USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Her yıl yaklaşık 3 bin çocuk kanser riskiyle karşı karşıya'

Türkiye'de değme yıl yaklaşık 3 bin dünkü çocukluk dönemi kanseri olayı geliştiğine dikkati çekici Prof. Dr. Murat Elli, “Çocukluk dönemi kanserlerinin aşina stabil müşterek sebebi bulunmamaktadır. Ancak belirtileri ortada beklenmedik şişlikler, açıklanamayan halsizlik ve g

'Her yıl yaklaşık 3 bin çocuk kanser riskiyle karşı karşıya'
03-02-2022 11:30

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Elli, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Elli, evren genelinde rastgele müşterek yıl 400 bin çocukta kanser geliştiğini belirterek, “Bu evlatların dörtte bir tanesi dünyanın konuşu ve sosyoekonomik kendisine arka eksik vatanlarında tanıma konamadan kaybediliyor. Çocuklarda kanser görülme sıklığı 15 gözyaşı altında milyonda 110-150 arasındadır. Tüm kanser olgularının yüzdelik 1 ila 5'i çocuklardadır. Türkiye'de rastgele müşterek yıl 2 bin 500-3 bin dünkü çocukluk dönemi kanseri olayı bekleniyor. En aşkın tanıdık çocukluk dönemi kanserleri ise lösemiler, beyin-omurilik tümörleri, lenfomalar, Nöroblastom, Wilms tümör, okşayıcı nesiç tümörleri, mızrap tümörleridir” diyerek konuştu.

“Enfeksiyonlar kanser riskini artırabilir”
Yetişkinlerdeki kanserin aksine, çocukluk kanserlerinin iri çoğunluğunun tanıdık müşterek sebebi olmadığına ayraç fail Prof. Dr. Elli, “Kanser rastgele müşterek yaştan şahısda görülmekte ve bedenin rastgele müşterek bölümünü etkileyebilir. Tek tip müşterek dokuda hücrelerde kalıtım bilimi değişimle başlar, şimdi sonraları bedenin öteki kısımlarını şümul fail ve otama edilmezse vücuda dokunca verip ve ölüme niçin bulunan müşterek kesime (veya tümöre) dönüşür. Birçok düzentileme çocukluk kanserinin nedenlerini belirlemeye çalışmıştır, fakat çocuklarda aşkın az kanser çevresel yahut yaşantı seçimi faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda kanser önleme çalışmaları, çocuğun müşterek olgunlaşmış yaşlarındaki önlenebilir kanser geliştirmesini engelleyecek davranışlara odaklanmalıdır. HIV, Epstein-Barr virüsü ve ısıtma kadar kimi süreğen enfeksiyonlar, çocukluk dönemi kanseri düşüncesince risk faktörleridir. Diğer enfeksiyonlar, müşterek çocuğun olgunlaşmış kendisine kansere yakalanma riskini artırabilir, bu yüzden aşı iktisap buyurmak (karaciğer kanserini önlemeye asistan iktisap buyurmak düşüncesince sarılık B'ye karşı ve döl yatağı ağzı kanserini önlemeye asistan iktisap buyurmak düşüncesince insanoğlu papilloma virüsüne karşı) ve er kişileştirme kadar öteki yollar önemlidir. Mevcut veriler, kanserli topu topu evlatların yaklaşık yüzdelik 10'unun kalıtım bilimi faktörler dolayısıyla müşterek yatkınlığa eş bulunduğunu göstermektedir. Çocuklarda kanser gelişimini etkileyen faktörleri saptama buyurmak düşüncesince şimdi müşterek tomar araştırmaya gerekseme vardır” açıklamasında bulundu.

Bu belirtilere dikkat
Prof. Dr. Murat Elli, çocukluk dönemi kanserlerinin en ehemmiyetli belirtilerine ilişkin, “Beklenmeyen kütle ve şişlikler, açıklanamayan halsizlik ve güçsüzlük, kendiliğinden asılsız ve bereler, uzamış ve sebebi adsız sansız ateş, sabahleyin başlangıç ağrıları, anide başlangıçlı menfez ve müşahede bozuklukları, başlangıç döndürücü ve aceleci kilogram kaybı, mızrap mafsal ağrısı çocukluk dönemi kanserlerinin belirtileri arasındadır. Çocukluk dönemi kanseri, ateş, alevli ve asi başlangıç ağrıları, mızrap ağrısı ve kilogram kaybı kadar aileler ve eğitilmiş müşterek numara adım esenlik hizmeti sağlayıcıları çeşidinden belirleme edilebilen müşterek saf uyarma semptomu ile ilişkilidir. Bu gösterge ve bulguların varlığında acele kendisine kanser araştırması gerçekleştirmek çoğu kez muktezi değildir. Bu gösterge ve bulgular uygun müşterek müddette geçmezse pediatrik onkoloji konsültasyonu istenmelidir” diyerek konuştu.

Erken tanıma avlu kurtarıyor
Çocukluk dönemi kanserlerinde er tanının önemini ise Prof. Dr. Murat Elli, şöyle değerlendirdi: “Çocuklarda kanseri karşılamak çoğu kez beklenir olmadığından, çocuklarda kanser yükünü dökmek ve neticeleri ıslah onarmak düşüncesince en çarpıcı strateji, aceleci ve akilane tanıya ve peşi sıra insana hususi sponsor hizmet ile etkili, kanıta alakadar tedaviye odaklanmaktır. Erken kişileştirme edildiğinde, kanserin çarpıcı tedaviye karşılık ita ihtimali şimdi yüksektir ve şimdi iri müşterek ölüm kalım ihtimali, şimdi az ateş çekilme ve çoğu kez şimdi az fiyatlı ve şimdi az derin otama ile sonuçlanır. Kanser er kişileştirme edilerek ve bakımda gecikmelerin önüne geçilerek kanserli evlatların yaşamlarında ehemmiyetli iyileştirmeler yapılabilir. Kanserli evlatları otama buyurmak düşüncesince akilane kişileştirme aşkın mühim bir şeydir zira rastgele müşterek kanser cerrahi, şua tedavisi ve kemoterapiyi içerebilen hususi müşterek otama diyeti gerektirir. Erken tanının 3 ehemmiyetli bileşeni vardır. Bunlar; ailelerin ve müşterek numara adım esenlik hizmeti sunucularının semptomların farkındalığı; akilane ve vaktiyle klinik değerlendirme, akilane teşhis; ve aceleci akilane tedaviye akilane müşterek merkezde, akilane müşterek grup ile erişim. Erken teşhis, topu topu ortamlarda mühim bir şeydir ve nice kanser düşüncesince sağkalımı iyileştirir. Erken ve akilane tanısı motivasyon etmeye müteveccih programlar, çoğu kez hükümetlerin, çıplak camianın ve çıplak maşer kurumlarının eş çabalarıyla ve anne-baba grupların oynadığı dirimlik rollerle, topu topu dirimsel seviyelerindeki devletlerde başarıyla uygulanmaktadır. Tarama, çoğu kez çocukluk dönemi kanserleri düşüncesince yarayışlı değildir. Bazı seçme durumlarda, faziletkâr riskli popülasyonlarda düşünülebilir. Örneğin, çocuklarda kimi menfez kanserlerine irsî müşterek değişinim niçin olabilir, bu yüzden retinoblastomlu müşterek çocuğun ailesinde bu değişinim yahut dert belirleme edilirse, kalıtım bilimi müşavirlik sunulabilir ve kardeşlerin hayatın er dönemlerinde derneşik menfez araştırmaları ile takip edeni yapılabilir. Çocukluk dönemi kanserlerinin kalıtım bilimi nedenleri, kanserli evlatların sadece önemsiz müşterek kısmıyla ilgilidir. Çocuklarda nüfusa alakadar tarama programlarını destekleyecek faziletkâr kalitede tez yoktur.”

Türkiye'de yüzdelik 80'i başarıyla otama edilebiliyor
Prof. Dr. Murat Elli, çocukluk dönemi kanserlerinde otama başarısına bağlı ise şu detayları verdi: “Kapsamlı hizmetlerin umumi kendisine erişilebilir bulunduğu faziletkâr gelirli ülkelerde, kanserli evlatların yüzdelik 80'inden dahası otama edilmektedir. Düşük ve itidalli gelirli devletlerde yüzdelik 30'dan öğütücü diş dişi otama edilir. Bizim devletimizde ise bu kemiyet yüzdelik 80'e yakındır. Unutmamak geçişsiz ki türkiye çocuklarına aşkın güzel imkanlar sağlıyor. Çok güzel yapılanmış çocuk onkoloji merkezlerimiz var. İşini aşkın güzel bilen, güzel yetişkin takımlar var. Bilim aşkın gelişti çalışan ilaçlar, dünkü cerrahi teknikler, şimdi çalışan şua tedavileri var. Modern hastanelerimiz var, dayanak hizmetlerimiz aşkın iyi. Bilinmesi icap eder ki kanser tedavisi ekipman işidir. Siz bu takımın müşterek üyesisiniz. Siz ve kılıç esenlik personelleri bire müşterek taraftayız. İnanın ki kılıç bu kanseri yeneriz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ