USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de acemi gaye artı olay sayılar

Yeni kimse koronavirüsle (Kovid-19) savaş kapsamında ikinci düze aşılamada da "mavi" kategoriye vasıl Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de hedef, tedbirlere uyarak fazlalık hikâye sayılarını en örgen indirmek.

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de acemi gaye artı olay sayılar
13-11-2021 11:39
Adana

Sağlık tesislerinde ve hareketli ekiplerle aşı çalışmalarının hepsi hızıyla sürdüğü Adana'da, artı vakaların çoğunluğunu meydana getiren ve tozlaşma oranları düşüt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması düşüncesince güç sarfediliyor.

İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, AA muhabirine, hassaten Adana'nın komşusu Osmaniye, Hatay, Mersin illerinin mavi kategoriye geçmesinin sevinme donör bulunduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının şişman müşterek üstünlük bulunduğunu aktaran Nacar, "Bölge sağlık kuruluşu şekilde işlev veriyoruz. Bu noktada hastanelerimize, yöre illerimizden mevrut yükler azalmış durumda. Onun düşüncesince bölgenin mavi olması aşırı sevindirici." sanarak konuştu.

Nacar, şehirde aşılamada ağırbaşlı müşterek noktaya geldiklerini, vatandaşların bu mevzuda aşırı hâlâ duygun bulunduğunu tabir etti.

Aşıya karşın tedbirlerin katiyen vasıtasız bırakılmaması icap ettiğinin altını çizen Nacar, şöyleki bitmeme etti:

"Aşılama, hepsi hızıyla bitmeme ediyor. Bu mücadeleyi kılıç aşıyla taçlandırıyoruz. Ancak kesinlikle tedbirlere uymamız gerekiyor. Özellikle zaman şartlarını düşündüğünüzde mestur yerlerde, hareketli ortamlarda, dolgun transfer araçlarında kesinlikle insanların maskelerini takmalarını öneriyoruz. Tedbirlere bitmeme etmeliyiz. Biz şurası biliyoruz ki aşı hastalığın etkilerini azaltıyor. Aşı bulunan insanlarda maraz etkilerini ve biçimsiz neticeleri aşırı hâlâ az görüyoruz. Bu şahıslar rahatsızlığı aşırı bol semptomlarla yahut semptomsuz atlatabiliyor. Aşı, hastalığın bulaşmasını engellemiyor. Hastalığın bulaşmasını kılıç tedbirlere uyarak engelleyebiliriz. O noktada da temizlik, toplumsal mesafemiz ve peçe takmamız aşırı önemli. Aşıda mavi kategorideyiz fakat artı fenomen sayılarımız da anlaşılan müşterek ölçüde seyrediyor. Bunu azaltmamızın yöntemi de tedbirlere uymak. Yani bu mücadelenin müşterek ayağı aşı, hastalığın etkilerini indirmek için. Hastalığın oluşmasını engel olmak düşüncesince en ehemmiyetli yöntemimiz tedbirlere uymak. Bu noktada da her insanın tedbirlere uymasını dileyiş ediyoruz."

Nacar, artı vakaların yüzdelik 35-40'nı 30 gözyaşı altı insanların oluşturduğunu, bu grupların aşılanması düşüncesince çalışmalarının hepsi hızıyla sürdüğünü kaydetti.

Mersin

Mersin'de de sağlık tesisleri ve hareketli aşılama sahalarında icraat bitmeme ediyor.

Kentte artı vakaların çoğunluğunu meydana getiren ve tozlaşma oranları düşüt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması sürüyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının ve vilayetler arası insanoğlu sirkülasyonunun azalmasının şişman müşterek üstünlük bulunduğunu söyledi.

Kentteki aşılama çalışmalarında ehemmiyetli müşterek noktaya ulaştıklarına aksan önleyen Ceviz, şöyleki bitmeme etti:

"Pozitif vakaların yarıya yakınını 12-18 gözyaşı aralığındaki dallar ve çoluk çocuk oluşturuyor. Bu grupta aşılama payı maatteessüf istediğimiz ölçüde değil. Ebeveynlerden ve 18 gözyaşı üstü gençlerden talebimiz, müşterek an ilkin aşılarını tamamlamaları. 12-18 gözyaşı aralığında bulunanların ebeveynleri, e-Nabız hareketli uygulaması üstünden izin vererek termin almalı ve evlatlarımızın aşıları çabucak tamamlanmalı. Eğitim öğretimin devamı ve alışılagelen yaşama değişmek düşüncesince evlatların ve gençlerin aşılanması aşırı önemli. Bütün veriler, dünkü zamanın 'aşısızların pandemisi' olacağını ayraç ediyor."

Hatırlatma dozu uyarısı

Ceviz, riziko grubunda bulunan 65 gözyaşı ve üstü vatandaşların anımsatma dozlarını yaptırması icap ettiğini ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Önümüz kış, haliyle Akdeniz Bölgesi'nde canlı yurttaşlarımızın mestur bölgelerde etraflıca müddet kalacakları müşterek devre gireceğiz. Mevsimsel etkilerle enflüanza sezonunun da başlamasıyla baş başa dünkü müşterek maça yaşanabilir. Kapalı bölgelerde maskemizi kesinlikle takmalıyız. Eksik aşılarımızı müşterek an ilk tamamlamalıyız. Hastaneye yatışların ve dirilik kayıplarının önüne devrolmak düşüncesince anımsatma dozunu kesinlikle yaptırmak gerekiyor. Koronavirüse yakalandıktan sonradan 'Keşke aşılarımı olsaymışım.' demenin hiç kimseye faydası olmayacak. Aşı bulunmadığı düşüncesince ilkin hastaneye sonradan derin bakıma yatan hastalarımızın pişmanlıkları bizleri de üzüyor."

Hatay

İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat da Kovid-19'la mücadelede ilk hedeflerine ulaştıklarını belirterek, bundan ahir hedeflerinin ise yüzdelik 100 birlik aşılı müşterek Hatay bulunduğunu kaydetti.

Aşılama çalışmalarının hepsi hızıyla bitmeme ettiğini aktaran Hambolat, kendilerine ulaşamayanlara işlev sağlayabilmek hesabına gezmen aşı timlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Hatay'ın ikinci düze aşılamada mavi kategoriye ulaşmasının hastalıktan korumadığının altını çizen Hambolat, " Bu noktada bizim alışılmış yollar dediğimiz maske, resmiyet ve hijyenini bırakmamamız gerekiyor. Bu hususta aşılama oranlarının çoğalması bizim etraflıca süredir beklediğimiz, çabaladığımız ve ulaşmaya güç ettiğimiz müşterek noktaydı. Daha şen olacağız ama kesme hal değil." sanarak konuştu.

Genç nüfusu aşılamadaki amacımız yüzdelik yüz"

Hambolat, doğacak gözyaşı kategorisinde aşılama oranlarının yüzdelik 90'ın üzerine çıktığını fakat gailesiz nüfusun tozlaşma oranın istedikleri ölçüde olmadığını söyledi.

Genç nüfusu aşılama oranlarının yükseltebilmek düşüncesince türlü icraat yürüttüklerini tabir fail Hambolat, şöyleki bitmeme etti:

" Hem bilgilendirme hem farkındalık oluşturabilmek hesabına hepsi takımlar sahadayız. Herkesin bilmiş bulunduğu kıl payı aşılamayla baş başa fenomen sayılarımız düştü. Fakat vakaların gözyaşı kategorisinde müşterek kayma oldu. Daha ilkin hâlâ çoğalma buğulu nüfusta olaylar görülmekle baş başa şu etapta gailesiz nüfusta olaylarımız arttı. Okulların da açılması bu etapta bizi sınav sayısı noktasında farklı gayrete yönlendirdi. Dolayısıyla bu etapta bizim gençlerimizde olaylarımız artıyor. Hamdolsun ki klinikleri aşırı bol atlatılıyor. Fakat bu bulaş olmuyor anlamına da gelmemekte. Gençlerimizin aşıya bulunan hevesi pandemiden müşterek an ilkin kurtarabilmek hesabına ağırbaşlı ulama sağlayacaktır. Yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz şu ki bulunan artı fenomen sayılarımızda gailesiz kişi payı değme sabık güneş artmakta.

Gençlerimizi mesafe, maske, hıfzıssıhha ve anlaşılan müşterek yerlerde mestur bölgede bekâr tutabilme noktasında zorlanmaktayız. Hem gezmek, bununla beraber aşı olmamak aşırı makul olmayacak. Dolayısıyla toplumsal hayatlarını bitmeme yol açmak istiyorlar ise aşılamaya da müstelzim hassasiyeti göstermesi gerekecek gençlerimizin. Genç nüfusu aşılamadaki amacımız yüzdelik yüz. Aşı hakkı bulunan hepsi bireylerin aşıya ulaşabilmesi ve aşılanması bizim binnetice hedefimiz. Mevcut fenomen oranlarımızın yüzdelik 40'a yakınının 30 gözyaşı altı bulunduğunu söyleyebiliriz ki bu ağırbaşlı müşterek oran. Daha ilkin aşırı hâlâ düşüktü bu rakamlar. Dolayısıyla maraz seyrinin gailesiz nüfusa akıllıca kaydığını söyleyebiliriz."

Osmaniye

Osmaniye genelinde de yurttaşlar sayrılarevi ve hareketli servislerde aşı olmaları düşüncesince heveslendirme ediliyor.

İl Sağlık Müdürü Hasan Öznavruz, Kovid-19 la mücadelede en çalışan silahın aşı bulunduğunu bildiklerini ve bundan ötürü aşılamaya ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Osmaniye'nin kâhil gruptaki şahısların tozlaşma payı itibarıyla Türkiye'nin en dobra 4. ili bulunduğunu dile getiren Öznavruz, "İnşallah bu hedefimizi, pedagoji bilimi tedris çağındaki çocuklarımızda da yakalamayı istiyoruz. Bu amaçla Milli Eğitim Müdürlüğümüzle danışma ederek meslek müdürlerimize, velilere sevk olmak kıl payı izin formları gönderdik. Çocuklarını aşı yaptırmak talip velilerin bu formları imzalayıp meslek müdürlerine getirmesi, müdürlerin de bizimle irtibata geçmesi yerinde müşterek güneş belirleyerek okulda çocuklarımızı aşılamaya başladık, bitmeme ediyoruz." dedi.

12-19 gözyaşı grubu evlatların 1. düze aşılamasında yüzdelik 55 oranını geçtiklerini, 2. dozda da yüzdelik 37 seviyelerinde olduklarını kaydeden Öznavruz, "Şu an düşüncesince sıkıntımız, sezonluk müşterek intikal devri bulunduğu düşüncesince Kovid-19 ile fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının karıştırılması. Bazı veliler, evlatları koronavirüs değil niteleyerek okula gönderiyor. Bizim isteğimiz, bu cins semptomlar yayınlayan evlatların okula gönderilmemesi, kuşkulu bulunan ufaklıklara ise kesinlikle PCR testinin yapılması ve testi menfi çıkana derece okula gönderilmemesi." sanarak konuştu.

Kovid-19 vakalarının yüzdelik 42'si 30 gözyaşı altı

Öznavruz, Osmaniye'de Kovid-19 testi artı çıkan vakaların yüzdelik 42'sinin 30 gözyaşı altı gailesiz kişi olduğunu, bunların ortada ise ilk, mutedil ve ortaöğretim öğrencilerinin ilkin geldiğini aktardı.

Hastaneye ve derin bakıma yatan hastaların çoğunluğunun aşılanmayan ve ya aşı dönemini tamamlamayan hastaların oluşturduğunu vurgulayan Öznavruz, "Hastaneye ve derin bakıma yatan hastalarımıza baktığımızda yüzdelik 90'ının aşısız bulunduğunu görüyoruz. Bundan çevre da aşılanmanın ne derece kalburüstü bulunduğunu yurttaşlarımıza istatistiklerle anlatıp aşı olmalarını istiyoruz. Şu an düşüncesince aşı en şişman silahımız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ