USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hükümlüler dizge edinirken ahşap oyuncak da üretiyor

Kütahya Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki ahşap atölyesinde iş yurtları faaliyetleri kapsamında pedagoji bilimi meydan hükümlüler, ortak taraftan sistem edinirken ortak taraftan da ayrıntılar düşüncesince ahşap oyuncak üretiyor.

Hükümlüler dizge edinirken ahşap oyuncak da üretiyor
27-11-2021 13:35
Ankara

Hükümlü ve tutukluların sistem edinmelerini sağlamak, olan mesleklerini geliştirmek, rehabilite olmaları ve tahliyelerinden sonradan topluma kazandırılmaları amacıyla çalışkanlık yayınlayan Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesindeki atölyelerde nice bölgede mesleksel çörek ve eğitimler veriyor.

Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda 2018'de, İşyurtları Kurumu içerisinde faaliyete geçirilen ahşap atölyesinde olan mahkûm ve tutuklular, ahşap oyuncak üretimine müteveccih sistem ve konuşma öğreniyor.

Atölyede görevlendirilen 20 mahkûm ve tutuklu, ustalar çeşidinden sunulan oyuncak üretimiyle ait eğitimin peşi sıra hüner belgelerini alıyor. Böylece sistem edindirilen mahkûm ile tutuklular, atölyede bebek ve engellilere müteveccih ahşap oyuncak üretimi yaparken tahliyelerinden sonradan da sistem sahibi olma olanağı buluyor.

Birinci derslik kayınbirader ve çam ağaçlarından işlenerek meydana getirilen oyuncakların üretiminde insanoğlu sağlığına ziyanı sıfır su bazlı boyalar kullanılıyor. Atölyede mahkûm ve tutuklular çeşidinden imal edilen 30 cins oyuncak, Türkiye genelindeki İşyurtları Kurumu Satış Mağazaları özellikle kazanmak neredeyse hususi kesim firmalarına da gönderiliyor.

"Yapılan girişimler yaşamımıza nitelik kattık"

Atölyede etkin hükümlülerden A.R, ceza infaz kurumuna girdikten sonradan mesleksel kurslara katılarak ahşap oyuncak ustası bulunduğunu belirterek almış bulunduğu eğitimlerle kişi dünyasına kez çizmeye çalıştığını söyledi.

Ahşap atölyesine gelmeden ilkin kendisini yaşama küsmüş, beklentisi sıfır bir tanesi kabil hissettiğini tabir fail A.R. şunları söyledi:

"Ama iş yurtlarının açtığı bu işlik ve ceza infaz kurumumuzun yaptığı girişimler sebebiyle kendimize geldik, yaşamımıza nitelik kattık. Burada içimizdeki sevgiyi, yaşantıyı, arzusu rengarenk oyuncaklara yansıtıyoruz. Oyuncakları üretmekten, ıvır zıvır çocuklara, topluma kazandırmaktan baş döndürücü mutluyum. Burası gayrı hükümlüler düşüncesince de umut. Öz güvenimi yükselten ve geleceğe umutla bakmamı sağlayıcı müşterek sistem grubuna girdiğimi düşünüyorum. Bize bu olanağı sağlayıcı İşyurtları Kurumuna, ceza infaz kurumu idaresine, devletimize ve işlik mensubu şeflerimize teşekkürname ediyorum. Bizim yaşama şimdi olumlu, iyi ve umutla bakmayı öğrettiler."

"Hükümlü ve tutuklular aldıkları belgelerle dışarıda baş döndürücü şimdi bedava iş olanağı bulabiliyor"

Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ceyhun Çiftçi de ahşap oyuncak atölyesinde, sunulan eğitimlerle sistem edindirilen 20 hükümlünün çalıştığını belirtti.

Çocuklar düşüncesince sakıncasız ve mıhlı oyuncaklar ürettiklerini bildiren Çiftçi, "Amacımız, kurumumuzda barındırılan mevkuf ve hükümlülere müşterek sistem öğretmek, dışarıya çıktığında kusur işlemekten hapsetmek ve müşterek şimdi kusur işlenmesini önlemek. Hükümlü ve tutuklular iş yurtları atölyelerinde aldıkları belgelerle dışarıda baş döndürücü şimdi bedava iş olanağı bulabiliyor." ifadesini kullandı.

Oyuncak atölyesinde reis yerine vazifeli İnfaz ve Koruma Memuru İbrahim Bülbül ise mahkûm ve tutukluların el işçiliği ile ürettiği oyuncakların ağız ağıza katıksız malzemelerde yapıldığını kaydetti.

Atölyede incelmemiş yerine haricen mevrut ağacı ıvır zıvır parçalar biçiminde işleyerek oyuncak tasarladıklarını tabir fail Bülbül, "Ahşap oyuncak atölyemizde ilkin evrede 5 mahkûm vardı, şu anda 20 mahkûm ve mevkuf çalışıyor. Hükümlü ve tutuklular, atölyemiz sebebiyle sosyalleşip topluma kazandırılırken kendisini geliştirerek hariç çıkıyor. Atölye şefi yerine öğür olduğum topu topu detayları burada etkin hükümlülere elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum. Onların dünyasına temas etmek beni baş döndürücü bahtiyar ediyor, onları şimdi baş döndürücü bahtiyar ediyor. Ellerinde müşterek sistem var, bundan böyle yaşama şimdi umutla bakabiliyorlar." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ