'de dominant duruma gelebileceğini belirterek, "Zamanında hatırlatma dozlarıyla antikor düzeyini fevk çektiğimizde Omicron'dan da korunur duruma geliyoruz." dedi.

'Hatırlatma dozu'nun eskiden yapılması Omicron varyantına üzerine koruyor
21-12-2021 11:30
Ankara

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, AA muhabirine, dünyada 60'tan müşterek tomar ülkede görülen, Delta'nın arkası sıra dominant varyant olması beklenen Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı gündeş neticeler ve aşılamada hatırlatma dozlarının önemine bağlı detayları paylaştı.

Delta varyantının önceki el görüldüğü alanlarda yayılmasının kısaca 2 hafta sürdüğünü anımsatan Kara, "Delta varyantı kısaca 6-7 haftalık müşterek periyotta, bulunmuş olduğu alanda bilge virüs durumuna geliyordu. Omicron'da bu müddet az elan günlerle anlatım ediliyor. İki haftalık müşterek müddet içinde de bulunmuş olduğu alanda bilge bir vaziyete geliyor. " ifadesini kullandı.

Bunun Omicron'un Delta'ya uyarınca baş döndürücü elan aceleci ve hazırlop bulaştığı anlamına geldiğine dikkati çekici Kara, "Omicron'un baş döndürücü aceleci ve hazırlop bulaşması zımnında peçe ve açıklık kuralları elan baş döndürücü ehemmiyet kazanmaya başladı. Bu, ilkin havaların soğuduğu, bağlı mekanlarda elan müşterek tomar devir geçirdiğimiz zamanlarda müşterek güzel ön plana çıktı. O sebeple lütfen bu zamanda maske, açıklık ve havalandırmaya azami değil azami ilgi gösterelim." diyerek konuştu.

Kara, Omicron kaynaklı hastaneye yatış, rahatsızlığı ağırbaşlı nakil oranları şu an elan bağan olsa da varyantın derin görüldüğü yerlerde hastaneye müracaat oranlarının artacağına ayraç etti.

Omicron'un ilkin riziko altındaki insanları aksi etkileyebileceğini vurgulayan Kara, şahısların hem kendileri aynı zamanda maraz açısından riziko grubunda arazi düzlük yakınları düşüncesince hatırlatma dozunu olması icap ettiğini söyledi.

Omicron'dan sığınmak düşüncesince elan müşterek tomar antikora gerekseme var

Delta'dan ayrımlı adına Omicron'da 50'den müşterek tomar mutasyonun elan bulunduğunu aktaran Kara, bunların müşterek bölümünün bedenin virüsü tanıyıp, kendini savunduğu noktaları gaye aldığını anlattı.

Vücuttaki antikor düzeylerinin insanları kesinlikle koruduğunu rakamlar üstünden örneklendiren Kara, şunları kaydetti:

"Diyelim ki normalde 8 düzeyindeki antikor, kişiyi Delta varyantından koruyordu, bu düzem 6'ya inerse de insan ağırbaşlı hastalanmıyordu. Aşıyla ise 90-100 derece müşterek antikor kıymeti elde ediliyordu ve bu da baş döndürücü çın esirgeme sağlıyordu. mRNA aşısında ise 200 derece müşterek bedel elde ediliyordu, bundan dolayı de az buçuk elan levent boylu esirgeme oluşuyordu. Fakat hastalıktan dehalet düşüncesince gereken, kalıp adına verdiğim, bu 8 düzeyindeki antikor değerinin Omicron'da elan yukarılarda, 40 yöresinde bulunduğunu görüyoruz.

Bu sebeple aşıda elde ettiğimiz antikor kuru aşağılara inmeye başladığında Omicron'a dirlik alıngan bir vaziyete geliniyor. Şu an bu müddet aşılarda 3 ay derece görünüyor. Yani 3 ay içinde aşıdan elde edilmiş antikor seviyesi 40'ların dibine iniyor, Omicron kişiyi gine tutup hastalanmasına etmen oluyor. Bu sebeple eskiden hatırlatma dozlarıyla bunu fevk çektiğimizde Omicron'dan da korunur bir vaziyete geliyoruz. Böyle müşterek şansımız var, hatırlatma dozunun önemi bu."

"Hatırlatma dozunu kesinlikle eskiden olmalıyız"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, dü doz aşının arkası sıra vücudun, eskiden meydana getirilen hatırlatma dozuna baş döndürücü elan çıpa müşterek karşılık verdiğini dile getirdi.

Kara, "Örneğin, müşterek numara ve ikinci doz aşı olduğumuzda antikor kuru 100 oluyorsa, hatırlatma dozuyla bu ara sıra 300'e denli çıkıyor. Bu sebeple hatırlatma dozları baş döndürücü kıymetli, kesinlikle sürelerini kaçırmadan hatırlatma dozlarını olmamız gerekiyor. Özellikle Omicron'un devletimizde olduğunu, riskinin varlığını ve baş döndürücü hazırlop bulaştığını düşündüğümüzde hatırlatma dozunu değerlendirmemiz lazım." biçiminde konuştu.

"Aşıda 5. doz şu an düşüncesince lazım görünmüyor"

Türkiye'nin er çağda hatırlatma dozlarını uygulamaya başlamasının şişman ehemmiyet taşıdığının altını çizen Kara, "Hatırlatma dozunun üstünden 3-6 ay derece müşterek müddet geçtiyse öbür hatırlatma dozunu da yaptırmamızda kâr var." dedi.

Kara, aşılamada 5. dozun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Şu anki bilgilerle baş döndürücü gerekiyormuş derece görünmüyor ama varyant değişikliği veya müddet uzayacak olursa o devir müşterek öbür hatırlatma dozu olabilir. Fakat 'bu doz ne devir olur' dersek, onu bugünden öngörmek, değişmez müşterek bilinçlilik bildirmek zor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'de bilge varyant durumuna gelebilir"

Prof. Dr. Kara, topu topu devletlerin evvela Omicron'un ülkeye girmemesi, geldikten sonradan ise dünya içinde yayılmamasına çalıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fakat muhtemelen müşterek noktadan sonradan yayımlanma başlarsa çabucak bilge formata dönüşebiliyor. Şu anda memleketimizdeki nüsha kısıtlı. Bunun en şişman şansı er belirleme edilenlerin izolasyonlarının güzel yapılması, karantinada güzel tutulmaları ve müşterek başkasına bulaştırma fırsatını vermemeleri. Tabii ki bunun daima sağlanması baş döndürücü belkili olmayacaktır. Bir müddet içinde devletimizde de lehçe yayılımlar ve sonradan da şişman olasılıkla bilge bir vaziyete gelmesi gır konusu."

Kara, Omicron'un dominant bir vaziyete gelmesinin hikâye sayılarını müşterek hacim aksi etkileyebileceğini de dile getirdi.

Omicron varyantı evlatları kesinlikle etkiliyor?

Prof. Dr. Kara, Omicron varyantının çocuklardaki seyrine müteveccih de şu detayları paylaştı:

"Yetişkinlerde 100 insan virüsü alıyorsa 20'si ile 25'inde semptomlar ortaya çıkıyordu. Çocuklarda ise bu nicelik 2 ile 4 arasındaydı. Fakat Omicron elan hazırlop bulaştığı düşüncesince çocuklardaki nicelik 15'lere çıktı. Çocuklar içinde Omicron'un pozitifliğini elan müşterek tomar görüyoruz ama hastaneye gelme, yatma yahut rahatsızlığı ağırbaşlı nakil derece bulguları yayınlayan müşterek bilgelik her neyse ki şu an düşüncesince elimizde yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ