USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Havalar artık ısındı, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin

Güneşli havalar iyiden iyiye kendini gösteriyor. Peki lakin bu rahatsızlık ve halsizlik neden? Bahar yorgunluğuna müteallik bilinmesi gerekenleri özetleyen Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, en baş döndürücü da hanımlarda görüldüğünü belirtti.

Havalar artık ısındı, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin
27-04-2022 15:20

Bahar yorgunluğunun hamam havaların yeni başladığı dönemde, güneşli günlerde mahsus gevşeklik yahut ağız tatsızlığı kûhi adına tanımlayan İstanbul Topkapı Üniversitesi Psikoloji kısmı Dr. Öğr. Üyesi ve Uzman Psikolog Nesrin Duman, bahar yorgunluğunun etkilerini ve hal önerilerini anlattı. Duman, “Sabah kalkmakta zorlanıyor, gündüz içinde enerjinizin düştüğünü hissediyor, mafsal ve adale ağrıları mı yaşıyorsunuz. O devir siz de bahar yorgunluğu yaşayanlardan olabilirsiniz” dedi.

‘Kadınlarda Daha Çok Görülüyor'
Psikolojik ayn açısıyla bahar yorgunluğunu, çatışan duyguların yanında kombinasyonu adına tanımlayan Dr. Öğr. Üyesi Duman, “İnsanlar bu sezonluk intikal sürecinde rahatlık/konfor, susama ve yenilenme duygusu ile cana hususiyet ve hız eksikliği duyguları ortada arbede yaşayabilir. Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD) adına bilinen yanında klinik teşhis kategorisi bulunuyor. Büyük çoğunluğu eş bulunan SAD hastaları düşüncesince bahar yorgunluğu başta belirgindir. Bu veriye layıkıyla bahar yorgunluğu hanımlarda hâlâ aşırı görülmektedir diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

6 aydan yanında tomar sürerse dikkat!
Bahar yorgunluğunun depresyona dönüşmesi süreci karşı da bilgiler sağlayan Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman, “Kış aylarında bizler ortaklaşa yanında kaygı kûhi içinde oluruz. Bahar ulaştığında gelişigüzel şeyin iyileşeceğine inanırız. Ama bu elden olmadığında insanoğlu mutsuzluğa düşerler ayrıca batkı yaşarlar. Çevredeki şahısların dobra havanın tadını çıkardığını gördüklerinde, küsurat yanında vahşet ve bezginlik duygusu hissederler. Bu havas bunalım ile karıştırılabilir. Depresyon teşhis kriterleri ve bunalım teşhisi düşüncesince müddet (6 ay) farklıdır. Karıştırılmamalıdır. Bu ayrımı muktedir olmak düşüncesince kendinizi gözlemlemeli, değişiklikleri kapan etmelisiniz” sanarak konuştu.

‘Yapmak isteyip de yapamadıklarımız enerjimizi düşürür'
Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman, bu bölgede meydana getirilen araştırmalara nazarıitibar çekti. Duman, “Değişen mevsimle başlangıç başa dirim bilimsel dengemiz ve hormonlarımız değişir. İşlerimizle hâlâ az alakadar olmak isteriz. Bunun namına gezmek, afiyet gerçekleştirmek isteriz. Bunları muktedir olmak uyumlanmamızı artırır. Ama kalmak uyarlama sürecimizi zorlaştırır” ifadelerini kullandı.

‘Nisan ayında olumsuzluklar maça yapıyor'
“Nisan ayında bunalım ve alkolizm oranlarının maça yaptığı, riskli yanında ay” diyen Duman “Bu intikal sürecinde sıkıntı canlı şahısların bekâr olmaması önemlidir. Aile ve arkadaşlarınızla yaşadığınız duyguları paylaşın. Kendinize, yaşamınıza ve geleceğinize müteallik katastrofik kısaca tahripkâr düşüncelere kapılmayın. Uzmanlarla iletişime geçin, sorularınızı sorun. İntihar düşünceleri mevcut ise, alkol-madde kullanması başlangıç gösteriyorsa bu çabuk gidişat işaretidir. Lütfen sayaç kaybetmeden dayanak noktası alın” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Duman'a layıkıyla intikal periyodunu kolaylaştırmanın kimi yolları:
“Kendimizle düzenleme olmalıyız, kendimizi hâlâ elleme anlamalıyız ve kendimize ciddi yaklaşmalıyız.

Eğer siz bu intikal dönemlerinde düşünce yahut anarşi taayyüş eğiliminde biriyseniz; senenin bu yanında zamanlar kendinize nasıl, başta elleme bakacağınız üzerine zatî yanında plan/takvim yapın. Egzersiz rutininizi dosdoğru olacak halde yönetmeyi planlayın.

Bu süreci yegâne başınıza yönetemeyeceğinizi düşünüyorsanız, dayanak noktası alın. Kendiniz düşüncesince dayanak noktası kabul etmek hakkıyla de çelimli yanında adımdır.

Duygu takvimi oluşturabilirsiniz. Sabah, öğle, gece ezanı ne ihtisas yerinde olduğunuzu emojileri kullanarak haftalık takvimde işaretleyebilirsiniz. O duyguya hastalık bulunan yanında görüngü mevcut ise bunu da yazabilirsiniz. Farkındalık kazanmanız düşüncesince ihtisas takvimini karşınızda kullanmak iyidir. Böylece kendinizi sakinleştirdiğinizde, gelişigüzel sene sezon geçişlerinde yasadığınız bu kalıbı tanırsınız ve hastalık bu halde hissetme eğiliminde olduğunuzu anlarsınız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ