USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hem hafız adayları bununla birlikte hocaları görme engelli

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çabucak İstanbul'da oturan değil, Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden gelen, çırılçıplak ve ya çor kararı görmez öğrenciler terbiye görüyor.

Hem hafız adayları bununla birlikte hocaları görme engelli
27-10-2021 12:20
İstanbul

Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, kör öğrenciler, kendileriyle ayrımsız kaderi paylaşan kör müşterek hocadan Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı'daki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu, 2012 senesinde hizmete girdi. Aynı anda 100 öğrenciye görev verilen kursta, 2013 yılından buyana da görme engellilere Kur'an eğitimi veriliyor. Kurs, kör öğrencilere Kur'an öğretilen biricik ağırşak olma niteliği taşıyor.

Sadece İstanbul'dan değil, Türkiye'nin ve dünyanın ayrımlı yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan leyli kursta, ünlü kütüphane, rölyef ve ünlü data istihzar birimleri de bulunuyor.

Kursa mevrut kör öğrenciler, evvela şekilde Braille alfabesi ile Türkçe, sonradan Arapça kıraat öğreniyor ve Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor.

Şu anda Çamlıkaltı Kursu'nda, yaşları, ırkları farklı, anadan doğma veya maraz kararı engelli bulunan 8 mektepli görgü bilimi bilimi alıyor. Üstelik de hocaları da kendileri kabil ayrımsız kaderi canlı müşterek görme engelli.

"Her hafız özlük hafızını bakmak ister"

Görme engelli hafız adaylarının kör hocası Ali Duman, AA muhabirine Kur'an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 yıldır Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çalıştığını belirterek, güzeşte sene müstevli zımnında Türk öğrencilere değil, hoppadak Sudan'dan mevrut dü öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu sene 8 kör talebesi olduğunu, bazısının on paralık Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur'an tedris periyodunu şöyleki tabir etti:

"Kursta evvela şekilde rölyef bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, peşi sıra kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince özelliğine mucibince gayri hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli şekilde bitmeme ediyoruz. Bu projede gayri öğrencilerle kaynaştırma biçiminde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık hesabına Arapça kıraat etmek arzu edenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine bitmeme ediyor."

Kendisinin de kör müşterek hafız bulunduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

"Ben anadan doğma görme engelliyim. Benim kabil kör hafızlar yetiştiriyorum. Her insanoğlu özlük icra ettiği mesleği en dobra halde gerçekleştirmek ister. Biz de burada doğrusu aşırı giranbaha hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun kimi dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar makaleleri bilmedikleri düşüncesince kimi bölgeleri mantığını bilmeksizin ezberleyip geçiyorduk. Ancak deminden kılıç kabartmaya bilgili olduğumuz düşüncesince bu arkadaşların kafasında nazar boncuğu istifham göstergesi kalmadan öğretiyoruz ve en dobra halde öğreniyorlar. Bu aşırı ayrımlı müşterek duygu. Her hafız özlük hafızını bakmak ister. Allah'ta burada bunu bizlere kader etti. Şu anne derece nice hafız yetiştirdik."

"Kurs bana emare oldu"

17 yaşlarında kör Eray Öğün, Manisa'dan İstanbul'a hafızlık eğitimi düşüncesince geldiğini anlattı.

Göremediği düşüncesince elan evvela hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü tamlayan Öğün, "Şu an yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana aşırı dayanak noktası oldular." dedi.

Öğün, hafızlığını bundan sonradan tamamlayabileceğine inandığını aktararak, "Hafız olduktan sonradan ego de Ali hocam kabil hafızlar bakmak istiyorum. Ben de anadan doğma görme ambargo ve az kudret görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, toplumsal iktisap etmek zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, toplumsal yaşamını kurabilirsiniz. Kurs bana emare oldu." sanarak konuştu.

Bir apayrı hafız talibi ise Zonguldak'tan mevrut Irak menşeli Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur'an talebesi 3 yaşlarında başlamış bulunan delik tansiyonu zımnında şu an fakat yüzdelik 2 görebildiğini tabir etti.

Kurs ortamını aşırı sevdiğini, Kur'an-ı Kerim'i aşırı bellemek istediğini vurgulayan Adil, "Kursta eğitimler aşırı güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram aşırı iyi. Bize aşırı araştırma görevlisi oluyor." ifadelerini kullandı.

"Amacım hafız olup Kur'an-ı Kerim'i yaşayıp çevremdekilere aktarmak"

Doğuştan kör 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya'dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı aşırı istediğini dile getiren Baysan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Amacım hafız olup evvela Kur'an-ı Kerim'i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere aktarmak. Görme engellilere kimi tavsiyelerim var. Benim esasen toplumsal yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonradan müşterek şeylerin farkına vardım. Eve bekinmek müşterek bilinçlilik değiştirmiyor, dirim bitmeme ediyor. İllaki müşterek bölgelere gitmek, müşterek şeyleri özlük başınıza öğrenmeniz gerekiyor."

Diyarbakır'dan İstanbul'a mevrut anadan doğma kör Abdüsselam Güzeç, hafız iktisap etmek düşüncesince kursa geldiğini, hafız olunca kendisi kabil başkalarına bu eğitimi hasretmek istediğini laflarına ekledi.

Dünyanın ciharıyek yanına Braille alfabesi ile basımcılık Kur'an-ı Kerim yolluyorlar

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 senesinde kör öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 senesinde mihman tahsile geçtiklerini söyledi.

Kur'an kurslarında kör öğrencilere herhangi müşterek bölgede görgü bilimi bilimi verdiklerini tamlayan Yerlikaya, "Kursumuzdan bugüne derece 11 kör öğrencimizi izinli ettik. Ayrıca 100'den müşterek tomar kör öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami ilimler dalında görgü bilimi bilimi alarak buradan ayrıldılar." sanarak konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın ayrımlı yerlerinden mevrut öğrencilere de görgü bilimi bilimi verdiklerini anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin tüm yatılı. Bu devre 8 kör öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye derece burada kalıyorlar. Yine kendisi kör bulunan Ali hocamız onlara dini ve İslami ilimler dair görgü bilimi bilimi veriyor, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, gayri öğrencilerimizle birleşmek hesabına apayrı sınıflarda eğitimlerine bitmeme ediyor. İsteyen öğrencilerimiz alışılagelen meslek eğitimlerine buradan bitmeme edebiliyor. Ayrıca Braille alfabesi ile basımcılık matbaası merkezimizden dünyanın herhangi müşterek hesabına Kur'an-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bizlere toplumsal medyadan ulaşabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ